KAKVA BLAMAŽA

Amerikanci cijeli svijet tjeraju na sankcije Rusiji, a sad su sami priznali da ih ne poštuju: Pogledajte čime sve trguju

15.07.2022 u 15:57

Bionic
Reading

Američko ministarstvo financija objavilo je izvješće u kojem pokušava pojasniti cilj sankcija uvedenih Rusiji. Tako je objašnjeno da one ne uključuju poljoprivredne i medicinske proizvode

'Trgovanje poljoprivrednim i medicinskim proizvodima ne spada pod sankcije koje smo uveli Rusiji zbog invazije na Ukrajinu', stoji u izvješću.

Ured za kontrolu strane imovine ministarstva financija odobrio je određene vrste transakcija koje uključuju poljoprivredne proizvode i opremu, kao i lijekove i medicinske uređaje. U izvješću je naglašeno da SAD snažno podupire UN u dovođenju ukrajinskog i ruskog žita na svjetska tržišta, piše Wall Street Journal.

Navodi se i da SAD nije uveo sankcije na izvoz mineralnih gnojiva u Rusiju i iz nje. S druge strane, zabranjen je uvoz morskih plodova iz Rusije, ali nije zabranjen uvoz ribe, morskih plodova i pripravaka ruskog podrijetla u druge zemlje i njihov uvoz iz tih zemalja u SAD.

Također, dopušten je izvoz poljoprivredne opreme i rezervnih dijelova, kao i transakcije koje uključuju osiguranje transporta i otpreme poljoprivrednih proizvoda, uključujući umjetna gnojiva. Mogu se, osim toga, izvoziti i uvoziti medicinski uređaji, roba i lijekovi.