analiza

Američki izvoz dizela u Europu gotovo prepolovljen u veljači

26.02.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.

Europski uvoz američkog dizela spustio se od početka mjeseca na 6,65 milijuna barela, s 11,44 milijuna barela u siječnju, najviše razine od kolovoza 2017., prema analizi tvrtke za praćenje brodova Kpler.

Cijene dizela u SAD-u nakratko su u veljači dosegnule najvišu razinu u četiri mjeseca, premašivši 48 dolara za barel.

Poteškoće u isporukama dizela iz SAD-a dodatno su pogoršale manjak u opskrbi Europe koja se nekada oslanjala na ruski izvoz. Mnogi opskrbljivači s Bliskog istoka i iz Azije prisiljeni su pak preusmjeriti isporuke oko Rta dobre nade zbog krize u Crvenom moru, što je rezultiralo kašnjenjima i višim cijenama.

Čini se da je europski dizel ključni rizični proizvod zbog preusmjeravanja isporuka i dostupnosti opskrbe, napisali su ovog mjeseca analitičari tvrtke Macquarie u bilješci.

Izvoz se smanjio nakon što je rafinerija Whiting u Indiani koja dnevno proizvodi 435.000 barela, zatvorena početkom veljače nakon nestanka struje. Nekoliko postrojenja zaustavio je pak val hladnoće sredinom siječnja, poput rafinerije TotalEnergiesa u tesaškom Portu Arthuru, kapaciteta 238.000 barela.

Postrojenje Motiva Enterprisesa u Port Arthuru, koje prerađuje 626.000 barela dnevno, gasi pak preradu zbog radova na održavanju.

Stopa iskorištenosti rafinerija u SAD-u pala je s gotovo 93 posto na početku godine na 80,6 posto u veljači, najnižu razinu od prosinca 2022., prema vladinim podacima.

Cijene dizela u sjeverozapadnoj Europi kontinuirao su rasle tijekom veljače, premašivši 118 dolara po barelu u prosjeku, u usporedbi sa 109 dolara prije godinu dana.

Budući da europske rafinerije u ožujku i travnju čeka redovni remont, cijene dizela u Europi mogle bi porasti još i više porasti, što bi moglo oživjeti isporuke američkog dizela, rekao je analitičar Kplera Matt Smith.