izvrsni rezultati

Američki BDP porastao za tri posto u trećem kvartalu

27.10.2017 u 16:32

Bionic
Reading

Američki domaći proizvod (BDP) u trećem je ovogodišnjem tromjesečju porastao za tri posto na godišnjoj razini, pokazala je u petak prva procjena američkog ministarstva trgovine.

Time se tempo rasta BDP-a na godišnjoj razini zadržao na razinama iz drugog kvartala, kada je najveće svjetsko gospodarstvo poraslo za 3,1 posto prema istom razdoblju prošle godine, pokazalo je izvješće američkog ministarstva.

Najveću podršku rastu BDP-a, od 0,73 postotna boda, pružila su ulaganja kompanija u zalihe čiji je rast ubrzan u trećem kvartalu u očekivanju snažne potražnje. U drugom tromjesečju doprinos te sastavnice rastu BDP-a iznosio je svega nešto više od desetine postotnog boda.

Vanjskotrgovinska razmjena također je pridonijela jačanju BDP-a, treći kvartal zaredom, uslijed smanjenog trgovinskog deficita, kao rezultata 2,3-postotnog rasta izvoza a 0,8-postotnog pada uvoza. Trgovina je tako s 0,41 postotnim bodom pridonijela rastu BDP-a.

Uragani Harvey i Irma, koji su poharali dijelove Teksasa i Floride krajem kolovoza i početkom rujna, i pogodili prihode te smanjili promet u maloprodaji u kolovozu, pritisnuli su i osobnu potrošnju, inače važnu sastavnicu BDP-a. U trećem kvartalu rast potrošnje usporen je na 2,4 posto, s 3,3 posto u prethodnom tromjesečju.

U ministarstvu napominju da nije moguće procijeniti ukupne posljedice uragana Harveya i Irme na BDP u trećem tromjesečju, ali da preliminarne procjene pokazuju da su uzastopne oluje prouzročile gubitke na privatnoj nepokretnoj imovini u visini 121 milijarde dolara, a na onoj u vlasništvu države, u iznosu 10,4 milijarde dolara.