POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽENJE

Certificiranje gradova i općina za jači razvoj

04.07.2014 u 16:58

Bionic
Reading

Dubrovnik, Duga Resa, Jastrebarsko, Kostrena i Krk potpisali su danas u Zagrebu s Centrom za lokalni ekonomski razvoj riječkog Ekonomskog fakulteta ugovore o certifikaciji gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem, čime uz ostalo potvrđuju da su spremni razvijati svoju lokalnu samoupravu, surađivati s privatnim sektorom te prijateljski naklonjeni investicijama koje time i dodatno planiraju privući

Ugovore su predstavnici tih gradova i općina potpisali danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), a taj su proces certificiranja već prošli Ivanec i te Bjelovar, dok bi ugovore uskoro trebali dobiti i Rijeka i Crikvenica.

Certificiranje je obavio Centar za lokalni ekonomski razvoj koji u Hrvatskoj od 2012. provodi regionalni projekt za poticanje razvoja gradova i općina i privlaćenje investicija u jugoistočnoj Europi, odnosno program BFC SEE njemačke Vlade.

U taj su program za sada uključene još Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, a kako je kazao direktor tog Centra Saša Drezgić u planu je povezivanje i drugih zemalja.

U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama u programu certificiranja gradova i općina sudjeluju i neke kompanije, poput Ericssona Nikole Tesle i Končara, kao i Agencija za javno-privatno partnerstvo, a Drezgić očekuje da se u to uključe i drugi partneri jer suradnja lokalne samouprave s kompanijama itekako može koristiti svima, posebno u privlačenju novca iz EU fondova za razne infrastrukturne i druge projekte u gradovima i općinama.

Certficiranje gradova i općina u prosjeku traje godinu dana prema uvjetima iz međunarodnog programa.

Svi gradovi koji imaju te certifikate, a Drezgić vjeruje da će ih biti još jer ih se dosta za to prijavljuju, bit će sa svojim projektima promovirani po raznim sajmovima i drugim 'kanalima', pa i onima njemačke Vlade, kao i na velikoj konferenciji o tome u rujnu u Šibeniku.

Poručivši gradovima i općinama koji su dobili ili se tek žele na taj način certificirati i pojačati svoje poslovno okruženje da 'nisu patuljci nego divovi' o čijem razvoju ovisi i razvoj cijele zemlje i ukupnog hrvatskog gospodarstva, potpredsjednik HGK Domagoj Juričić istaknuo je i da će to zasigurno pridonijeti njihovoj konkurentnosti te većim investicijama na njihovom području.