Vision GT koncept

U Europu stiže 'obična' Škoda Kamiq, ali verzija za Kinu obara s nogu!

26.04.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Dok u Europi tek očekujemo početak prodaje Kamiqa, u Škodi već ozbiljno rade na njegovoj kineskoj sportskoj verziji

Škoda planira lansirati sportsku verziju svog malog SUV-a Kamiqa u Kini. Koncept nazvan Vision GT koji će prikazati novi model bit će predstavljen na auto sajmu u kinerskom Shenzenu u lipnju. Jedan od glavnih razloga tome je i veliki pad potražnje za limuzinama i hatchback verzijama na njihovom najjačem tržištu.

Škodina skica Vision GT-a pokazuje hrabar SUV dizajn s velikim kotačima i čvrsto definiranim linijama karoserije. Inače, Kamiq koji se prodaje u Kini je nešto veći od malog SUV-a istog naziva kojeg je češki proizvođač automobila prikazao u Ženevi u ožujku ove godine, i koji bi trebao uskoro izaći na europsko tržište. Prije svega, Kamiq je zamišljen kao nasljednik modela Yeti. Kineska verzija je izgrađena na starijoj, jeftinijoj platformi zvanoj PQ, umjesto na platformi MQB koja se koristi za europski Kamiq. Sportska verzija Kamiqa koji će se prodavati samo u Kini temelji se na PQ platformi, i njegova se prodaja ne očekuje u Europi.

Sportski Kamiq povećat će broj SUV-ova koje Škoda prodaje u Kini na pet. Prošle je godine češki je proizvođač automobila započeo s prodajom Kamiqa i srednje teškog SUV-a Kodiaq GT, koji je sportska verzija Kodiaqa, crossovera srednje veličine. Također prodaje Karoq kompaktni SUV u Kini. Novi model koji će nastati na osnovu koncepta Vision GT vjerojatno će biti proizveden u istoj tvornici u Nanjingu kao i Kamiq.

Škoda Vision GT koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Prodaja Škoda vozila u Kini, njihovom najvećem pojedinačnom tržištu od 2010., povećala se za 4,9 posto na 341.000 prodanih primjeraka u 2018. Ipak, Škoda je nedavno razvila strategiju koja bi ih više fokusirala na SUV-ove, jer je čak i njihov najprodavaniji model Octavia zabilježio pad prodaje. Škoda je suočena s povećanom konkurencijom kineskih proizvođača automobila, a u ožujku je prodaja u Kini pala za 28 posto, uglavnom zbog 58-postotnog pada prodaje Octavije, prema podacima Bestsellingcarsblog.com.

Kamiq je drugi najprodavaniji model Škode, a slijedi ga Karoq, pokazali su podaci. Kodiaq se nalazi na četvrtom mjestu po prodaji. Model Kamiq za kinesko tržište predstavljen je na autosalonu u Pekingu 2018. godine, a na tržište je izašao u lipnju iste godine. Cijena Škoda Kamiqa kreće se u Kini od 14.600 do 17.430 eura.