SIGURNOST AUTOMOBILA

Test izdržljivosti na -26 stupnjeva: Najnoviji sustavi kočnica Mercedes-Benza

10.04.2023 u 10:27

Bionic
Reading

Uz EQE, EQS, EQS SUV i EQE SUV, u zimskim testiranjima na Arktičkom krugu preko zaleđenog jezera i uspona na najvišu planinu u regiji korišteni su i modeli generacija vozila koja dolaze temeljeni na budućim električnim platformama njemačkog premium proizvođača

Mercedes-Benz je testirao najnoviju generaciju sustava upravljanja kočnicama na vožnji u Arjeplogu u Švedskoj, u blizini Arktičkog kruga. Ovdje već više od 20 godina postoji službena podružnica tvornice u Sindelfingenu: vlastiti ispitni centar za testiranje u najekstremnijim uvjetima. Uz EQE, EQS, EQS SUV i EQE SUV, u vožnji preko zaleđenog jezera i uspona na najvišu planinu u regiji korišteni su i modeli budućih generacija vozila temeljeni na budućim platformama.

Pogledajte slike i video snimku drona kako kako se ponašaju električni EQ automobili Mercedes-Benza u ekstremno hladnim zimskim uvjetima Švedske.

Test izdržljivosti na -26 stupnjeva: Najnovija generacija sustava upravljanja kočnicama Mercedes-Benza Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

'Tijekom probnih vožnji naš tim prvenstveno brine o sigurnosti, učinkovitosti i udobnosti vožnje. Razvojni tim podešava sustave upravljanja kočnicama pojedinačno za svaku seriju modela – i gura ih do njihovih fizičkih granica.' rekao je Christoph Böhm, voditelj sustava upravljanja kočnicama, Mercedes-Benz AG.

Testovi izdržljivosti automobila na ledu i snijegu

Otkako je Mercedes-Benz uspostavio testni pogon u blizini Arjeploga, vozila su se dosta promijenila. No, razlozi dolaska ovamo su i dalje isti: u usporedbi sa suhim asfaltom, prianjanje na ledu i snijegu je do 90 posto niže.

Ove ozbiljne razlike imaju dubok učinak na stabilnost i upravljivost vozila, osobito pri ubrzavanju, zaustavljanju i promjeni smjera. Još jedna prednost je što vremenski uvjeti i površine ostaju relativno konstantni tijekom cijele zime u Arktičkom krugu. Testna vozila opremljena su standardnim gumama za sva godišnja doba ili zimskim gumama kako bi najbolje odražavale svakodnevno ponašanje korisnika.

  • +4
Najnovija generacija sustava upravljanja kočnicama Mercedes-Benza Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Na putu prema potpuno električnoj budućnosti, tim radi na novoj generaciji sustava kontrole stabilnosti. Oni koriste svojstva električnog pogona za preciznu kontrolu okretnog momenta na kotačima.

Većina vozača vjerojatno nikada neće primijetiti koliko se njihova Mercedes-Benz vozila trude da ih zaštite od opasnih situacija – za Böhma i njegov tim, ovo je definicija dobro obavljenog posla.