Saab 9-3 Aero Turbo

Odbio je završiti u zidu: Jedan je posljednjih primjeraka legendarnoga proizvođača uskoro na dražbi

10.06.2019 u 10:18

Bionic
Reading

Rijetko se događa da se na aukcijama mogu kupiti automobili koji nisu nikada imali prvog vlasnika, no ovo je upravo takav slučaj

Sjećate li se švedskog proizvođača automobila Saab? Oni stariji prisjetit će se modela poput kabrioleta Saab 900, koji datira iz 1983. godine. No za one mlađe 2014. nije toliko daleka da se ne bismo prisjetili modela koji je među posljednjima sišao s proizvodne linije 2013. godine - modela 9-3 Aero Turbo. A priča o ovom posljednjem modelu Saaba zaista je posebna.

Saab je zbog financijskih problema prestao s proizvodnjom modela 9-3 godine 2011., s planovima za predstavljanje potpuno novog modela na sajmu automobila u Parizu, koji će se održati sljedeće godine. Trebao je to biti dramatično dizajniran kupe s dvoja vrata te s BMW-ovim 1,6-litrenim motorom s turbopunjačom od 200 KS. No stečaj je sve zaustavio, dok National Electric Vehicle Sweden (NEVS) nije kupio imovinu švedskog proizvođača automobila Saab u stečaju 2012. godine. Sljedeće godine NEVS je ponovno pokrenuo proizvodnju 9-3 limuzine koja je trajala do 2014. U prosincu 2013. tvrtka je povukla srebrni 9-3 Aero Turbo iz proizvodnje u namjeri da ga podvrgnu testiranju sudara. Crash test se nikada nije dogodio i ta srebrna limuzina ležala je u njihovoj tvornici šest godina. Britanski Autocar saznao je da NEVS želi pronaći dobar udomiteljski dom ovom Saabovom modelu i da ga imaju namjeru staviti na javnu dražbu kasnije ove godine.

Model koji će biti ponuđen ima 2-litreni četverocilindrični benzinski turbomotor s 220 konjskih snaga te s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Osim činjenice da je proveo šest godina u švedskoj tvornici, ovo je potpuno novi automobil, a na instrumentnoj ploči piše da je prešao samo pet kilometara.

Teško je predvidjeti koliku bi cijenu mogao postići jer je NEVS je proizveo samo 420 primjeraka prije prestanka proizvodnje, tako da je Aero Turbo iz 2013. prilično rijedak na tržištu.

Ipak, ovo nije jedini takav Saab u posve novom stanju, jer 2017. u Nizozemskoj se pojavio 9-3 Aero iz 2014. s 338 kilometara, a godine 2018. doznalo se za dizel 9-3 SportCombi karavan u Italiji s prijeđenih samo 90 kilometara.