PREMIJERA

Jeep predstavio novi Grand Cherokee 4xe: Sada samo plug-in hibrid uz legendarne 4x4 sustave

17.05.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Pogon kombinira 2,0-l četverocilindrični turbo motor, dva elektromotora, 8-stupanjski automatski mjenjač TorqueFlite i provjerene Jeep 4x4 sustave, što rezultira s 380 KS i 637 Nm okretnog momenta. Nudi do 48 km potpuno električnog kombiniranog dometa, odnosno 51 km u gradskom dometu i ukupni domet do 700 km

Jeep je odabrao Cortijo Curiel, lokaciju iz snova unutar jednog od najprestižnijih prirodnih krajolika u južnoj Španjolskoj, kao idealno okruženje za testiranje cijele linije Jeepa 4xe – Wrangler, Renegade, Compass – i njihovih mogućnosti te predstavljanje potpuno novog Jeepa Grand Cherokee. Simbolična lokacija koja utjelovljuje stup marke slobode, avanture i zabave u vožnji zahvaljujući svom položaju na prekrasnom Sredozemnom moru u blizini grada Malage, plaža i noćnog života.

Predstavljajući punu ponudu Jeepa 4xe i potpuno novi Grand Cherokee, Eric Laforge, voditelj marke Jeep u Europi, je rekao: 'Tehnologija 4xe koristi električni pogon za jačanje jedinstvenog DNK Jeepa i legendarne off-road sposobnosti naše marke . Zapravo, nudi nevjerojatan okretni moment na zahtjev, više ubrzanja i zabave i još više slobode na otvorenom u gotovo potpunoj tišini. Danas dodatno proširujemo našu ponudu vodećim modelom Grand Cherokee. Govorimo o ikoni pete generacije: prvoj koja je na cestu donijela ideju 'Premium 4x4' 1992. i najnagrađivanijem UV-u ikada.'

Potpuno novi Jeep Grand Cherokee Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

'Grand Cherokee, koji će se nuditi samo u Plug-in Hybrid verziji, ulazi u LEV kategoriju kao jedan od tehnološki najnaprednijih, 4x4 sposobnih i profinjenih UV vozila ikada. Njegova 4xe tehnologija poboljšava zabavu, slobodu i avanturu dok pruža vrhunske performanse, sposobnost, ekonomičnost goriva i ekološki prihvatljivost. To predstavlja važan korak u našem planu za potpuno električnu energiju.' dodao je Laforge.

Prema Jeep-u, potpuno novi Grand Cherokee otvara nove temelje u iznimnim performansama, udobnosti i funkcionalnosti te je dizajniran i projektiran da pruži još više od onoga što je ovaj Jeep SUV učinilo istinskom globalnom ikonom u premium SUV segmentu.

  • Ekološki prihvatljiviji pogonski sklop s izvanrednim performansama – s 4xe (PHEV) tehnologijom koja pruža do 51 km gradskog električnog dometa i kombiniranog dometa vožnje do 700 km, ovo je 4x4 najsposobniji i održiviji Grand Cherokee dosad i daljnji znak predanost marke Jeep 'slobodi nulte emisije'. Bez kompromisa u pogledu performansi s ubrzanjem od 0-100 km/h za 6,3 s.
  • Više legendarnih mogućnosti – Grand Cherokee s najvećim pogonom 4x4 ikada, novi Trailhawk 4xe osvojio je Rubicon Trail u potpuno električnom pogonu; novi odspojnik sway bara, ekskluzivan za klasu, omogućuje poboljšanu artikulaciju i vuču preko stijena i neravnog terena.
  • Više tehnologije – Uconnect™ 5 sa prvim u segmentu zaslonom za suvozača, novim sustavom zabave visoke razlučivosti za stražnja sjedala i Active Driving Assist.
  • Više prostora i svestranosti – potpuno novi Jeep Grand Cherokee 4xe nudi poboljšane razine udobnosti i prostranosti, uključujući smještaj seta palica za golf poprečno u prtljažniku.
  • Više inovativnih značajki – s potpuno novom arhitekturom, potpuno novim dizajnom eksterijera, potpuno novom unutrašnjosti sa suvozačevim zaslonom i neovisnim prednjim i stražnjim ovjesom i ekskluzivnim Quadra-Lift zračnim ovjesom u klasi s elektronskim poluaktivnim prigušenjem.
  • Više vrhunske izrade – asortiman uključuje opremu Summit Reserve s interijerom od Palermo kože, interijerima od pravog drva i McIntosh audio sustavom od 950 W i 19 zvučnika.
  • Više sigurnosti – s više od 110 naprednih sigurnosnih i sigurnosnih značajki, uključujući Active Driving Assist s praktičnom L2 autonomnom vožnjom, plus 360-stupnjeva prostorni pogled i kamere za noćno gledanje.

Potpuno nova arhitektura i isklesani aerodinamični stil karoserije kombiniraju se kako bi poboljšali performanse vozila, sigurnost i pouzdanost, dok značajno smanjuju težinu vozila, buku i vibracije. Dizajniran kako bi maksimizirao ukupnu sigurnost, udobnost i praktičnost putnika, potpuno novi Jeep® Grand Cherokee 4xe ima snažan učinak sa značajkama i tehnologijama sljedeće generacije koje ga čine istaknutim u segmentu SUV vozila pune veličine.

Prvi ikada Grand Cherokee 4xe PHEV

Potpuno novi Jeep Grand Cherokee 4xe kombinira napredni 2,0-litreni četverocilindrični motor s turbopunjačem, dva elektromotora visokog napona, robusni 8-stupanjski automatski mjenjač TorqueFlite i provjerene Jeep 4x4 sustave, što rezultira s 380 KS i 637 Nm okretnog momenta. Točnije, baterija od 400 volti izrađena je od 96-ćelijskih litij-ionskih baterija i osigurava do 48 km potpuno električnog kombiniranog dometa, odnosno 51 km u gradskom dometu i ukupni domet do 700 km.

S rješenjima za punjenje koje nudi Jeep i korištenjem povezanih usluga kao što je My Echarge, više nema kompromisa. Postaje dječja igra organizirati svoje potrebe za punjenjem električne energije s Free2Move partnerom za e-rješenje, bilo na javnoj punionici ili na vlastitom kućnom zidnom spremniku. Svim tim aktivnostima lakše je upravljati; sve što je potrebno je preuzeti Jeep mobilnu aplikaciju.

Hibridni pogonski sklop može se prilagoditi tako da odgovara svakom putovanju, od svakodnevnog putovanja na posao u čisto električnom načinu rada do bez straha od dometa za produžena putovanja autocestom, dopuštajući vlasnicima da istražuju prirodu izvan ceste u gotovo tišini u EV načinu rada. Dostupni su različiti načini vožnje EV:

  • Hibridni način rada: Ovo je zadani način rada. Hibridni način rada spaja okretni moment 2,0-litrenog turbo motora i električnih motora. U ovom načinu pogonski sklop će prvo koristiti snagu HV baterije, dodajući snagu iz 2,0-litrenog I-4 s turbopunjačem kako bi se maksimizirao odziv. Kada se baterija isprazni, vozilo neprimjetno prelazi na konvencionalno hibridno električno vozilo.
  • Električni način rada: kada visokonaponska baterija ima dovoljno napunjenosti, pogonski sklop može raditi na električnoj energiji bez emisija do brzina na brzim cestama. U ovom načinu rada, motor će se uključiti samo kada vozač zatraži maksimalnu snagu. Kada se baterija isprazni, vozilo će se automatski vratiti u hibridni način rada.
  • eSave način rada: Ovaj način rada daje prioritet pogonu iz 2,0-litrenog motora, štedeći napunjenost baterije za kasniju upotrebu kao što je EV off-roading ili urbana područja gdje pogon s unutarnjim izgaranjem može biti ograničen. Motor će se ugasiti kada je potražnja za snagom niska, na primjer kada vozilo miruje ili kada vozite bezbrižno.
  • Regenerativno kočenje: kad god vozilo usporava, sustav prvo koristi raspoloživo regenerativno kočenje (do 0,25 G) iz elektromotora za usporavanje vozila i ponovno punjenje baterije, pojačano tradicionalnim tarnim kočnicama kada je potrebno jako usporavanje, ili kada se otkriju uvjeti niske trakcije.
  • +69
Jeep Grand Cherokee 4xe Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Legendarne sposobnosti Jeepa 4x4

Potpuno novi Jeep Grand Cherokee 4xe pruža nenadmašnu sposobnost zajedno sa staloženom dinamikom vožnje na cesti. Ta legendarna terenska sposobnost počinje zahvaljujući dva 4x4 sustava – Quadra-Trac II i Quadra-Drive II sa stražnjim elektroničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem (eLSD). Oba sustava opremljena su aktivnim prijenosnim kućištem za poboljšanje trakcije pomicanjem okretnog momenta za rad s kotačem s najvećim prianjanjem.

Jeep Quadra-Lift zračni ovjes koji je ekskluzivan u klasi sada s elektroničkim prilagodljivim prigušenjem, pruža vodeći u klasi razmak od tla i prolaz kroz vodu. Sustav se automatski prilagođava promjenjivim uvjetima na cesti za poboljšanu udobnost, stabilnost i kontrolu. pruža do 27,5 cm udaljenosti od tla i 61 cm prolaza kroz vodu.

Vodeći u klasi Selec-Terrain™ sustav upravljanja trakcijom omogućuje kupcima da odaberu postavku na cesti ili izvan nje za optimalne performanse 4x4. Ova značajka elektronički koordinira podjelu okretnog momenta 4x4, kočenje i upravljanje, sustave upravljanja i ovjesa, kontrolu gasa, promjenu stupnja prijenosa, prijenosno kućište, kontrolu proklizavanja, kontrolu stabilnosti, sustav protiv blokiranja kotača (ABS) i osjećaj upravljanja.

Sustav Selec-Terrain nudi pet dostupnih načina rada terena (Auto, Sport, Rock, Snow, Mud/Sand) za pružanje optimiziranih kalibracija za bilo koji scenarij vožnje.

Novo za Jeep® Grand Cherokee 4xe je isključivanje prednje osovine. Ako vozilo osjeti da uvjeti na cesti ne zahtijevaju pogon na sva četiri kotača, isključivanje prednje osovine automatski postavlja Grand Cherokee na pogon na dva kotača, smanjujući otpor pogonske linije i poboljšavajući ekonomičnost goriva. Pogon na sva četiri kotača automatski se ponovno uključuje kada vozilo osjeti da je to potrebno.

Najluksuzniji i tehnološki najnapredniji Grand Cherokee ikada

Tanak, isklesan vanjski izgled potpuno novog Jeepa Grand Cherokeea pruža moderniji i ažurirani vrhunski izgled, a karakterizira ga divlja i veća ikonična rešetka sa sedam utora i nova prednja maska, potpuno nova vrhunska, kompletna LED rasvjeta i sjajno crni krov. Aerodinamičke performanse i učinkovitost poboljšane su zahvaljujući spuštenom, suženom krovu, dakle bez žrtvovanja prostranosti tereta i korisnosti, dok spuštena linija pojasa i veliko staklo dopuštaju više svjetla u kabinu i povećavaju vidljivost prema van.

Potpuno nova izdašna unutrašnjost ima ručno izrađene materijale, vodeći u klasi prostor za noge na stražnjim sjedalima i povećanu vidljivost. S takvim luksuznim značajkama i tehnologijom, Grand Cherokee nudi mogućnost iskorištavanja prednosti povećane udobnosti, posebice korištenjem povezane usluge My Navigation. Ako je relevantno imati koristi od pomoći u vožnji tijekom putovanja tako što ćete imati kartu koja se automatski ažurira putem interneta, izbjegavati zakrčene ceste, kako ne bi gubili vrijeme... Važno je i moderno kao i danas imati alate koji omogućuju eko -vozna rješenja, koja omogućuju analizu ponašanja vozača i nude mu potpuno iskustvo vožnje.

Jeep Grand Cherokee 4xe Summit Reserve: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Nadalje, nova peta generacija Jeep Grand Cherokee 4xe ima najviše dostupnih tehnoloških značajki u svojoj povijesti. Paket dostupnih značajki uključuje:

  • Uconnect™ 5 – najnapredniji Uconnect sustav ikada nudi tri digitalna zaslona od 10,1 inča
  • 10.1 potpuno digitalna i prilagodljiva ploča s instrumentima
  • Novi 10 inčni vjetrobranski zaslon u boji
  • Ekskluzivan interaktivni 10,25-inčni suvozačev zaslon nudi pomoć kopilotu s navigacijom, gledanjem kamere i vizualnom zabavom
  • Bežični Apple CarPlay i Android Auto
  • Novi digitalni retrovizor
Jeep Grand Cherokee 4xe Trailhawk: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Novi UconnectTM Services paket omogućuje daljinsko i praktično upravljanje brojnim funkcijama vozila. Zahvaljujući Uconnect™ uslugama, moguće je, na primjer, pitati Amazon Alexa lokaciju vozila, potražiti točku interesa i poslati adresu izravno u automobil, sve iz udobnosti doma. Osim toga, tijekom vožnje možete razgovarati s glasovnom uslugom Alexa, pitati o vremenu, upravljati kućnom automatizacijom, puštati glazbu i još mnogo toga. (Potreban je kompatibilan pametni kućni uređaj i prodaje se zasebno).

Novi načini daljinskog upravljanja, uključujući Jeep® Off Road stranice na mobilnoj aplikaciji, Eco Score za praćenje stila vožnje i više.

Novi, najsuvremeniji McIntosh audio sustav standardan je za vrhunske opreme i ima 19 posebno dizajniranih zvučnika (uključujući subwoofer od 10 inča/25,4 cm), 950 W snage i 17-kanalno pojačalo. Marka Jeep trenutno je jedini proizvođač automobila na svijetu koji ima zvučni sustav McIntosh.

Što se tiče sigurnosti, najsuvremeniji Jeep® Grand Cherokee 4xe uvodi niz od više od 110 naprednih sigurnosnih i zaštitnih značajki, uključujući inovativne primjene tehnologija koje poboljšavaju vezu između vozača, vozila i ceste.

Povrh standardnog sigurnosnog sadržaja u cijelom asortimanu, dodatne dostupne sigurnosne značajke uključuju:

  • Nova kamera za noćno gledanje s detekcijom pješaka i životinja
  • Nova pomoć pri sudaru na raskrižju
  • Sustav pomoći pri paralelnom i okomitom parkiranju i novo prepoznavanje prometnih znakova
  • Novi sustav kamera za surround pogled od 360 stupnjeva s prednjim i stražnjim podlošcima
  • Dostupna je i nova automatizirana vožnja Active Driving Assist (L2).

Dostupan u širokoj paleti razina opreme

Novi Jeep Grand Cherokee 4xe dostupan je u verzijama Limited, Trailhawk, Overland i Summit Reserve:

  • Limited - Grand Cherokee je njegov najčišći oblik. Idealno poslovno rješenje. Opremljen najnovijom sigurnošću, unutrašnjost sadrži vrhunska omotana sjedala i 10,25” digitalni TFT uređaj, plus 10” Radio Nav.
  • Overland - najbolje od oba svijeta, Overland nudi vrhunsku udobnost i autentične Jeep® mogućnosti.
  • Trailhawk - Beskompromisna sposobnost, kakvu samo Jeep® može. Trailhawk standardno dolazi s vodećim off-road sustavima u industriji i značajkama među kojima su kotači od 18” s gumama za sve terene, prednja poluga za otključavanje i zaštitne ploče.
  • Summit Reserve - vodeći model cjelokupne Jeep linije u smislu tehnologije i profinjenosti. Gornji ešalon Grand Cherokeeja, Summit Reserve stoji visoko na poliranim kotačima od 21” i ima interijer koji nudi neusporedivu udobnost. Palermo kožna sjedala, akcenti od pravog orahovog drveta, McIntosh zvučni sustav s 19 zvučnika i ekskluzivni segmentni zaslon od 10” za suvozače, zajedno s bezbrojnim drugim iznimnim standardnim značajkama, čine ga bez premca.