POSLOVNI REZULTATI

ACI podbacio: Prihod pao za 3 posto, a dobit čak 56 posto

01.03.2017 u 13:05

Bionic
Reading

Adriatic Croatia International Club (ACI) je lani ostvario ukupne prihode od 201,3 milijuna kuna, što je tri posto manje nego godinu prije, dok je bruto dobit smanjena za 57 posto, na 15 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća ACI-ja

Prema nerevidiranom godišnjem izvješću, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) lani je iznosila 61,7 milijuna kuna ili 29 posto manja nego u 2015. godini.

Neto dobit je više nego prepolovljena, odnosno smanjena je za 56 posto, na 12 milijuna kuna. 

ACI je lani ostvario ukupne prihode od 201,3 milijuna kuna, što je tri posto manje nego godinu prije, dok su ukupni rashodi rasli za 8 posto, na 186,3 milijuna kuna. 

Na smanjenje ukupnih prihoda najznačajniji utjecaj imalo je smanjenje prihoda uslijed ukidanja rezervacija po sudskim sporovima i rješenjima državnih tijela za 8,2 milijuna kuna, navodi Uprava u izvješću.

Prihodi od godišnjeg veza su niži nego prethodne godine, a na to je znatno utjecala priprema radova za cjelovitu rekonstrukciju marine Rovinj, zbog kojih su iz marine izmještena plovila, objašnjava se u izvješću.

Najznačajnije povećanje rashoda, kako se navodi, zabilježeno je uslijed povećanja rezervacija za troškove i rizike za ukupno nešto više od sedam milijuna kuna, od čega se 6,1 milijun kuna odnosi na rezerviranje za mirovine i otpremnine.

Iz ACI-ja navode i da je u njihovim marinama lani ostvareno 191,7 milijuna kuna izravnih prihoda i 145,6 milijuna kuna izravnih rashoda te je po toj osnovi ostvaren pozitivan financijski rezultat od 46,1 milijuna kuna.

Po podatcima iz izvješća, poslovni su prihodi ACI-ja lani smanjeni za tri posto, na 188,9 milijuna kuna, a u strukturi poslovnih prihoda najveći udio od 48 posto imaju prihodi od godišnjeg veza, dok se nešto više od četvrtine odnosi na prihode od dnevnog veza. Prihodi od godišnjeg veza iznosili su, naime, 96,2 milijuna kuna, a od dnevnog veza 52,3 milijuna kuna. 

Na zadnji dan prošle godine u ACI marinama na godišnjem vezu bila su 3.244 plovila, što je na razini godine prije.

Na dnevnom vezu tijekom 2016. godine ostvareno je 108.343 brod/dana ili pet posto više, a na mjesečnom vezu 3.235,8 brod/mjeseci  ili 11 posto više nego 2015. godine. Svedu li se ti rezultati na zajedničku mjeru - brod/dan, sve tri usluge su rasle, a ukupno je ostvareno više od 1,4 milijuna brod/dana, što je 48.476 brod/dana ili tri posto više nego godinu prije, navodi se u izvješću. 

Tijekom 2016. ulaganja su iznosila 71,9 milijuna kuna, dok u ACI-ju za ovu godinu planiraju ulaganja od 134,9 milijuna kuna. Najveća ulaganja planirana su za rekonstrukciju kopnenog i morskog djela marine Rovinj, u iznosu 80 milijuna kuna, te u plato suhog veza u marini Dubrovnik 15 milijuna kuna.

U idućem razdoblju u ACI-ju planiraju daljnja ulaganja u kvalitetu usluga, modernizacijom ili proširenjem smještajnih kapaciteta i širenjem lepeze usluga. Stalno se, kako navode, istražuju nove lokacije duž obale, koje bi bila pogodne za izgradnju novih marina i sidrišta, kao i moguće strateške akvizicije na Jadranu.

ACI ima lanac od 22 marine, od Umaga do Dubrovnika, a raspolažu sa 6.111 vezova, od kojih 6.535 u moru i 676 na kopnu. Potkraj prošle godine u toj tvrtki je bilo 367 zaposlenih. ACI je u većinskom državnom vlasništvu, a pojedinačno najveći udjel od 74,47 posto ima Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), dok država ima još 4,12 posto dionica kroz Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).