NASTAVAK KONSOLIDACIJE

American Airlines i US Airways planiraju spajanje

14.02.2013 u 15:17

Bionic
Reading

Američki zrakoplovni prijevoznici American Airlines i US Airways planiraju formirati jednu od najvećih svjetskih zrakoplovnih kompanija, prenose u četvrtak brojni mediji

Uprave dviju kompanija, prema brojnim neimenovanim izvorima, sastale su se u srijedu radi odobrenja spajanja. Službena objava očekuje se tokom dana.

Spajanje će povećati tržišnu vrijednost American Airlinesa na približno 11 milijardi dolara i približiti ga konkurentu Delta Airlinesu.

Najveći udio u novoj tvrtki imat će stečajni vjerovnici American Airlinesa koji će držati 72 posto kompanije, navode mediji. BBC podsjeća da je krovna kompanija American Airlinesa podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota prije više od godinu dana.

American Airlines posluje već 80 godina a prije pet godina stekao je poziciju najvećeg svjetskog zrakoplovnog prijevoznika. Bio je pionir programa vjernosti za česte putnike a uveo je i sustav spuštanja cijena ovisno o potražnji. Veliki gubici gurnuli su ih u stečaj.

US Airways pak proteklih nekoliko godina bilježi dobre poslovne rezultate.

Dvije kompanije pregovaraju o spajanju od kolovoza prošle godine kada su potpisale ugovor o razmjeni povjerljivih informacija.

Novi prijevoznik poslovat će pod brandom American Airlines, a očekuje se da će izvršni direktor biti trenutni čelnik US Airwaysa Doug Parker. Bez podružnica, imat će oko 900 zrakoplova i izvoditi više od 3.000 letova, te zapošljavati 100.000 radnika.

Navodni dogovor trebat će odobriti regulatori tržišnog natjecanja i američki stečajni sud.

Putnici bi mogli uočiti promjene tek za nekoliko godina.

Dogovor je postignut nakon razdoblja intenzivne konsolidacije u američkom zrakoplovnom sektoru, obilježenog povezivanjem Delte s Northwestom, te Continentala s Unitedom.