Tokyo Auto Salon 2024

Nissan predstavio Ariyu NISMO: Dvije posebno dorađene verzije električnog crossover sportaša

15.01.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Slabija verzija Ariya NISMO B6 e-4ORCE izlazne je snage od 270 kW (367 KS) s 560 Nm okretnog momenta i baterijom kapaciteta 66 kWh, dok je snažnija verzija NISMO B9 e-4FORCE izlazne snage od 320 kW (435 KS) s 600 Nm okretnog momenta i baterijom kapaciteta 91 kWh

Nissan je proteklog vikenda predstavio model Ariya NISMO na Salonu automobila u Tokiju 2024. (12. do 14. siječnja), a lansiranje je planirano u Japanu ovog proljeća.

Elegantni i futuristički crossover SUV je NISMO-ov vodeći EV model, koji nudi snažno ubrzanje, prostranu unaprijeđenu kabinu i tihi rad jedinstven za električna vozila.

Nissan Ariya NISMO Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Temeljen na modelu Ariya e-4ORCE i s dinamičnim dizajnom nove generacije EV NISMO, Ariya NISMO pruža 'veće samopouzdanje i bezbrižnost' zahvaljujući iznimno snažnom, ali glatkom ubrzanju, izvrsnom upravljanju i zvjezdanim aerodinamičkim performansama koje donosi ekskluzivno NISMO ugađanje.

Tehničke specifikacije (prije homologacije; Nissan brojke)

Performanse koje su iznimno dinamične, ali uglađene i jednostavne za kontrolu proizvode se približno 10 posto većom vršnom snagom motora u kombinaciji s posebnim podešavanjem ubrzanja i ekskluzivnim NISMO načinom vožnje koji maksimizira odziv. Zvuk (opcijska značajka) koji se proizvodi evocira utrke Formule E, što dodatno pridonosi uzbuđenju.

Nissan nudi dvije verzije ovako podešenog vozila. Slabija verzija Ariya NISMO B6 e-4ORCE izlazne je snage od 270 kW (367 KS) s 560 Nm okretnog momenta i baterijom kapaciteta 66 kWh, dok je snažnija verzija NISMO B9 e-4FORCE izlazne snage od 320 kW (435 KS) s 600 Nm okretnog momenta i baterijom kapaciteta 91 kWh.

Ariya NISMO e-4ORCE je sljedećih vanjskih dimenzija; duljina 4650 mm, visina 1655 mm (1650-1660 mm NISMO B9 e-4FORCE), međuosovinski razmak 2775 mm. Naravno, zbog veličine baterije je obje se verzije razlikuju, pa je tako slabija verzija teška 2080 kg, a snažnija između 2210 i 2220 kg.

Posebno ugađanje NISMO-a za svaku komponentu podvozja u kombinaciji s tehnologijom kontrole četiri kotača s električnim pogonom e-4ORCE i namjenskim gumama postavljenim na vrlo čvrste 20-colne aluminijske kotače stvara vrhunsku stabilnost i sposobnost okretanja, kao i bolje praćenje linije i poboljšano sposobnost skretanja pri velikim brzinama.

  • +35
Nissan Ariya NISMO e-4ORCE Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

U prilogu je i video s premijere Ariya NISMO na Salonu automobila u Tokiju 2024. i opširnije predstavljanje karakteristika ovako uređenog crossover EV sportaša.

Nissan Ariya NISMO e-4ORCE: svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Aerodinamika

Vanjski izgled spaja vrhunsku kvalitetu modela Ariya s dinamikom NISMO-a. Aerodinamičke performanse poboljšane su zahvaljujući tehnologijama izvedenim iz utrka koje smanjuju otpor i pružaju veću potisnu silu (downforce) pri većim brzinama, što su čimbenici posebno važni za električna vozila.

Unutrašnjost

Istovremeno, kabina odiše vrhunskim zrakom sa značajkama visoke kvalitete, uključujući posebno dizajnirana NISMO sjedala i presvlake.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'