NIJE UCJENA NEGO SUFINANCIRANJE

ACI donacijom dva milijuna kuna riješio problem marine u Slanom

26.07.2016 u 12:11

Bionic
Reading

Novi Nadzorni odbor tvrtke ACI na svojoj je prvoj sjednici u prošli petak dao suglasnost na odobrenje zahtjeva za donaciju Općini Dubrovačko primorje u iznosu od dva milijuna kuna, a načelnik te općine Nikola Knežić u utorak je potvrdio kako će se potpisivanjem tog sporazuma riješiti nesuglasice oko otvaranja ACI-jeve marine ''Veljko Barbieri'' u Slanom

ACI u svom priopćenju u utorak napominje kako je prošli tjedan zaprimio zahtjev za donacijom.

''ACI d.d. je 19. srpnja 2016. zaprimio zahtjev za donacijom od Općine Dubrovačko primorje u visini od dva milijuna kuna. Navedenim iznosom sufinancirala bi se, po dobivanju potrebnih građevinskih dozvola, izgradnja prometnice u mjestu Slano. Nastavno na navedeno, očekuje se i izdavanje uporabne dozvole te početak rada ACI marine "Veljko Barbieri" u Slanom'', navodi se u priopćenju.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić potvrdio je kako će se formalizacijom donacije okončati problemi oko uporabne dozvole za ACI-jeve marinu u Slanom.

''Riješena je stvar, danas očekujemo potpisani sporazum. Tamo su već radovi na pristupu marini, koji bi trebali sutra biti gotovi. Ako bude sve kako treba, možda već sutra bude uporabna dozvola'', rekao je Knežić.

Napomenuo je kako će se pristupna cesta graditi po fazama te kako je to bio zahtjev općine od samog početka.

''Nije nikad uvjet bio da se cesta napravi da se dobije uporabna dozvola. Od ACI-ja se tražilo, kad budu građevinske dozvole za prvu i drugu fazu izgradnje izdane, da u svakoj fazi učestvuju sa milijun kuna'', rekao je Knežić te poručio kako bi se dovršenje ceste moglo očekivati do sljedeće sezone.

''Kad bude potpisan sporazum mi ćemo dati dozvolu za spoj na postojeću neadekvatnu cestu i nastojati u što kraćem mogućem roku ishodovati dozvole i to realizirati'', kaže Knežić.

Prijepori između ACI-ja i Općine Dubrovačko primorje kulminirali su početkom srpnja. Iz ACI-ja su tada poručili da ih Dubrovačko-primorje ucjenjuje s uporabnom dozvolom za marinu te kako nemaju nikakvu pravnu osnovu za isplatu sredstava za spornu pristupnu cestu, a načelnik Knežić je istaknuo kako je dogovor o financiranju ceste postojao sve do kraja svibnja te da ACI koristi situaciju kako bi izbjegao plaćanje svojih obveza.

Riječ je o 22. marini u ACI-jevom sastavu, koja nosi ime po osnivaču ACI-ja Veljku Barbieriju. Marina ima kapacitet do 200 plovila duljine od 12 do 20 metara, a od kopnenih sadržaja tu su recepcija, restoran s bazenom, sanitarije, servisne prostorije i poslovni uredi te parkiralište. Sama marina ima dva valobrana i šest pontonskih gatova, a vrijednost investicije je 60 milijuna kuna