tržište kapitala

Burzovni dan obilježile dionice Adris grupe i novi rast cijena

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala su se i u ponedjeljak nastavila blaga pozitivna kretanja dioničkih indeksa, uz najveći dionički promet u zadnjih trinaest mjeseci.

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao s dobitkom od 0,29 posto, što je njegov četvrti uzastopni porast, te zaključio na 1.781,52 bodova, što je njegova najviša razina u zadnja tri i pol mjeseca. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je ostvario rast od 0,61 posto na 1.039,58 bodova, dok je među sektorskim indeksima najbolju izvedbu imao prehrambeni CROBEXnutris s dobitkom većim od jedan posto. S druge strane, CROBEXtransport i CROBEXkonstrukt su imali loš dan te izgubili više od osam posto, odnosno više od tri posto.

Burzovni dan je obilježio i visok dionički promet, koji je premašio 68 milijuna kuna, što je najveći iznos u zadnjih trinaest mjeseci, a najveću zaslugu za to su imale dionice Adris grupe nakon što je rovinjska kompanija kroz blok transakcije otkupila vlastite dionice vrijedne 58 milijuna kuna, i to po cijeni od 525 kuna za redovnu dionicu, odnosno 444 kuna za povlaštenu, što je iznad tržišnih razina. U redovnom trgovanju, cijena redovnog izdanja je porasla za 1,22 posto na 496 kuna, dok su povlaštene dionice ojačale za 1,40 posto na 434 kuna.

Visok promet u blok trgovanju veći od pet milijuna kuna su imale dionice ACI-a, ali im se cijena nije mijenjala te su zaključile na 6.500 kuna, dok su dionice Hrvatskog Telekoma bile najaktivnije u redovnom trgovanju s prometom od 1,8 milijuna kuna i blagim rastom cijene za 0,31 posto na 160,50 kuna. Dobar dan su imali AD Plastik i Valamar Riviera, čije su dionice porasle za više od dva posto, dok se među likvidnijim gubitnicima izdvajaju dionice Dalekovoda s padom većim od šest posto te Optima Telekom s gubitkom od oko tri posto.

Dobitnik dana Hoteli Haludovo +8,00% 2,70

Gubitnik dana Uljanik plovidba -13,80% 66,20

CROBEX +0,29% 1.781,52

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.