LANJSKA DOBIT IDE U REZERVE

Adris traži rješenje kako da zadrži proizvodnju u Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2012 21:43
  • Objavljeno 30.05.2012 u 21:32
ante vlahović, adris

ante vlahović, adris

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Glavna skupštine rovinjske Adris grupe odlučila je da se ukupna prošlogodišnja neto dobit u iznosu od 586 milijuna kuna rasporedi u statutarne rezerve društva, a da se iz neraspoređene zadržane dobiti izdvoji 114,8 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi 7 kuna po dionici, izvijestili su danas iz Adrisa

Dividenda će biti isplaćena 13. srpnja, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 15. lipnja, navodi se u priopćenju.

Sjednicom glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština dioničara svih trgovačkih društava u sastavu te grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Tvornice duhana Zagreb, Maistre, Hrvatskih duhana, Istragrafike, Inovina i Cromarisa, ističu iz Adrisa.

Kako se prenosi u priopćenju, predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović je, obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, istaknuto kako je grupa u 2011. ostvarila ukupne prihode u iznosu od 3,2 milijarde kuna, što je za 3,2 posto više nego godinu ranije.

Poslovni prihodi iznosili su 2,86 milijardi kuna i za jedan posto veći su od prošlogodišnjih. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 2,78 milijardi kuna. Dobit prije oporezivanja iznosi 644 milijuna kuna, a neto dobit 498 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Vlahović je izvijestio je da je u proteklih pet godina izvoz Adris grupe rastao prosječno godišnje 7,4 posto.

U 16 godina vrijednost kapitala prosječno je rasla 22 posto godišnje, a sustav Adris grupe visoko je likvidan i nisko zadužen, kazao je.

Istaknuo je i da je Adris grupa razdoblju od 2005. do 2011. investirala 3,5 milijarde kuna ili 500 milijuna kuna godišnje.

Govoreći o poslovanju strateških poslovnih jedinica, Vlahović je istaknuo da TDR, u usporedbi s drugim industrijama, posluje u uvjetima najveće koncentriranosti duhanske industrije u Europi i svijetu, stalnog rasta ukupnog poreznog tereta na ključnim tržištima te smanjenja kupovne moći svojih potrošača.

'Ulazak Hrvatske u EU donosi ukidanje carine od 37 posto za uvozne proizvode na hrvatsko tržište. Uz to, zbog izlaska iz CEFTE, TDR-u rastu carinske barijere na tržištima regije, čiji negativni godišnji učinak iznosi oko deset milijuna eura. Jedan od načina ublažavanja budućih troškova jest premještanje proizvodnje u neku od zemalja CEFTE. S druge strane, to bi značilo ukidanje minimalno 150 do 200 proizvodnih radnih mjesta i upitnost održivosti proizvodnje duhana na hrvatskome selu. TDR, kao socijalno-odgovorna tvrtka, traži rješenja kako bi zadržao radna mjesta u Hrvatskoj', navodi se uz ostalo u priopćenju.

Govoreći o poslovanju turističke poslovne jedinica, Vlahović je istaknuo da je turistički dio poslovanja grupe ostvario 2,89 milijuna noćenja, što je za osam posto više nego u 2010.

Govoreći o planovima poslovanja, Vlahović je istaknuo kako je održivost tvrtke trajni cilj. 'Adris grupa je povećala svoj investicijski potencijal, zadržala poslovnu vjerodostojnost i spremna je za novi poslovni iskorak', zaključio je Vlahović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi