jednoglasna osuda

Akademska zajednica na nogama zbog 'Qwertya' koji piše seminarske i diplomske radove

23.10.2017 u 09:17

Bionic
Reading

Akademska zajednica, Hrvatski studentski zbor (HSZ) i mjerodavno Ministarstvo znanosti i obrazovanja jednodušno su i oštro osudili svaki mogući plagijat i pozvali studente da sami pišu svoje radove, dok je 'bez kometara' bila tvrtka 'Qwerty', 'prozvana' da nudi pisanje seminarskih i diplomskih radova

Tragom medijskih napisa da trgovačko društvo 'Qwerty' s ograničenom odgovnošću registrirano na Trgovačkom sudu u Rijeci s adresom u Kostreni, među ostalim 'nudi klijentima pisanje seminarskih i dilplomskih radova', Hina je uputila pitanje članovima akademske zajednice, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te 'prozvanoj' tvrtki, općini Kostrena, koja je dala poticaj za osnivanje toga trgovačkog društva, i Trgovačkom sudu u Rijeci da se o tomu očituju.

Akademska zajednica - profesori i studentski predstavnici, te mjerodavno ministarstvo, oštro su osudili plagijat kao teški oblik akademskoga nepoštenja, općina Kostrena potvrdila je da je dala potporu za osnutak toga društva, ali i istaknula da ne može odgovarati za zakonitost ili nezakonitost poslovanja tvrtke 'Qwerty' koja je na ponovljeno pitanje kratko odgovorila da je 'bez komentara'. Trgovački sud u Rijeci odgovorio kako je 'trgovačko društvo Qwerty, društvo s ograničenom odgovornošću za knjigovodstvene i računovodstvene poslove brisano iz Sudskog registra'.   

Trgovački sud u Rijeci: Trgovačko društvo 'QWERTY' brisano je iz registra

Iz Ureda predsjednice Trgovačkoga suda u Rijeci na pitanje o djelatnostima tvrtke 'Qwerty' odgovoreno je 'da je uvidom u Sudski registar Trgovačkoga suda u Rijeci utvrđeno da je trgovačko društvo QWERTY, društvo s ograničenom odgovornošću za knjigovodstvene i računovodstvene poslove ovosudnim rješenjem od 4. srpnja 2012. brisano iz sudskog registra'.

Na ponovljeno pitanje i uz napomenu kako na mrežnim stranicama Trgovačkoga suda u Rijeci stoji da je je status tvrtke 'Qwerty', na koju se pitanje i odnosilo, aktivan, Hina nije dobila odgovor.

I dok je stvarno iz Sudskog registra brisana tvrtka 'Qwerty' na koju se referirao Ured predsjednice Trgovačkoga suda u Rijeci, iz toga istog registra vidljivo je da je aktivan status trgovačkoga društva 'Qwerty' za koje je pitanje i postavljeno. Kako se može vidjeti iz Sudskog registra to je trgovačko društvo registrirano za 80-ak različitih djelatnosti, a kao 'predmet poslovanja' te tvrtke navedeni su, među ostalim, 'djelatnosti pružanja audio i/ili audiovizualnih medijskih usluga i elektroničkih publikacija, objavljivanja audiovizualnog i radijskog programa, medijskih usluga televizije i/ili radija, elektroničkih komunikacijskih mreža i usluge, usluge s područja elektroničkih komunikacija, djelatnost nakladnika'.

  • +4
Studenti kao saborski zastupnici Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Predmet njihova poslovanja su i distribucija tiska, djelatnost javnog informiranja, specijalizirane dizajnerske djelatnosti, održavanje stručnih seminara i tečajeva iz oblasti informiranja bez izdavanja svjedodžbi, fotokopiranje i priprema dokumenata, prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača, pružanje usluga informacijskog društva, internetski portali, iznajmljivanje sportske opreme, pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, turističke usluge u nautičkom turizmu, poslovanje nekretninama, umnožavanje snimljenih zapisa, izdavanje knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke djelatnosti, te još mnogo toga. Kao osnivači i članovi društva navedeni su Karlo Marunić i Filip Simonić.

U vlasništvu tvrtke bila je Facebook stranica 'Tajni pisac' koja je, kako su objavili mediji, 'garantirala profesionalnu, diskretnu, brzu i povoljnu izradu svih vrsta akademskih radova i to pod sloganom 'Prepustite pisanje nama… sigurno imate pametnijeg posla', ali je u međuvremenu ugašena.

I na stranici Fininfo.hr registriane su, kao i u Sudskom registru, različite djelatnosti kojima se tvrtka 'Qwerty' bavi, ali ne i 'profesionalna pomoć u izradi svih vrsta radova (seminarskih, diplomskih i slično) koju nude putem svoje Facebook stranice koja se sada zove 'Seminarski radovi'.

Uzelac: Plagijat je teški oblik akademskoga nepoštenja, treba ga strogo sankcionirati 

Profesor na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Alan Uzelac i član Etičkoga savjeta toga sveučilišta podsjetio je da je, prema etičkim standardima i pravilima sveučilišnog Etičkog kodeksa, svaki oblik preuzimanja tuđih misli, riječi i ideja i predstavljanja za svoje vlastite kvalificiran kao plagijat.

'Studenti bi trebali u svakom svom radu jamčiti da je on napisan koristeći samo vlastiti rad i zalaganje. I prijateljsko pomaganje je, ako prijeđe u pisanje teksta kojega će student predstaviti kao svoj vlastiti rad, također oblik akademskoga nepoštenja', istaknuo je profesor Uzelac u pisanom odgovoru.

Uzelac je dodao kako je 'tim više korištenje plaćenih servisa za pisanje seminarskih radova teški oblik akademskoga nepoštenja koje bi svako sveučilište trebalo strogo sankcionirati'. Objasnio je kako su provjere seminarskih i diplomskih radova u praksi prepuštene voditeljima i mentorima studenata i nisu uvijek jednostavne, ali i ocijenio ako se prakticira razgovor sa studentom i usmena obrana radova, dosta se lako može utvrditi je li rad napisao sam student.

  • +3
Studenti rektoru Damiru Borasu donijeli rođendansku čestitku i tortu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ukazao je i na to da sustavno objavljivanje radova studenata i obveza unošenja u jedinstvenu bazu također olakšavaju usporedbe te zaključio da je 'kupovina tuđeg intelektualnog rada da bi se prikazao za vlastiti veoma skupa investicija, koja na duge staze donosi samo gubitke'.

Ministarstvo znanosti: Nemamo ingerencija nad mogućim kaznenim djelatnostima tvrtke 'Qwerty' 

U odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja pak stoji kako 'nisu upoznati s djelatnošću tvrtke Qwerty izvan okvira onoga što saznaju iz medija'. Osim toga, istaknuli su da to ministarstvo nema nikakvih ingerencije nad mogućim kaznenim djelatnostima spomenute tvrtke u dijelu u kojem se one odnose na aktivnosti privatnoga poduzetništva, a informaciju će proslijediti nadležnim institucijama.

Ministarstvo je osudilo bilo kakvu mogućnost da studenti ili nastavnici, uključeni u sustav obrazovanja, 'kupuju' akademske radove, te smatra kako su takvi postupci krajnje neetični i profesionalno neodgovorni.

'Vjerujemo da će uprave visokih učilišta kao i profesionalno odgovorni nastavnici u sklopu svoje nastavne djelatnosti uočiti ovakve neprimjerene radnje te, u skladu sa svojim propisima i profesionalnom etikom, te u sklopu svoje akademske samouprave i Ustavne autonomije, primjereno djelovati', poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Hrvatski studentski zbor: Kazna može biti i oduzimanje titule

Hrvatski studentski zbor (HSZ) osudio je neakademsko ponašanje određenih studenata koji su spremni platiti da im seminarske, završne, diplomske i doktorske radove piše netko umjesto njih, istaknuo je u odgovoru povjerenik za medije HSZ-a Vanja Uzelac.

Dodao je kako profesori imaju mogućnost inspekcije napisanih radova i studente ispitati na obranama završnih, diplomskih i doktorskih radova, a ako se tim postupkom dokaže da student nije napisao svoj rad onda se postupa sukladno statutima, pravilnicima o stegovnoj odgovornosti i etičkim kodeksi visokog učilišta koji propisuju kazne za ovakve prekršaje.

  • +5
Studenti Hrvatskih studija prosvjeduju protiv pretvaranja njihovog fakulteta u odjel Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Kazne za ovakvo ponašanje mogu ići do oduzimanja titule stečene diplomom visokog učilišta, ukazao je HSZ.

HSZ je pozvao sve studente da 'ne ulaze u ove vrste neakademskoga ponašanja te da sami pišu svoje radove, a ako trebaju pomoć neka se obrate svojim mentorima koji će im sigurno pomoći i uputiti ih kako da uspješno napišu svoj rad'. Jer, uvjereni su u HSZ-u, pisanje vlastitog rada jedan je oblik učenja koji će im koristiti u kasnijem radu, a stjecanje znanja pomoću vlastitih mogućnosti daleko je korisnije od bilo kakvoga plaćenog rada. 

Općina Kostrena: Osobe ovlaštene za zastupanje društva odgovorne su za zakonitost njegova rada

U odgovoru je općina Kostrena potvrdila da je 'dodijelila potporu trgovačkom društvu 'Qwerty' d.o.o, za savjetovanje i usluge putem mjere 1. Programa poticanja poduzetništva Općine Kostrena za 2017. namijenjene novoosnovanim tvrtkama, za one djelatnosti koje su u skladu s Rješenjem Trgovačkoga suda u Rijeci, kod kojega je ta tvrtka registrirana, kao i u skladu s Obavijesti o razvrstavanju poslovnoga subjekta izdanog od strane Državnoga zavoda za statistiku'.

Kako je navedeno, prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - NKD 2007, glavna djelatnost društva 'Qwerty' klasificirana je šifrom 85.59 Ostalo obrazovanje i poučavanje, d. n., što podrazumijeva širok spektar intelektualnih usluga. Shodno predanoj dokumentaciji bespovratna sredstva dodijeljena su im za ishođenje dokumentacije potrebne za početak rada društva, nabavu opreme i materijala za osnovnu djelatnost u skladu s registracijom na Trgovačkom sudu i sa šifrom Nacionalne klasifikacije djelatnosti.

U njihovu se odgovoru podsjeća da se trgovačko društvo 'Qwerty' d.o.o.,  u skladu s procedurom propisanom u dijelu III. Programa poticanja poduzetništva, 13. travnja ove godine odazvalo na Javni poziv za dodjelu potpore novoosnovanim tvrtkama putem mjere 1. Programa poticanja poduzetništva Općine Kostrena za 2017. i predalo je svu potrebnu dokumentaciju. Navedeno je i kako se potpore dodjeljuju na temelju provedenoga postupka i kriterija propisanih Programom poticanja poduzetništva. Povjerenstvo Općine Kostrena za dodjelu potpora utvrdilo je valjanost predane dokumentacije, i na temelju toga je ovom trgovačkom društvu isplaćena potpora u iznosu od gotovo 6900 kuna.

Objašnjeno je kako jedinica lokalne samouprave, odnosno općina Kostrena, ne preuzima odgovornost za poslovanje društva ako ono nije u skladu s registracijom djelatnosti upisanih u nadležni sudski registar i šifrom Nacionalne klasifikacije djelatnosti.

Članovi društva, odnosno osobe ovlaštene za zastupanje društva, odgovorne su za zakonitost poslovanja i sva postupanja protivna zakonu ako institucije u čijoj je nadležnosti provjera zakonitosti poslovanja trgovačkih društava utvrde nepravilnosti u poslovanju, istaknuto je u odgovoru.