Nives Rudež

'Agrokor je pozitivno djelovao na faktoring – kao svojevrsna katarza'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 25.02.2019 15:28
  • Objavljeno 25.02.2019 u 15:28
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGK

Na plenarnoj sjednici Udruženja pružatelja usluga faktoringa Hrvatske gospodarske komore za predsjednicu Udruženja izabrana je Nives Rudež, direktorica Odjela za faktoring OTP banke

Najavila je da će među prvim koracima u njenom radu biti uspostava boljeg kontakta s regulatorima, Hanfa-om i HNB-om, a zatim harmonizacija faktoringa na tržištu u kontekstu same usluge.

„Želimo korisnicima objasniti što im pružamo jer tu ima dosta diskrepancija. Cilj nam je ponovna afirmacija faktoringa koji je u ovom proteklom razdoblju doživio poprilično negativan publicitet. Želimo da se on etablira na tržištu kao financijska usluga usko vezana uz komercijalnu djelatnost poduzeća, koja ima svoje mjesto u svakoj ekonomiji pa tako i Hrvatskoj“, istaknula je Rudež, dodavši da će kroz Udruženje graditi zdrave temelje na kojima će se branša razvijati ubuduće.

Na mjesto zamjenika predsjednice Udruženja izabrani su  Dean Tomić iz tvrtke Centar faktor i Tomo Jelić iz Zagrebačke banke, dok je za poslovnog tajnika imenovan Alan Božić iz Sektora za financijske usluge i ekonomke analize HGK.

Rudež se osvrnula i na utjecaj sage oko Agrokora na faktoring, naglasivši kako je taj slučaj, unatoč kontroverzama, ipak privukao pažnju medija i šire javnosti na struku. „Usprkos negativnim konotacijama, rekla bih da je cijela priča oko Agrokora pozitivno djelovala na faktoring – kao svojevrsna katarza. Došlo je do čišćenja na tržištu i faktoring je sada sveden na realne gospodarske okvire. Tako i treba biti jer se on naslanja na ekonomsku aktivnost i ne može biti veći od realnog gospodarstva. Rekla bih da nas još ovu godinu čeka konsolidacija, a onda rast na zdravim nogama“, poručila je Rudež, dodavši kako su svi dionici izvukli određene pouke te da će sad imati dobru bazu za razvoj u smislu zakona i komunikacije s regulatorima.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher kazao je da se nada da će se rad Udruženja revitalizirati.

„HGK nastoji maksimalno izlaziti u susret svojim članicama i povezivati sektor financija s gospodarstvenicima, a to će osnažiti i vašu branšu. Znamo da su u zadnjih nekoliko godina mnoga faktoring društva imala ozbiljne probleme, ali sada se situacija stabilizirala i vjerujem da je pred ovim Udruženjem svijetla budućnost“, naglasio je Zaher, uz napomenu da se faktoringu mora vratiti imidž stručnog i kvalitetnog upravljanja. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!