Sezona 2022./23.

[FOTO/VIDEO] Nissan Formula E Team predstavio bolid u novim bojama; Odvažni dizajn inspiriran Japanom za Gen3 eru

01.12.2022 u 07:34

Bionic
Reading

Sezona 9 bit će Nissanova peta u Formuli E i označava početak Gen3 ere. S 350 kW (476 KS), što je 40 posto više snage nego u Gen2, i najvećom brzinom od preko 320 km/h, novi će automobili biti lakši i manji, omogućujući brže, agilnije utrke na električni pogon 'kotač uz kotač'

Nissan Formula E Team je otkrio svoj potpuno novi izgled za Svjetsko prvenstvo ABB FIA Formule E 2022./23., s upečatljivim uzorkom trešnjinog cvijeta. Također poznat kao Sakura, izbor tima da ugradi ovaj ikonični cvijet u svoju livreju sezone 9 Formule E nije samo posveta japanskom DNK tima, već također simbolizira i slavi novi početak.

Nadolazeća kampanja obilježit će početak dugo očekivane Gen3 ere, treće generacije bolida Formule E, a bit će to i prvi put da se Nissan u Formuli E natječe kao jedna momčad i pod svojim novim imenom. Upečatljiva nova livreja na NISSAN e-4ORCE 04 ističe i obilježava novo doba ne samo za prvenstvo, već i za sam tim.

Nissan Formula E za sezonu 9 Izvor: Promo fotografije / Autor: NISMO TV

'Elektrifikacija je u središtu Nissanove dugoročne vizije, a Formula E u njoj igra sve veću ulogu', rekao je Ashwani Gupta, Nissanov glavni operativni direktor. 'Sezona 9 označava novu eru za Nissanovo sudjelovanje u prvenstvu. Bit će to naše peto natjecanje u Formuli E, ali prvo kao jedna momčad. Imamo dugu povijest u utrkama, a također se volimo usuditi raditi ono što drugi ne.'

'Naš novi izgled slavi našu japansku baštinu i siguran sam da će se dizajn isticati na stazi kao nikada prije. Zaista sam uzbuđen zbog početka sezone i uvjeren sam da imamo sve što trebamo napraviti početak ere Gen3 vrlo uspješan za nas u Nissanu.'

Nova vozačka postava za Nissan Formula E Team

Nissanov tim Formule E također ima potpuno novu vozačku postavu za nadolazeću sezonu, spajajući iskustvo i mladost s pobjednikom jedne utrke Formule E Normanom Natoom i drugoplasiranim u Super Formuli 2022. Sachom Fenestrazom koji će se pridružiti timu. Francuz Nato natjecat će se u automobilu broj 17, dok će francusko-argentinski Fenestraz sjesti za volan bolida broj 23.

Nato i Fenestraz imat će svoje prve izlete u novom bolidu Gen3 tijekom službenog predsezonskog testiranja na stazi Ricardo Tormo u Valenciji od 13. do 16. prosinca. Sezona 9 trebala bi biti najduža sezona Formule E do sada, s planiranih rekordnih 17 utrka, uključujući prve posjete Indiji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, prije završetka godine na omiljenom London E-Prixu.

O Nissanu u Formuli E

Nissan je imao svoj potpuno električni debi u utrkama u sezoni 5 (2018./19.) ABB FIA prvenstva Formule E, postavši prvi i jedini japanski proizvođač koji je ušao u seriju. U sezoni 7 (2020/21), Nissan je najavio svoju dugoročnu uključenost u Formulu E i predanost Gen3 eri, koja će trajati od sezone 9 (2022/23) do kraja sezone 12 (2025/26). potpuno električne trkaće serije.

U travnju 2022. Nissan je preuzeo trkaći tim e.dams, a japanski proizvođač automobila preuzeo je potpuno vlasništvo nad njegovim sudjelovanjem u Svjetskom prvenstvu ABB FIA Formule E. U lipnju 2022. Nissan je najavio da će isporučivati ​​svoju Nissan EV pogonsku tehnologiju McLaren Racingu za cijelu eru Formule E Gen3.

Nissan se utrkuje u ovom potpuno električnom svjetskom prvenstvu kako bi globalnoj publici donio uzbuđenje i zabavu električnih vozila s nultom emisijom. Kao dio svog cilja postizanja ugljične neutralnosti u cijelom svom poslovanju i životnom ciklusu svojih proizvoda do 2050., Nissan namjerava elektrificirati ponudu potpuno novih Nissanovih vozila do ranih 2030-ih na ključnim tržištima. Nissan ima za cilj prenijeti svoju stručnost u prijenosu znanja i tehnologije između trkaće staze i ceste za bolja električna vozila za kupce.

Shell i The Woolmark Company u partnerstvu s Nissan Formula E Teamom

Za nadolazeću sezonu, Nissan Formula E Team će računati na podršku dva snažna tehnička partnera. Tim će nastaviti blisko surađivati ​​sa svojim dobro etabliranim partnerom Shellom, dok također s ponosom najavljuje novu uzbudljivu suradnju s tvrtkom Woolmark.

Shell će nastaviti svoje dugogodišnje partnerstvo s timom u 9. sezoni, pokazujući svoju predanost Formuli E. Partnerstvo podržava Shell u njegovom kontinuiranom razvoju njegovih specijaliziranih Shell E-tekućina, dizajniranih za optimizaciju učinkovitosti električnih vozila, i širenju Shella Recharge mreža za punjenje, jer ima za cilj postati globalni lider u uslugama punjenja EV.

  • +5
Nissan Formula E Team Gen3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Germain Hazard

István Kapitány, globalni izvršni potpredsjednik Shell Mobilitya, je rekao: 'Kroz naše partnerstvo s Nissanom u Formuli E, preuzimamo iskustvo stečeno na stazi i koristimo ga za stvaranje boljih proizvoda i usluga za naše kupce električnih vozila (EV) na cesti. Formula E je važan poligon za testiranje razvoja i proizvodnje čišćih energetskih proizvoda, uključujući Shell Recharge, Shell E-fluide i druge nove energetske proizvode.'

O formuli E i bolidima Gen3

Svjetsko prvenstvo ABB FIA Formule E postalo je prvi globalni sport koji je certificiran s neto nultim ugljičnim otiskom od samog početka 2020. godine, nakon ulaganja u certificirane projekte zaštite klime na svim tržištima utrka kako bi se nadoknadile emisije svake sezone električnih utrka.

Svi automobili u prvenstvu pogonjeni su električnom energijom, a serija djeluje kao natjecateljska platforma za testiranje i razvoj najnovije električne tehnologije. Najveći svjetski proizvođači utrkuju se jedni protiv drugih na uličnim stazama, a Formula E promiče usvajanje održive mobilnosti u gradskim središtima u pokušaju borbe protiv onečišćenja zraka i smanjenja učinaka klimatskih promjena.

Sezona 9 (2022./23.) bit će Nissanova peta u Formuli E i označava početak Gen3 ere. Bolidi Gen3 proizvodit će 600 kW (816 KS) ukupne snage između novog pogonskog motora na stražnjoj osovini, koji proizvodi 350 kW (476 KS), i standardnog motora od 250 kW (340 KS) postavljenog naprijed.

S 40 posto više snage nego u Gen2 i najvećom brzinom većom od 320 km/h, novi će automobili biti lakši i manji, omogućujući brže, agilnije utrke na potpuno električni pogon 'kotač uz kotač'. Više od 40 posto energije proizvest će se regenerativnim kočenjem, što je povećanje u odnosu na 25 poto koliko su postigli Gen2 automobili. Baterije će se također reciklirati na kraju svog životnog vijeka.

Gen3 automobili su 60 kg lakši od Gen2, uglavnom zbog uklanjanja stražnjih kočnica i manje veličine baterije. Automobili će također biti manji kako bi bili prikladniji za utrke na uličnim stazama. Baterije koje se mogu reciklirati, reciklirana ugljična vlakna iz Gen2 automobila, prirodna guma i reciklirana vlakna u Hankookovim novim gumama bit će uključeni u Gen3 kao dio prirodnog cilja Formule E ugljika i održivosti.

Nedavno smo u Autozoni razgovarali s bivšim dvostrukim svjetskim prvakom Formule E, Jean- Éric Vergneom, koji nam je rekao nešto o novim bolidima Formule E treće genracije.

Tvrtka Woolmark pridružuje se Nissan Formuli E za 9. sezonu kao njen tehnički partner za razvoj timske opreme visokih performansi od Merino vune. Mekana na koži, Merino vuna nudi nenadmašna svojstva upravljanja vlagom, termoregulaciju i prozračnost, što je čini savršeno projektiranom za okruženje koje vodi u performansama. Po prvi put, Merino vuna je stavljena na test kroz uniformu Nissan Formula E tima.

'Naš tehnički tim radio je ruku pod ruku kako bi izradio timsku opremu usmjerenu na performanse, pokrećući neočekivane ponude proizvoda zahvaljujući inherentnim tehničkim i ekološkim karakteristikama vlakana', rekao je direktor tvrtke Woolmark John Roberts. 'Inovativna priroda Merino vune usporedna je s tehnologijom koja stoji iza Formule E zahvaljujući tehnikama proizvodnje i inženjeringu između naših timova.'