SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novi Golf: Evolucija ikone s novim infotainmentom i plug-in hibridnim pogonom

24.01.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Devet različitih djelomičnih hibrida (eTSI), plug-in hibrida (eHybrid i GTE), benzinskih motora opremljenih turbopunjačem (TSI) i dizelskih motora opremljenih turbopunjačem (TDI) bit će dostupno u fazi lansiranja

Volkswagen je predstavio najnoviju fazu u evoluciji modela Golf s potpuno novorazvijenim infotainment sustavom i sljedećom generacijom plug-in hibridnog pogona. Ovime se obilježava 50. obljetnica modela Golf, najprodavanijeg modela Volkswagena čija je serijska proizvodnja počela je u Wolfsburgu u ožujku 1974.

Do danas je nakon tog prvog modela Golf proizvedeno više od 37 milijuna vozila. Čisto matematički gledano, to znači da se svaki dan tijekom posljednjih 50 godina više od 2000 ljudi diljem svijeta odlučilo kupiti novi Golf. To kompaktnu ikonu čini najuspješnijim europskim vozilom i najprodavanijim modelom marke Volkswagen svih vremena.

Volkswagen je također najavio kako će najbolji Golf u posljednjih 50 godina stići u prodaju ovog proljeća.

Thomas Schäfer, izvršni direktor tvrtke Volkswagen osobna vozila je rekao: 'Golf je u srcu marke Volkswagen već pola stoljeća, nudeći pristupačnu mobilnost za svakoga na najvišoj tehničkoj razini. Stalno se prilagođavao potrebama kupaca i na taj način postao najprodavaniji model na svijetu. To je upravo ono na čemu sada temeljimo najnoviju fazu evolucije linije proizvoda – uz još više učinkovitosti, komfora, kvalitete i novi koncept upravljanja. Ovo je najbolja moguća varijanta modela Golf.'

Najprodavaniji model u najboljem izdanju

Ako treba nešto izdvojiti onda su to četiri ključna detalja novog Golfa: novi dizajn svjetala, novi infotainment sustav, novi sustavi potpore za vozača, novi asortiman pogonskih sklopova.

Novi Golf i novi Golf Variant prepoznatljivi su po izmijenjenom prednjem dijelu. Značajke koje ih vizualno definiraju uključuju Volkswagen logotip, koji je po prvi put na europskim tržištima osvijetljen, i novodizajnirana LED glavna svjetla. U vrhunskoj varijanti IQ.LIGHT LED matrix glavna svjetla uključuju nova snažna duga svjetla s dosegom do 500 m. IQ.LIGHT 3D LED stražnja svjetla u obje varijante karoserije također su novodizajnirana.

Interijer novog modela opremljen je novorazvijenim, intuitivnim infotainment sustavom (MIB4) sa samostojećim dodirnim zaslonom. Na donjem dijelu zaslona nalaze se ergonomski optimizirani i osvijetljeni dodirni klizači za upravljanje temperaturom i glasnoćom. Noviteti su i poboljšano višenamjensko kolo upravljača i novi govorni asistent IDA2. Upotrebom prirodnog govora, IDA se može upotrebljavati ne samo za upravljanje funkcijama kao što su klima-uređaj, telefon ili navigacijski sustav, već i za pristup online informacijama iz svih zamislivih područja – od vremenske prognoze do pitanja opće kulture.

Manevriranje modelima Golf i Golf Variant olakšavaju novi sustavi potpore za vozača kao što su prošireni sustavi potpore pri parkiranju Park Assist Plus i Park Assist Pro (dostupan po prvi puta u modelu Golf) za ulazak i izlazak s parkirnih mjesta pomoću smartphonea kao i novi sustav Area View od 360 stupnjeva.

Novi plug-in hibridni pogoni s funkcijom brzog punjenja istosmjernom strujom nude dodatnu snagu i doseg s električnim pogonom od oko 100 km. Posebno zanimljivo za sve vozače bez wallboxa kod kuće: visoko učinkoviti djelomično hibridni pogoni od 48 V. Sportski karakter modela Golf GTI dodatno je naglašen: izlazna snaga njegova motora s turbopunjačem narasla je za 15 kW (20,4 KS) na 195 kW (265 KS). Snaga motora 2.0 TSI sa 150 kW (204 KS) također je povećana za 10 kW (13,6 KS). Devet različitih djelomičnih hibrida (eTSI), plug-in hibrida (eHybrid i GTE), benzinskih motora opremljenih turbopunjačem (TSI) i dizelskih motora opremljenih turbopunjačem (TDI) bit će dostupno za liniju proizvoda u fazi lansiranja.

Pregled novih modela

Pet varijanti opreme biti će dostupno već u trenutku lansiranja. Volkswagen će novi Golf i Golf Variant lansirati s razinom opreme Life (srednja razina), Style (elegantna vrhunska razina opreme) i R-Line (sportska vrhunska razina opreme). Dva legendarna sportska modela linije proizvoda GTE i Golf GTI – pozicionirana su neovisno. Asortiman pogonskih sklopova modela Golf u početku će se sastojati od dva plug-in hibridna pogona (eHybrid i GTE ), dva djelomično hibridna sustava s tehnologijom od 48 V (eTSI), četiri benzinska motora opremljena turbopunjačem (TSI) i dva dizelska motora s opremljena turbopunjačem (TDI).

Elitni sportaši – Golf GTI Clubsport , Golf R i Golf Variant R – također će uslijediti u drugoj polovici godine (modeli R s pogonom na sve kotače 4MOTION). Dodatne verzije s pogonom na sve kotače sa 150 kW (204 KS) TSI motorom također će biti predstavljene sljedeće godine. Zajedničko svim modelima Golf su novorazvijena generacija infotainment sustava, novi, osvijetljeni upravljački elementi za automatski klima-uređaj, kao i nova LED glavna svjetla i LED stražnja svjetla.

Novi asortiman pogonskih sklopova

eHybrid i GTE velikog dosega

Novorazvijena druga generacija plug-in hibridnog pogona marke Volkwsagen isporučuje izlaznu snagu od 150 kW (204 KS) u novom modelu Golf eHybrid. Verzija s dodatno naglašenim sportskim karakterom, novi Golf GTE, razvija izlaznu snagu od 200 kW (272 KS). Snaga se prenosi na prednje kotače putem 6-stupanjskog mjenjača s dvije spojke DSG posebno dizajniranog za plug-in hibridne pogonske sustave.

Volkswagen Golf GTE Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Zahvaljujući prelasku na novi 1,5-litreni benzinski motor opremljen turbopunjačem (1.5 TSI evo) varijabilne geometrije (VTG) uz visoko učinkoviti, ekonomični TSI-evo proces izgaranja te novu bateriju od 19,7 kWh (neto / prethodni model: 10,6 kWh), novi je plug-in hibridni pogon izrazito učinkovit. Doseg s električnim pogonom iznosi oko 100 km. Baterija se sada puni na kućnom wallboxu i drugim mjestima za punjenje izmjeničnom strujom s 11 kW (prethodno 3,6 kW).

Nadalje, modeli Golf eHybrid i Golf GTE mogu se puniti na stanicama za brzo punjenje istosmjernom strujom kapaciteta do 50 kW. Znatno povećani doseg s električnim pogonom i brzo punjenje omogućuju tim dvama modelima da u mnogim slučajevima funkcioniraju kao potpuno električna vozila za svakodnevicu. Istovremeno oduševljavaju vrlo velikim ukupnim dosegom od oko 1000 km u hibridnom načinu rada tijekom dugih putovanja.

Snažniji TSI, učinkoviti eTSI i TDI

eTSI (1.5 TSI evo) motori s tehnologijom od 48 V i aktivnim upravljanjem cilindrima (ACTplus) uvijek su opremljeni 7- stupanjskim mjenjačem s dvije spojke (DSG) i isporučuju snagu od 85 kW (115 KS) odnosno 110 kW (150 KS). Isti benzinski motor opremljen turbopunjačem bez 48 V sustava također se upotrebljava u modelima Golf 1.5 TSI s ručnim mjenjačem identične izlazne snage.

Golf 2.0 TSI planiran je za 2025., a nudit će veću snagu, razvijajući 150 kW (204 KS) i time 10 kW (13,6 KS) više od svog prethodnika. Ova verzija motora serijski je opremljena sustavom pogona na sve kotače 4MOTION. Izlaznom snagom od 195 kW (265 KS), 2,0-litreni benzinski motor opremljen turbopunjačem u novom modelu Golf GTI nudi dodatnih 15 kW snage. Uz 85 kW (115 KS) i 110 kW (150 KS), izlazna snaga dva TDI modela ostaje nepromijenjena. Golf Variant dostupan je sa svim eTSI, TDI i TSI motorima do 150 kW (204 KS).

Volkswagen Golf GTI Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Novi detalji eksterijera

Prepoznatljive značajke eksterijera unaprjeđenih modela Golf su novodizajnirana LED glavna svjetla, nova LED stražnja svjetla i novi prednji branik. Linije LED glavnih svjetala sada su ravnije, svjetla su vizualno upečatljivija i značajno se sužavaju prema unutra. Kao alternativa serijskim LED glavnim svjetlima, Performance glavna svjetla bit će dostupna na prvoj razini opcijske konfiguracije. U tom slučaju prednji će dio krasiti osvijetljena Volkswagen oznaka – prvi put u Europi – uz vodoravnu LED traku u rešetki hladnjaka.

V i W kao i krug oko slova uokvireni su finim svjetlosnim konturama izvana i iznutra. Svjetleća Volkswagen oznaka stvara novi, nepogrešivi Volkswagen dizajn svjetla. Druga istaknuta značajka svjetla je druga razina opcijske konfiguracije LED sustava: najnovija verzija IQ.LIGHT LED matrix glavnih svjetala – također s osvijetljenom Volkswagen oznakom.

IQ.LIGHT LED matrix glavna svjetla opremljena su novim snažnim LED dugim svjetlom dosega do 500 m noću – znatno dalje od konvencionalnog dugog svjetla. Paket opcijskih IQ.LIGHT LED matrix glavnih svjetala uključuje novorazvijena 3D LED stražnja svjetla čiji se efekti dobrodošlice i oproštaja mogu individualizirati u postavkama vozila (putem infotainment sustava). Postoje tri različita efekta za odabir.

Jedanaest lakova sada dopunjuju četiri nove boje: Crystal Ice plava metalik, Anemone plava metalik, Oyster srebrna metalik i Grenadilla crna metalik. Krov lakiran crnom bojom dostupan je kao nova opcija za verzije R-Line, GTE i GTI. Još novih dodataka uključuju pet kotača od lakog metala veličine do 19 cola.

  • +97
Volkswagen predstavio novi Golf Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Novi detalji interijera

Hardver i softver infotainment sustava modela Golf potpuno su novi. Sada se temelje na četvrtoj generaciji modularnog infotainment sustava (MIB4). Upravljanje je značajno poboljšano i pojednostavljeno zahvaljujući potpuno novoj grafici i novoj strukturi izbornika dodirnog zaslona. Vrlo intuitivni infotainment sustav bit će dostupan u dva različita formata zaslona 16:9: dodirni zaslon u osnovnoj verziji Ready 2 Discover s dijagonalom od 26,4 cm (10,4 inča), dok vrhunska verzija Discover ima dijagonalu zaslona od 32,8 cm (12,9 inča).

Novi MIB4 zasloni u stilu tablet uređaja dizajnirani su kako bi bili vizualno samostojeći. U sklopu toga, dodirni klizači za upravljanje temperaturom i glasnoćom također su novorazvijeni; sada nude poboljšanu ergonomiju upotrebe i osvijetljeni su. Head-up zaslon na vjetrobranskom staklu opet će biti dostupan kao dodatna oprema za Golf i Golf Variant.

Pojedinosti infotainment zaslona

Rukovanje novim MIB4 sustavima vrlo je intuitivno. Osnova za to je novorazvijena struktura izbornika zaslona: zaslon je podijeljen na dvije dodirne trake na vrhu i dnu i veliki početni zaslon u sredini. Vozač može dodijeliti omiljene funkcije izravnog pristupa velikim područjima gornje trake i početnog zaslona. Velika prednost: kada vozač otvara različite funkcije u obliku aplikacija na početnom zaslonu, individualno namjestiva gornja traka i statična donja traka stalno se prikazuju na zaslonu. To znatno pojednostavljuje upravljanje. Osim toga, novi MIB4 sustavi vrlo su brzi.

Detalji strukture izbornika:

  • Gornja traka skroz lijevo ima novi gumb za izravan pristup koji omogućuje vozaču otvaranje glavnog izbornika s pregledom svih aplikacija sa samo jedim klikom. Desno od njega nalazi stilizirani gumb vozila za novi upravljački centar vozila; on nudi izravan pristup najvažnijim funkcijama vozila. Glavni izbornik i upravljački centar vozila uvijek su dostupni bez potrebe zatvaranja aktivne aplikacije. Desno od upravljačkog centra vozila nalaze se dodatne funkcije izravnog pristupa koje se mogu pojedinačno dodijeliti – na primjer, s gumbima za moduse vožnje, funkcije parkiranja, sustave potpore za vozača i medijsku biblioteku.
  • Na velikom početnom zaslonu prikazan je sadržaj iz najvažnijih aplikacija na slobodno dodjeljivim grafičkim pločicama različitih veličina. Klasične aplikacije kao što su navigacijski sustav, radio i postavke zvuka, uz nove funkcije poput vizualiziranih uputa govornog asistenta IDA, prikazane su u pločicama na početnom zaslonu.
  • Donja traka sadrži trajni izravni pristup klima-uređaju i klimatizaciji sjedala kao i gumbu za početni zaslon koji vozač u svakom trenutku može upotrijebiti za povratak na središnji početni zaslon.

Digital Cockpit Pro s mogućnošću prilagodbe

Novi modeli Golf serijski su opremljeni naprednim digitalnim instrumentima: Digital Cockpit Pro (dijagonala zaslona: 26 cm / 10,2 inča). Vozač može upotrebljavati odgovarajuće gumbe na novom višenamjenskom kolu upravljača za postavljanje dvije različite osnovne grafičke konfiguracije (profili informacija): Classic s okruglim instrumentima i Progressive s pločicama za prikaz. Područje između okruglih instrumenata ili pločica može se slobodno dodijeliti – na primjer, navođenju rute navigacijskog sustava ili prikazima sustava potpore za vozača. Područja unutar okruglih instrumenata i pločica mogu se ispuniti različitim informacijama. Postoje i profili informacija specifični za modele za Golf R-Line, Golf GTI i Golf GTE.

Novi sustavi potpore za vozača

Nova značajka u vozilima Golf i Golf Variant je sustav potpore pri parkiranju Park Assist Pro. Sustav vozilima omogućuje ulazak i izlazak iz parkirnih mjesta pomoću smartphonea. Vozač upravlja postupkom parkiranja izvan vozila svojim smartphoneom; Golf samostalno upravlja, koči i ubrzava unutar unaprijed postavljenih parametara3. Druga dodatna značajka je sustav Area View – spajanjem četiri kamere stvara se pogled od 360 stupnjeva, a odgovarajuća se slika prenosi na dodirni zaslon infotainment sustava.

Volkswagen Golf Variant Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Nova serijska oprema

Novi Golf stiže u pet paketa opreme u fazi lansiranja. Golf i Golf Variant nudit će se u verzijama razine opreme Life, Style i R-Line. Obuhvaćaju širok spektar razina opreme i opcija pogona koje kupci očekuju od modela Golf. Ekonomični 4-cilindrični motor opremljen turbopunjačem (1.5 TSI) sa 85 kW (115 KS) i aktivnim upravljanjem cilindrima (ACTplus) upotrebljava se kao serijski motor za sve ove modele. Sportski Golf GTE i Golf GTI zasebno su pozicionirani i nude posebne opcije pogona.

Life

Uključuje detalje kao što su paket Chrome, vanjska zrcala s funkcijom memorije, bežično punjenje za smartphone uređaje, osvjetljenje okoline vozila, pozadinsko osvjetljenje interijera u tri boje, komforna sjedala s lumbalnom potporom sprijeda, kao i kožno višenamjensko kolo upravljača i automatsku regulaciju razmaka (ACC). Serijska oprema također uključuje 16-colne kotače od lakog metala.

Style i R-Line

Budući kupci novih modela Golf i Golf Variant mogu birati između dvije ekvivalentne vrhunske verzije s različitim pozicioniranjem: Style i R-Line. Eksterijer elegantnog modela Golf Style karakteriziraju 17-colni kotači od lakog metala, individualizirani branici Style dizajna s kromiranim letvicama i Performance glavna svjetla s osvijetljenim Volkswagen logotipom sprijeda. U interijeru je oprema poboljšana sportskim komfornim sjedalima s presvlakama ArtVelours, električnim namještanjem vozačeva sjedala u 14 smjerova i pozadinskim osvjetljenjem u 30 boja. Paket serijske opreme zaokružuje sustav stražnjih kamera (Rear View).

Ako gledamo eksterijer, sportski Golf R-Line razlikuje se od varijante Golf Style zahvaljujući prepoznatljivim branicima R-Line dizajna i brojnim elementima crne boje visokog sjaja, uključujući pragove vrata. Te značajke nadopunjuju crni 17-colni kotači od lakog metala sa strojno dijamantno brušenim površinama. Interijer i funkcionalna oprema razlikuju se od modela Golf Style po kožnom višenamjenskom sportskom kolu upravljača s funkcijom mjenjača (za verzije s automatiziranim mjenjačem s dvije spojke), odabirom profila vožnje i vrhunskim sportskim sjedalima s R-Line presvlakama od tkanine.

Kompaktna sportska vozila – GTE i GTI

Golf GTE uvijek je bio blisko povezan s modelom Golf GTI. U najnovijim evolucijskim verzijama, oba modela još uvijek dijele dizajn prednjeg dijela specifičan za GT. To uključuje veliku rešetku hladnjaka u obliku saća u braniku koja je sa strane uokvirena upečatljivim vodilicama za zrak i prednjim spojlerom u stilu motosporta. Dodatni GT element je traka u boji na gornjoj rešetki hladnjaka i iznad novih glavnih svjetala. Ona je tradicionalno crvene boje za Golf GTI, a plave boje za Golf GTE.

Dva se modela međusobno razliku straga: Golf GTI ima okrugle kromirane ispušne cijevi lijevo i desno od crnog difuzora. Golf GTE, koji se u svakodnevnom životu obično vozi na električni pogon, karakterizira elegantna kromirana traka iznad difuzora umjesto ispušnih cijevi. U serijskoj opremi oba modela uključeni su 17-colni Richmond kotači od lakog metala. U interijeru, Golf GTI i Golf GTE oduševljavaju vrhunskim sportskim sjedalima s legendarnim kariranim uzorkom i kožnim višenamjenskim sportskim kolom upravljača.

Dok su elementi kao što su šavovi, rubovi na prednjim naslonima za glavu i središnji dio kola upravljača u modelu Golf GTI crveni, plava se upotrebljava u modelu Golf GTE (Golf GTE: crni šavovi na kolu upravljača).

Ostale serijske značajke oba modela uključuju ručicu mjenjača s aluminijskim okvirom, pozadinsko osvjetljenje u 30 boja, trozonski klima-uređaj Climatronic i veliki vrhunski infotainment sustav Discover. Golf GTI također se po prvi put može opremiti opcijskim unutarnjim aplikacijama od pravih karbonskih vlakana.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'