CES 2024

Volkswagen pokazao zamaskirani novi Golf: VW prvi serijski proizvođač koji integrira ChatGPT u svoja vozila

09.01.2024 u 01:33

Bionic
Reading

VW predstavlja novu funkcionalnost u suradnji s tehnološkim partnerom Cerence na sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu. Trenutačni modeli MEB i MQB evo marki VW Grupe koji koriste IDA glasovnog asistenta imat će pristup automobilskoj integraciji ChatGPT putem Cerence Chat Pro

Na vodećem svjetskom sajmu elektronike CES 2024, koji se održava od 9. do 12. siječnja, Volkswagen će predstaviti evolucijski razvoj osme generacije Golfa. Zasad možemo vidjeti kako bi trebao izgledati novi Golf, i to u GTI verziji, ali u kamuflažnim bojama.

Prema proizvođaču, novi će Golf impresionirati vizualno dorađenim značajkama, novim sustavima pomoći i pogonskim sklopovima, kao i infotainment sustavima i softverom sljedeće generacije. Svjetska premijera novog Golfa biti će za nekoliko dana, a pretprodaja je zakazana za proljeće 2024.

VW je objavio i video s novim Golfom GTI u kamuflažnim bojama i ID.7 (čije je svjetska premijera je bila 17.4.2023.), a oba modela su u videu snimljeni u vožnji, ali i u statičkim sekvencama.

Volkswagen na CES-u 2024 Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

No ono što je također vrlo zanimljivo, VW će predstaviti prva vozila u kojima je chatbot ChatGPT temeljen na umjetnoj inteligenciji integriran u njegov glasovni asistent IDA. Ubuduće će kupci imati besprijekoran pristup stalno rastućoj bazi podataka umjetne inteligencije u svim modelima Volkswagena opremljenim IDA glasovnim asistentom i imati istraženi sadržaj koji će im se čitati tijekom vožnje. Cerence Chat Pro tehnološkog partnera Cerence Inc. temelj je nove funkcije koja nudi jedinstveno inteligentnu integraciju ChatGPT-a za automobile. Volkswagen će biti prvi serijski proizvođač koji će ponuditi Chat GPT kao standardnu značajku od drugog kvartala 2024. u mnogim serijskim vozilima.

Novi chatbot nudi se u kombinaciji s najnovijom generacijom infotainmenta u sljedećim modelima: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, potpuno novi Tiguan i potpuno novi Passat, kao i u novi Golf. Omogućena od strane Cerence Chat Pro, integracija ChatGPT-a u pozadinu Volkswagen glasovnog asistenta nudi mnoštvo novih mogućnosti koje daleko nadilaze prijašnje glasovno upravljanje. Na primjer, IDA glasovni asistent može se koristiti za upravljanje infotainmentom, navigacijom i klima uređajem ili za odgovaranje na pitanja općeg znanja.

U budućnosti će AI pružati dodatne informacije kao odgovore na pitanja koja nadilaze ovo kao dio svojih mogućnosti koje se neprestano šire. Ovo može biti od pomoći na mnogim razinama tijekom putovanja automobilom: obogaćivanje razgovora, razjašnjavanje pitanja, interakcija intuitivnim jezikom, primanje informacija specifičnih za vozilo i još mnogo toga – bez upotrebe ruku.

ChatGPT je neprimjetno integriran u IDA glasovnog asistenta

Ništa se ne mijenja za osobu za volanom. Nema potrebe za kreiranjem novog računa, instaliranjem nove aplikacije ili aktiviranjem ChatGPT-a: glasovni asistent se aktivira izgovorom 'Hello IDA' ili pritiskom na tipku na upravljaču. IDA automatski daje prioritet treba li se izvršiti funkcija vozila, pretražiti odredište ili prilagoditi temperaturu. Ako Volkswagenov sustav ne može odgovoriti na zahtjev, prosljeđuje se anonimno AI-u i odgovara poznati Volkswagenov glas.

ChatGPT ne dobiva pristup nikakvim podacima o vozilu; pitanja i odgovori se odmah brišu kako bi se osigurala najveća moguća razina zaštite podataka. To omogućuje Cerence Chat Pro, koji koristi mnoštvo izvora, uključujući ChatGPT, kako bi omogućio IDA-i da pruži točne i relevantne odgovore na gotovo svaki zamislivi upit. Značajka također daje prioritet sigurnosti i besprijekornoj integraciji s bezbrojnim mogućnostima IDA-e, pružajući vozačima jednostavnu upotrebu.

  • +29
Volkswagen na sajmu CES 2024 Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

ID.7 će također nuditi chatbot temeljen na umjetnoj inteligenciji

'Volkswagen je oduvijek demokratizirao tehnologiju i činio je dostupnom mnogima. To je jednostavno ukorijenjeno u naš DNK. Kao rezultat toga, sada smo prvi masovni proizvođač koji je ovu inovativnu tehnologiju učinio standardnom značajkom u vozilima od kompaktnog segmenta naviše.'

Volkswagen i Cerence će na CES-u 2024. predstaviti iskustvo vozača pokretano umjetnom inteligencijom Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen News

'Hvala besprijekornoj integraciji ChatGPT-a i snažnoj suradnji s našim partnerom, Cerenceom, našim vozačima nudimo dodatnu vrijednost i izravan pristup istraživačkom alatu temeljenom na umjetnoj inteligenciji. To također naglašava inovativnu snagu naših novih proizvoda,' kaže Kai Grünitz, član Upravnog odbora marke Volkswagen za tehnički razvoj.

'Ponosni smo što gradimo na našoj automobilskoj stručnosti i našem dugogodišnjem partnerstvu s Volkswagenom kako bismo svojim kupcima ponudili nove inovacije koje iskorištavaju generativnu umjetnu inteligenciju i velike jezične modele – čak i nakon što su kupili vozilo', kaže Stefan Ortmanns, izvršni direktor Cerencea.

'Uz Cerence Chat Pro, VW je osnažen integracijom ChatGPT-a za automobile koja nudi neusporedivu fleksibilnost, prilagodbu i jednostavnost implementacije, dok prioritet daje sigurnosti i upotrebljivosti za vozače. Dok gledamo u budućnost, zajedno će Volkswagen i Cerence istražiti suradnju na dizajniranju novog korisničkog iskustva temeljenog na modelima velikih jezika (LLM ili large-language-model-based) kao temelja sljedeće generacije Volkswagenovog pomoćnika u automobilu.'

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'