Odra pokraj Zagreba

Altpro otvorio razvojno-inovacijski centar vrijedan 25 milijuna kuna

27.04.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Tvrtka Altpro u petak je u Odri pokraj Zagreba otvorila Razvojno-inovacijski centar za vozila "ODRA 2", vrijedan 25 milijuna kuna

Izgradnja je financirana kroz program "Pronalasci" Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uz podršku HAMAG-BICRO-a te bespovratnim sredstvima iz natječaja "Kompetentnost i razvoj MSP" koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ukupna investicija iznosi 25 milijuna kuna, odnosno nešto više od tri milijuna eura. Novi centar osigurat će radna mjesta za 75 zaposlenih svih stručnih sprema u području logistike, prodaje i marketinga, inženjeringa, proizvodnje i kontrole kvalitete, kao i dodatna radna mjesta kod kooperanata.

Otvaranje novog pogona tvrtki Altpro donosi značajno proširenje inovacijskih, razvojnih i proizvodnih kapaciteta u obje proizvodne linije: signalno-sigurnosnih uređaja za željezničku infrastrukturu te sigurnosnih uređaja za željeznička vozila.

Kroz investiciju je financirano i ulaganje u opremu za istraživanje i razvoj u iznosu od oko milijun eura, kao i stopostotno povećanje proizvodnih kapaciteta. Novi pogon će omogućiti kraće vrijeme razvoja, proizvodnje i isporuke, veću preciznost i pravovremene odgovore na potrebe kupaca.

Direktor Altproa Zvonimir Viduka istaknuo je kako je njegova tvrtka odavno prepoznala mogućnosti sufinanciranja projekata bespovratnim sredstvima EU-a i iz natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta: za najnoviji projekt i tri dosadašnja ukupno je osigurala 12 milijuna kuna.

Inovacije i ulaganje u razvoj zaposlenika ostale su temelji razvoja tvrtke i čine ju globalno konkurentnom i spremnom na sve tržišne izazove, rekao je Viduka na otvaranju pogona.

"Za narudžbe se ne brinemo, jer zahvaljujući novoj investiciji moći ćemo preuzeti i neke veće poslove na koje do sada nismo mogli računati. Već radimo na razvoju novih proizvoda, koji će biti inovacije i za svjetsko tržište. Izvoz nam se kontinuirano povećava, a novi kapacitet je donio nove potencijalne kupce kojih dosada nije bilo", rekao je Viduka.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je Altpro primjerom proizvođača proizvoda visoke dodane vrijednosti i korištenja suvremenih tehnologija. Posebno je važno što te proizvode Altpro izvozi, rekla je.

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"To je smjer koji želimo za hrvatsku industriju: visoka dodana vrijednost, suvremeni proizvodi, izvozni proizvodi. Istovremeno primjer tvrtke Altpro pokazuje kako se europski fondovi mogu izvrsno iskoristiti upravo za podršku takvoj vrsti proizvodnje", rekla je Dalić.

Najavila je kako će se vrlo brzo u drugom čitanju u Saboru naći zakon o državnoj potpori za aktivnosti, poslove istraživanja i razvoja u gospodarstvu koji će poduzetnicima otvoriti mogućnost ulaganja u istraživanje i razvoj kako i mogućnost da te troškove tretira kao troškove umanjenja porezne osnovice, odnosno moći će koristiti potporu u obliku smanjenja poreza na dobit.

Isto tako, rekla je Dalić, korisnici te vrste potpore neće biti isključeni iz korištenja drugih vrsta poticaja koje osigurava država, bilo kroz EU fondove bilo kroz Zakon o poticanju ulaganja.

Tvrtka Altpro započela je s radom 1994. godine. Bavi se razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. S dvije niše kompletnih sigurnosnih sustava za željeznička vozila i infrastrukturu jedan je od nekoliko proizvođača te opreme u svijetu. Tvrtka trenutno zapošljava 140 djelatnika. Do sada je svoje proizvode isporučila u 47 zemalja, na šest kontinenata. 

Do kraja 2020. godine, Altpro planira završiti i greenfield investiciju u "Mehatronički centar ODRA 3", čime bi objedinio svoje poslovanje na jednoj lokaciji u Odri kraj Zagreba.