u sljedećih 20 godina

Airbus podigao prognozu globalne potražnje za zrakoplovima

09.06.2017 u 17:58

Bionic
Reading

Europski zrakoplovni koncern Airbus podigao je prognozu svjetske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina za šest posto, što će znači otvaranje više od milijun radnih mjesta za pilote i tehničare, a očekuju i da će Kina preoteti SAD-u dominantnu poziciju u zračnom prometu.

Prema najnovijoj Airbusovoj dugoročnoj prognozi za globalna tržišta svijetu će do 2036. godine trebati ukupno 34.899, letjelica vrijednosti 5.300 milijardi dolara.

Prije godinu dana drugi je proizvođač zrakoplova u svijetu procijenio potražnju na 33.070 zrakoplova, a prognozu su podigli zbog dobrih rezultata u protekloj godini.

S obzirom na približavanje broja zrakoplova u 2036. godini brojci od 35 tisuća, proizvođači će se suočiti i s osjetno jačom potražnjom za uslugama održavanja i popravaka, te za obukom i osuvremenjivanjem zrakoplova, procjenjuju u Airbusu.

Snažan rast flote uvjetovat će potrebu za 530 tisuća novih pilota i 550 tisuća inženjera za usluge održavanja, procjenjuju u Airbusu.

U istom će se razdoblju broj ljudi koji koriste zračni prijevoz utrostručiti, a uslijed udvostručenja broja pripadnika srednje klase, koja će prema procjenama na svjetskoj razini u 2036. godini brojati oko pet milijardi ljudi, kazao je prodajni direktor Airbusa John Leahy.

Kompanija je ujedno blago snizila prognozu godišnjeg rasta zračnog prometa, sa 4,5 na 4,4 posto, iznoseći opreznije procjene za američku regiju a povećavajući prognoze za Bliski istok unatoč političkoj nestabilnosti u Perzijskom zaljevu. 

Čak i uz niže stope rasta, iz Airbusa poručuju da njihove prognoze pokazuju rast putničkog i prijevoza tereta zahvaljujući rastu turizma, liberalizaciji i skoku osobne potrošnje.

U prognozama napominju da najsnažnije raste zračni promet na tržištima u nastajanju, poput Kine, Indije, ostatka Azije te Latinske Amerike, i gotovo je dvostruko snažniji od 3,2 posto godišnje prognoziranih za zrela tržišta poput Sjeverne Amerike i zapadne Europe, navodi se u prognozama.

Gospodarstva u nastajanju trenutno broje 6,4 milijarde od ukupno 7,4 milijarde svjetskog stanovništva a u 2036. činit će gotovo polovinu globalne osobne potrošnje.

‘Zračni promet nevjerojatno je otporan na vanjske šokove i svakih se 15 godina udvostručuje’, ističe glavni poslovni direktor Airbusa John Leahy.