PREPORUKA BURZOVNIM ULAGAČIMA

Analitičari: Adris se mijenja na bolje, kupite ga

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 04.02.2015 14:06
  • Objavljeno 04.02.2015 u 13:57
ante vlahović

ante vlahović

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

U najnovijoj analizi Erste analitičari preporučuju burzovnim ulagačima da kupe dionice Adris Grupe. Ciljanu cijenu su postavili na 500 kuna za redovne dionice, odnosno na 450 kuna za povlaštene dionice. Pozitivan stav analitičari temelje na tome što je rovinjska tvrtka krenula u restrukturiranje svog portfelja

'Financijska snaga Adrisa dugo se ogledala u značajnoj neto gotovinskoj poziciji koju je tvrtka godinama akumulirala na računu, ali ju nije koristila niti za akvizicije niti za isplatu dioničarima. U tom smislu, smatra kako je konačno aktiviranje viška gotovine za rast kroz akvizicije velikim iskorakom, koji bi trebao imati povoljan utjecaj na financijsku izvedbu, poboljšati izglede u budućnosti te u konačnici donijeti dodatnu vrijednost dioničarima', naglašavaju analitičari Erstea.

Uz kupnju dubrovačkog hotela Grand Imperial, posebno ističu akviziciju Croatia osiguranja, koja je uvelike promijenila strukturu Adris grupe te donijela daljnju diversifikaciju portfelja.


S jedne strane, ta akvizicija je učinila segment osiguranja najvećim pojedinačnim generatorom prihoda, te ujedno smanjila utjecaj duhanskog segmenta, koji zadnjih godina posluje u otežanim uvjetima. Osim toga, Erste analitičari smatraju da kupnja Croatia osiguranja i naknadna dokapitalizacija otvaraju nove mogućnosti za rast prihoda u dugom roku, i organski i anorganski. Također, započeti proces restrukturiranja Croatia osiguranja, u kojem Adris ima iskustva, može povećati efikasnost tvrtke, osloboditi interne strukturne rezerve i učiniti je profitabilnijom.

Prema najavama iz Adrisa, restrukturiranje portfelja će se vjerojatno nastaviti, što može uključivati i daljnje akvizicije. S jedne strane, Adris je izrazio zanimanje za konsolidaciju sektora osiguranja u Jugoistočnoj Europi i preuzimanje liderske pozicije u industriji, što uz organski rast upućuje i na traženje novih potencijalnih meta za preuzimanje. Također, kupnja dubrovačkog hotela Grand Imperial, kao i načelni interes za ulaganje u ACI, ukazuju na ambiciju daljnjeg širenja turističkog dijela poslovanja. S druge strane, restrukturiranje portfelja je moguće i na prodajnoj strani, budući da Adris trenutno prolazi kroz proces razmatranja strateških opcija za duhanski segment, uključujući i prodaju.

'Eventualna prodaja TDR-a, uz zadovoljavajuću cijenu, mogla biti dobar potez, jer je i sam Adris istaknuo da ne može dodavati vrijednost tom dijelu poslovanja u uvjetima visoke koncentracije duhanske industrije, dok bi sredstva od eventualne prodaje mogla poslužiti za daljnje širenje u drugim segmentima', ističu analitičari Erstea.

Ocjenjuju da će financijski izvještaji Adrisa za 2014. godinu biti u prvom redu određeni konsolidacijom Croatia osiguranja, što znači značajno veće prihode, dok bi visina troškova restrukturiranja u Croatia osiguranju mogla presuditi hoće li i konsolidirana dobit Adrisa biti veća nego godinu ranije.

Što se tiče 2015, očekuju novi snažan rast prihoda, zbog efekta konsolidacije cijele poslovne godine Croatia osiguranja (uključujući i prvi kvartal), zatim relativnog usporavanja pada u TDR-u, ali i očekivanog rasta poslovanja u Cromarisu i Maistri (dodatno podržanog konsolidacijom Grand Hotela Imperial).

Profitabilnost bi se u 2015. godini također trebala značajno poboljšati, uslijed izostanka jednokratnih troškova restrukturiranja u Croatia osiguranju koji terete rezultat u 2014. godini, očekivane niže amortizacije u TDR-u, te rasta dobiti u Maistri i Cromarisu. Slični trendovi trebali bi se nastaviti i u narednim godinama, na krilima poduzetih mjera u Croatia osiguranju te novih investicija u Maistri i Cromarisu, zaključuju u Erste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!