STRATEŠKO RESTRUKTURIRANJE

ABB prodao poslovanje s kablovima danskom NKT-u

29.09.2016 u 15:11

Bionic
Reading

Danska tvrtka NKT Kabeli kupuje ABB-ov dio poslovanja za visokonaponske kabele ukupne vrijednosti od 836 milijuna eura (934 milijuna dolara)

Visokonaponski kabeli su ključne komponente za pouzdane energetske mreže koje se koriste za prijenos velikih količina električne energije na velike udaljenosti. Ono je dio ABB-ove poslovne divizije Elektroenergetske mreže koja trenutno prolazi kroz strateško restrukturiranje.

NKT Kabeli projektiraju, proizvode i isporučuju rješenja za nisko, srednje i visokonaponske mreže većinom u području izmjenične struje (AC). Tvrtka ima velike proizvodne centre u Europi i Kini kao i prodajne urede diljem svijeta i zapošljava oko 3200 ljudi. Promet tvrtke NKT Kabeli je iznosio u 2015. godini 1,2 milijarde eura.

'Mi kombiniramo dva jaka portfelja koja svoje korijene vuku u zajedničkoj skandinavskoj baštini koji će biti konkurentniji u većoj mjeri pod vlasništvom NKT Kabela dok ćemo pritom zadržati pristup opskrbi kroz dugoročno strateško partnerstvo,' rekao je izvršni direktor ABB Grupe Ulrich Spiesshofer.