krenulo je

Škoda pokreće proizvodnju novog Kodiaqa: Vodeći SUV model 2. generacije na montažnoj traci u Kvasinyju

22.01.2024 u 17:27

Bionic
Reading

Više od 870.000 primjeraka Kodiaqa proizvedeno od njegove premijere 2016., označavajući značajnu prekretnicu u kampanji SUV vozila Škoda Auta

Škoda je najavila pokretanje serijske proizvodnje druge generacije Kodiaqa, svog vodećeg SUV modela, u tvornici u Kvasinyju, Češka Republika. U pripremi, tvrtka je izvršila značajna ulaganja u modernizaciju proizvodne linije i zavarivačke radionice. Prebacivanjem proizvodnje nove generacije Superba iz Kvasinya u Bratislavu u Slovačkoj, češki proizvođač automobila stvorio je dodatne kapacitete u Kvasinyu za proizvodnju uspješnih SUV modela Kodiaq i Karoq.

'S Kodiaqom smo započeli našu SUV kampanju započetu još 2016. Činjenica da ovaj uspješni model danas ulazi u svoju drugu generaciju vrlo je poseban događaj za cijeli tim. Nebrojeni sati utrošeni su u temeljite pripreme za pokretanje proizvodnje. Ulaganjem 49 milijuna eura u modernizaciju proizvodnih pogona, dali smo značajan doprinos proizvodnji koja je spremna za budućnost u našoj tvornici u Kvasinyju. Od srca zahvaljujem svima uključenima. Njihova stručnost i predanost razlozi su zbog kojih sada možemo napisati sljedeće poglavlje u priči o uspjehu našeg vodećeg SUV-a.' rekao je Andreas Dick, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku.

Škoda pokreće proizvodnju potpuno novog Kodiaqa u Kvasinyu Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Ulaganje od 49 milijuna eura, proizvodnja do 410 SUV vozila Kodiaq dnevno

Novi Kodiaq nastavit će se proizvoditi na izvornoj proizvodnoj liniji. U strateškom pomaku ka tvornici u Kvasinyju koja je spremna za budućnost, Škoda je uložila 49 milijuna eura u modernizaciju proizvodne linije i radionice za zavarivanje. Ovo ulaganje također uključuje pripreme za proizvodnju novog Kodiaqa iV, koji ima plug-in hibridni pogon. Ključna poboljšanja tijekom pretvorbe proizvodne linije uključuju ažuriranja manipulatora, montaže podvozja, tehnologije pokretne trake i usavršavanje funkcija robota za nanošenje ljepila za prozore.

Donedavno se proizvodna linija u tvornici Kvasiny također koristila za Škodu Superb. U strateškom potezu povećanja kapaciteta proizvodnje SUV-a, proizvodnja Superba sada je preseljena u Volkswagenovu tvornicu u Bratislavi, što se podudara s lansiranjem njegove četvrte generacije. Ovo učinkovito oslobađa kapacitete u Kvasinyju, omogućujući tvornici da proizvede dodatnih 150.000 jedinica godišnje SUV modela Karoq i Kodiaq. Posljedično, tvornica je pripremljena za proizvodnju do 410 Kodiaqa dnevno.

  • +5
Škoda Kodiaq: druga generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Auto

Priča o uspjehu Škode Kodiaq

Škoda Auto započela je svoju SUV kampanju svjetskom premijerom Kodiaqa u rujnu 2016. Nakon ove prekretnice uslijedilo je lansiranje kompaktnog Karoqa 2017., gradskog SUV-a Kamiq 2019. i potpuno električnog SUV-a Enyaq 2021. Kodiaq RS, predstavljen u jesen 2018., označio je prvi SUV u Škodinoj sportskoj obitelji RS.

Do danas, združeni napori Škodinih proizvodnih pogona u Češkoj, Ukrajini, Kini i – do početka 2022. – Rusiji, rezultirali su s više od 870.000 jedinica prve generacije Kodiaqa. Ova su vozila stigla do kupaca na 60 tržišta diljem svijeta. Model je uživao široku popularnost među kupcima i novinarima, osvojivši više od 40 prestižnih međunarodnih nagrada za prvu generaciju ovog velikog Škodinog SUV-a.

Škoda je 4. listopada u Berlinu predstavila drugu generaciju Kodiaqa. Ova prezentacija prikazala je napredak proizvođača u održivosti i učinkovitosti, kao i predstavljanje prvih elemenata njegovog novog jezika dizajna Modern Solid.

Škoda Kodiaq: druga generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Novi Kodiaq odražava Škodin tradicionalni naglasak na prostranosti, ugrađujući održive materijale i inovativne elemente kao što su Škoda Smart Dials, dok se vanjski izgled može pohvaliti najnovijom generacijom LED matričnih prednjih svjetala.

Vozilo nudi pet različitih opcija pogona, u rasponu od 110 kW (150 KS) do 150 kW (204 KS), s motorima više razine koji su standardno opremljeni pogonom na sve kotače. Dodatno, Kodiaq je sada dostupan u plug-in hibridnoj varijanti, koja nudi električni domet od preko 100 kilometara – prvi u seriji.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'