PROCJENA STRUČNJAKA

11 europskih banaka pada na stres testu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stres test bi trebale pasti sve grčke banke, njemačka Commerzbank, talijanska Banco Popolare, te Postbank, Bankinter, BCP, Sabadell izjavio je danas za CNBC Alessandro Roccati, direktor australske finacijske kuće Macquarie Securities

Roccati je upozorio na problem sigurnosti grčkih i španjolskih banaka, a preporučio Erste Banku, BNP Paribas, UBS, SEB, DnB NOR i Nordea banku.

U izvještaju Macquarie Securities navedeno je kako će navedenih 11 banaka, od ukupno 46 banaka koje je EU popisao za testiranje na stres, najvjerojatnije trebati dodatni kapital u slučaju stres-scenarija. Iako nije riječ o velikom broju banaka, pad na stres testu mogao bi ugroziti cjelokupni europski bankarski sektor. Isto tako je u izvještaju navedeno kako bi broj 'palih' na testu mogao porasti uključivanjem banaka koje EU nije uvrstio na popist za test.

'Ključni problem i faktor diferencijacije je zapravo cijena kredita, a ne pad prihoda nastalog zbog usporavanja ekonomije', rekao je Roccati.

Banke koje padnu na stres testu u stvari bi 'došle do zraka' prinosom svježeg kapitala.

Macquarie Securities je financijska kuća azijsko-pacifičke regije koja posluje financijskim instrumentima i uslugama, te upravljanjem rizicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi