financijsko izvješće

Američki ogranak katapultirao tromjesečne prihode i dobit Deutsche Telekoma

12.11.2020 u 14:25

Bionic
Reading

Deutsche Telekom (DT) izvijestio je u četvrtak o snažnom skoku dobiti i prihoda u trećem tromjesečju zahvaljujući dobrim rezultatima američkog T-Mobilea nakon preuzimanja konkurentskog Sprinta

Prihodi su im poskočili za trećinu, na 26,4 milijarde eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije (EBITDA), bez troškova najamnina, uvećana je 50 posto, na 9,7 milijardi eura.

Kada se isključe promjene u sastavu grupe i utjecaj valutnih tečajeva, prihodi su uvećani dva posto a dobit 10 posto.

Neto dobit potonula je 40,3 posto, na 800 milijuna eura, zbog otpisa u odjelu sistemskih rješenja, povezanih s negativnim utjecajem pandemije koronavirusa. Grupa sada očekuje slabije rezultate u tom dijelu poslovanja u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi.

Kada se isključe posebni faktori, prilagođena neto dobit porasla je 6,3 posto, na 1,5 milijardi eura.

Američki ogranak T-Mobile neto je povećao broj pretplatnika za dva milijuna, na nešto više od 100 milijuna, osiguravši drugu poziciju na američkom tržištu mobilnih usluga, navode u DT-u, ističući znatno poboljšanje rezultata u SAD-u nakon preuzimanja Sprinta. 

Prihodi su u SAD-u poskočili 74,2 posto, na 19,4 milijardi dolara. Prilagođena EBITDA bez troškova najamnina više je nego udvostručena, na sedam milijardi dolara. Kada se isključi doprinos Sprinta, prihodi su porasli četiri a dobit 14,6 posto.

U europskim ograncima prilagođena EBITDA bez troškova najamnina porasla je 2,1 posto, na 1,1 milijardu eura. Prihodi su bili na razini prošlogodišnjeg trećeg tromjesečja i iznosili su 2,9 milijardi eura.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci prihodi grupe porasli su 24 posto, na 73,38 milijardi eura.

Prilagođena EBITDA, bez troškova najamnina, porasla je 39,4 posto, na 26,06 milijardi eura.

Neto dobit smanjena je 22 posto, na 2,48 milijardi eura. Kada se isključe otpisi u odjelu Systems Solutions, porasla je 3,6 posto, na 3,9 milijardi eura. 

U cijeloj godini grupa sada očekuje milijardu eura veću prilagođenu EBITDA, bez troškova najamnina, od "najmanje" 35 milijardi eura, uz dobre rezultate na obje strane Atlantika.

"Poboljšali smo smjernice zahvaljujući snažnom poslovanju na obje strane Atlantika, unatoč tome što na određenim područjima osjećamo posljedice pandemije (koronavirusa)", pojasnio je u priopćenju izvršni direktor Tim Hoettges.