DEMOGRAFSKA MJERA

Sat vremena od Zagreba i do mora: Doselite u ovaj grad i dobit ćete 100 tisuća kuna

30.07.2018 u 12:55

Bionic
Reading

Kako bi potaknuli demografsku obnovu u gorskokotarskom gradu Vrbovsko su odlučili s po 100.000 kuna subvencionirati kupnju deset kuća na području grada

'Sada dobru kuću u Vrbovskom možete kupiti za 30-40 tisuća eura. Imamo dosta ljudi koji već u Vrbovskom rade, no ovdje ne žive. Prvenstveno njima namijenjena ta mjera. Želimo naš grad repopulirati, neka prednost imaju oni koji već ovdje rade, kasnije i oni koji se žele doseliti i započeti vlastiti posao. Deset obitelji koje se jave na natječaj i zadovolje uvjete dobit će po 100.000 kuna za kupnju novog doma u našem gradu. A praznih kuća ovdje imamo na desetke, pa neka onda netko u njima i živi. Tih milijun kuna pronaći ćemo, otvorit ćemo mjesta u proračunu' govori za Večernji list Dražen Mufić, neovisni gradonačelnik Vrbovskog.

Njegov je grad, kaže, između dva popisa stanovništva izgubio oko tisuću stanovnika. U Vrbovskom, u kojem do prije sedam-osam godina nitko nije radio, stvari se ipak mijenjaju. Grad je kupio DI Vrbovsko te pronašao ulagača koji je uložio pola milijarde kuna te sada zapošljava 250 radnika. Investitor je tvrtka Cedar Darka Prodana, rođenog Riječanina čiji je cijeli život vezan uz Vrbovsko.

'To što vidite najmoderniji je drvnoprerađivački pogon u Europi, među tri je najveće pilane bukove građe u Europi. Ovdje u Vrbovskom preradi se 180.000 kubika bukovih trupaca godišnje, zajedno s drugim pilanama ukupno se preradi 250.000 kubika. Sve ide u izvoz na tržišta sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Dalekog istoka, Indije.', kaže Mufić.

  • +5
Nacionalni park Risnjak Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld