Poštujte naše znakove

[KVIZ] Saznaj koliko zapravo znaš prometna pravila i na čemu trebaš raditi za veću sigurnost tvog školarca

17.09.2018 u 10:08

Bionic
Reading

Početak školske godine znači i početak dodatnog opreza za vozače zbog povratka školaraca u promet. Djeca, ali i odrasli vozači, precjenjuju svoje mogućnosti i zbog nekoliko sekundi nemara može doći do teških posljedica. Iako svi mislimo da znamo prometna pravila, u ovom periodu dobro je testirati se kako bi bili svjesni svog (ne)znanja, a time i proaktivniji u sigurnijoj vožnji

Zato smo napravili mali kviz u kojem možete otprilike saznati koliko ste zapravo upoznati s prometnim pravila i na kojim stvarima morate poraditi. Poznavanje prometnih pravila samo po sebi ipak ne znači ništa ako ih se ne pridržavamo. Sigurnost na cesti ovisi o svakom sudioniku prometa i svi se moramo potruditi da najmlađi među nama budu što sigurniji.

Za to ne treba znati svako pojedino pravilo i tehnikaliju. Svatko od nas tko je položio vozački i ima iskustvo zna da je najbitnije voziti prilagođeno i savjesno, uzimajući u obzir mogućnost nepažnje drugih sudionika, pogotovo onih koji to još uvijek ne mogu u svom stadiju razvoja - naše djece.

Primjerice, prva stvar koju svi možemo napraviti je prestati koristiti pametne telefone u vozilu. Istraživanje HAK-a pokazalo je da 96,3% svih sudionika u prometu to radi iako je ilegalno koristiti se njime bez handsfree-a. Proizvođači su toga svjesni, pa tako svi noviji modeli pametnih telefona danas imaju dodatnih opcija za sigurniju vožnju. Android sustavi imaju Auto dodatak, niz aplikacija poput Drive Safe i Drivemode, a možete koristiti i glasovnu tražilicu Ok Google ako hitno trebate nekog nazvati, saznati nešto ili poslati poruku. Isprike za nesmotrenu vožnju nema.

Kviz je ovdje samo mali test vašeg znanja koji bi vas trebao motivirati da budete pažljiviji vozači, bez obzira na poznavanje teorije. Sretno!

Donosimo najdetaljniji vodič za školarce: sve o gadgetima, opremi, prehrani, slobodnom vremenu i ostalim aktivnostima saznajte OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Hrvatskim Telekomom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.