NItKO IH NIJE SLUŠAO

Agrokorovi revizori utvrdili su da je Todorićev koncern još 2010. bio zreo za stečaj

20.10.2017 u 10:33

Bionic
Reading

Podaci iz istrage protiv čelnika Agrokora koji su procurili u medije pokazuju kako su stručnjaci revizorske kuće Baker Tilly već 2010. ustanovili da je koncern Ivice Todorića zreo za stečaj

Ispitani revizori iz kuće Baker Tilly istražiteljima su otkrili da su još od 2006. ukazivali na to da Agrokor precjenjuje rezultate te da lažno prikazuje novac i novčane ekvivalente.

Ukazivali su i na knjiženja bez vjerodostojne dokumentacije, na velik broj preknjižavanja krajem poslovne godine, zbog čega su još 2010. ustanovili da je iznos gubitaka premašio iznos temeljnog kapitala.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz interne dokumentacije spomenute revizorske kuće, koja je sada u rukama istražitelja, proizlazi da su revizori upozoravali da postoji mogućnost namještanja rezultata u međusobnim transakcijama društva koncerna.

Zbog uočenih nepravilnosti revizijski tim koji je revidirao financijsko izvješće za 2009. predložio je izražavanje negativnog mišljenja.

Revizori su o uočenim problemima razgovarali s Alojzijem Pandžićem, izvršnim direktorom Sektora financija i knjigovodstva Agrokora, koji im je rekao da neće izvršiti predložene ispravke.

Prijedloge svojih revizora nisu uvažili ni čelni ljudi revizorske kuće Sanja Hrstić i Olivio Discordia (sada osumnjičeni u istrazi), koji su komunicirali s Ivicom Todorićem.

Na temelju tako lažiranih bilanci omogućena je isplata dividendi Ivici Todoriću sve do 2015. godine u iznosu od 720 milijuna kuna.