OBVEZNICE

Američkim obveznicama raste vrijednost; evo zašto to nije dobra vijest

09.01.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Nakon objave zapisnika s posljednjeg sastanka Feda, prinosi 10-godišnjih američkih obveznica dosegli su 1,8 posto.

To odražava očekivanja ulagača da će Fed početi podizati kamatne stope brže nego što se očekivalo, što nije dobra vijest za tržišta dionica, a, naravno, niti za sve prezadužene zemlje i tvrtke. No, svi oni koji otplaćuju hipotekarni kredit (s promjenjivom kamatnom stopom) za sada su još uvijek na sigurnom, jer je euribor (i tromjesečni i šestomjesečni) još uvijek ispod nula posto.

Nedavne prognoze govore da će Fed započeti ciklus povećanja kamatnih stopa već 16. ožujka. Tako barem kaže zaključak analitičara nakon objave zapisnika sa sastanka Feda u prosincu.

Prema terminskim tržištima, vjerojatnost rasta u ožujku (vrijednost od 25 baznih bodova) iznosi čak 90 posto, a očekuje se da će američke Federalne rezerve tijekom ostatka godine još barem dvaput povisiti cijenu novca.

Inflacija još ne usporava, kao što je to slučaj u Europi, gdje je rast cijena u eurozoni u prosincu iznosio 5% (u Njemačkoj, uglavnom na račun rasta cijena energenata od 18,3%, 5,3%).

Rastuće kamatne stope stvarat će mnogo veći pritisak na sektore za koje se u daljoj budućnosti očekuju veći profiti. Sektori poput tehnološkog sektora bit će nominalno diskontiraniji od tradicionalnih sektora zbog rastućih kamatnih stopa, što će na burze stvarati veće negativne cjenovne pritiske.