MONETARNA POLITIKA

Inflacija je kriva za sve: Fed šokirao tržišta, najavio agresivnije povećanje kamata

15.12.2021 u 21:12

Bionic
Reading

Federalne rezerve odaslale su jasnu poruku da je došao kraj ultra labavoj monetarnoj politici koja je na djelu od početka pandemije. Najavili su nekoliko agresivnih poteza koji su iznenadili analitičare

Kao prvo, Fed je rekao da će ubrzati smanjenje obujma svojih mjesečnih kupnji obveznica.

Fed će svaki mjesec počevši od siječnja kupovati 60 milijardi dolara obveznica, što je upola manje nego prije smanjenja u studenom i 30 milijardi dolara manje nego što je kupovao u prosincu. Fed je smanjivao kupovine za 15 milijardi dolara mjesečno u studenom, udvostručio to u prosincu, a zatim će dodatno ubrzati smanjenje do 2022. godine.

Nakon što se to završi, u kasnu zimu ili rano proljeće, središnja banka očekuje da će početi podizati kamatne stope, koje su na ovotjednom sastanku ostale nepromijenjene.

Projekcije objavljene u srijedu pokazuju da dužnosnici Feda očekuju čak tri povećanja stope u 2022., s dva u sljedećoj godini i još dva u 2024. godini.

"Gospodarski razvoj i promjene u izgledima jamče ovu evoluciju monetarne politike, koja će nastaviti pružati odgovarajuću potporu gospodarstvu", rekao je predsjedavajući Jerome Powell na svojoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Potezi Federalnog odbora za otvoreno tržište, jednoglasno odobreni, predstavljaju značajnu prilagodbu politici koja je bila najlabavija u njegovoj 108-godišnjoj povijesti. U priopćenju nakon sastanka istaknut je utjecaj inflacije.

"Neravnoteže ponude i potražnje povezane s pandemijom i ponovnim otvaranjem gospodarstva nastavile su pridonositi povišenoj razini inflacije", navodi se u priopćenju.

Odbor je naglo povećao svoje izglede za inflaciju za 2021., poguravši ih na 5,3 posto s 4,2 posto za sve stavke i na 4,4 posto s 3,7 posto bez hrane i energije. Za 2022. očekivanje je sada 2,6 posto za naslov i 2,7 posto za bazu, obje brojke veće su u odnosu na rujan.

Istodobno, projekcija stope nezaposlenosti za 2022. spuštena je na 4,3 posto s 4,8 posto u rujnu.

U priopćenju se navodi da je “posljednjih mjeseci vidljiv veliki porast broja radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je znatno opala.”

Ostaje činjenica da je današnja odluka Feda žešća no što se očekivalo i tek treba vidjeti kako će tržišta u srednjem roku reagirati na ove najave.