biogorivo

Imate klasično vozilo i tražite održivo gorivo?: Nema problema, evo cijene po litri!

13.06.2023 u 16:52

Bionic
Reading

Prvi javno dostupan održivi benzin u Velikoj Britaniji bit će pušten u prodaju danas (13. lipnja), dizajniran posebno za klasična vozila

Britanski proizvođač biogoriva Coryton je danas pustio u prodaju u Ujedinjenom kraljevstvu svoj asortiman Sustain Classic održivog goriva na javnim crpkama (eng. forecourt) za klasične automobile. Ovo će gorivo omogućiti vozačima da pogone svoja starinska vozila benzinom biljnog podrijetla, bez ikakvih izmjena na motorima, s tri vrste goriva koje su u početku dostupne. Razvijeno od strane stručnjaka za goriva Coryton, gorivo s najvećim održivim sadržajem obećava smanjenje od najmanje 65 posto u emisiji stakleničkih plinova u usporedbi s fosilnim gorivima.

Pionirski proizvodi koriste napredno biogorivo druge generacije proizvedeno od poljoprivrednog otpada, poput slame, nusproizvoda ili otpada od usjeva koji se ne bi koristili za potrošnju. Na taj način gorivo koristi ugljik koji već postoji u našoj atmosferi, a koji biljke apsorbiraju dok rastu, reciklirajući ga, umjesto da ispušta dodatni CO2 koji je trenutno 'zaključan' pod zemljom u fosilnom gorivu.

Sustain Classic održivo gorivo za klasične automobile Izvor: Promo fotografije / Autor: Coryton

S oktanskim brojem >98 i sadržajem bio-etanola <1 posto, Sustain Classic je tehnički prilagođen za klasična vozila, iako se može koristiti na bilo kojem vozilu koje pokreće standardni benzin. Također je formuliran s uključenim vrhunskim paketom aditiva koji stabilizira i produljuje vijek trajanja goriva te pomaže u čišćenju i zaštiti motora.

Po cijeni od 3,80 funti (4,43 eura) po litri, Sustain Classic bit će dostupan od distributera Motor Spirit u Bicester Heritageu od 13. lipnja, a u nadolazećim mjesecima u više prodajnih mjesta diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Sustain Classic održivo gorivo za klasične automobile

Trenutačno su dostupne tri varijante zamjenskog goriva, a sve tri su prikladne za korištenje tijekom cijele godine.

SUPER 80

  • Stvoreno s 80 posto obnovljivog sadržaja.
  • Omogućuje uštedu stakleničkih plinova od više od 65 posto, u usporedbi s fosilnim gorivima.
  • 98RON (super bezolovni) Sukladno EN228.
  • Višenamjenski paket aditiva za kontrolu naslaga smanjuje postojeće naslage i održava čistoću i performanse motora redovitom uporabom.
  • Cijena od 4,65 funti (5,42 eura) po litri.

SUPER 33

  • Stvoreno s 33 posto održivog sadržaja.
  • Omogućuje uštedu stakleničkih plinova od više od 25 posto, u usporedbi s fosilnim gorivima.
  • 98RON (super bezolovni) Sukladno EN228.
  • Višenamjenski paket aditiva za kontrolu naslaga smanjuje postojeće naslage i održava čistoću i performanse motora redovitom uporabom.
  • Cijena od 3,80 funti (4,43 eura) po litri.

RACING 50

  • Održivi benzin visokih performansi idealan za performanse i utrke u vozilima koja zahtijevaju gorivo s višim oktanskim brojem.
  • Stvoreno s 50 posto obnovljivog sadržaja.
  • Omogućuje uštedu stakleničkih plinova od više od 35 posto, u usporedbi s fosilnim gorivima.
  • 102RON, za visokooktanske primjene, sukladno EN228.
  • Vrhunski aditivi za kontrolu naslaga smanjuju postojeće naslage i održavaju čistoću i performanse motora redovitom uporabom.
  • Cijena od 5,24 funti (6,10 eura) po litri.

Goriva od 33 posto održivog sadržaja do 80 posto

David Richardson, direktor poslovnog razvoja u Corytonu je rekao: 'Svaki kilogram CO2 koji izbjegavamo dodati našoj atmosferi, zamjenom fosilnog goriva održivim gorivom, je dobitak. Ne moramo odmah krenuti na potpunu promjenu kako bismo počeli stvarati istinski učinak. Kako bude dostupno više sirovina, ta će goriva početi sadržavati još više razine sljedivih održivih elemenata. Međutim, želimo zadržati stvari pristupačnima za potrošače i biti otvoreni o tome što je zapravo moguće postići u ovom trenutku.'

Što je održivo gorivo?

'Održivo gorivo' je zajednički izraz koji se koristi za sve vrste održivog goriva i postoje tri glavne kategorije.

  1. Biogoriva
  2. Sintetička goriva
  3. Reciklirana ugljična goriva

Asortiman goriva Sustain Classic su biogoriva druge generacije. To znači da se proizvode fermentacijom biljnog materijala, hidrotretmanom ili esterificiranjem biljnih ulja. Korištenje otpada koji nije za ljudsku prehranu kao izvora biomase.

Ali koja je razlika između običnog benzina na javnim crpkama i Sustain classic?

Kao što je prikazano dijagramom gore, benzin na javnim crpkama izvlači naslage fosila i unosi novi ugljik kada sagori u atmosferu. Dok kod Sustain classic goriva održivi sadržaj apsorbira i izvlači CO2 iz atmosfere. To znači da kada se to preradi u biogorivo i spali iz ispušnih plinova u atmosferu, taj isti ugljik se oslobađa i ciklus se ponavlja.

'Dostupnost pravih komponenti goriva bez fosilnih goriva je ograničena. Dakle, postavljamo istinite i realne ciljeve, proizvodeći goriva koja imaju značajan učinak dok istovremeno zadovoljavaju zahtjeve korisnika. Iako bismo mogli upotrijebiti tehnike 'balansiranja mase' kako bismo certificirali ovo gorivo kao 100 posto, vjerujemo da je važno biti otvoren u pogledu tehnološke spremnosti i sljedivosti. Industrija će to postići s pravom podrškom – zbog čega mislimo da je važno početi stavljati ove proizvode u ruke potrošača kako bi mogli vidjeti kako bi promjena mogla biti laka i učinkovita.'

  • +5
Održivo gorivo Izvor: Promo fotografije / Autor: Coryton

Izvrsne performanse

Certificiran od strane Corytonovog potpuno akreditiranog laboratorija i prema ISCC održivim protokolima, Sustain Classic je dao izvrsne performanse kako u centrima za testiranje tako i na stazi.

Na nedavnoj utrci 'Rally for The Ages' koja je održana u Bicester Heritageu, više od 70 automobila koristilo je gorivo Super 80 da završi stazu. Također će biti dostupan onima koji sudjeluju u nadolazećem događaju Flywheel 2023.

Guy Lachlan vodi Motor Spirit u Bicester Heritageu, koji će biti jedan od distributera Sustain Classica. Rekao je sljedeće: 'Vjerujemo da je Sustain Classic prvi na svijetu održivi pogon goriva za klasična vozila, pružajući vjerodostojan i prikladan način za pokretanje starinskih vozila bez potrebe za fosilnim gorivima. Potpuno je certificiran, testiran i razvijen upravo ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu u našoj tvornici za miješanje svjetske klase.'

Biogoriva druge generacije

Procjenjuje se da u Ujedinjenom Kraljevstvu ima gotovo pola milijuna klasičnih automobila, od kojih svaki ima svoju jedinstvenu svrhu, izradu i povijest. Stvaranjem kolekcije biogoriva druge generacije koja su kompatibilna s njihovim potrebama, kao i potrebama drugih starinskih vozila, nadamo se da ćemo ovim toliko voljenim motorima pružiti održiviju budućnost i očuvati ih u godinama koje dolaze.'

Prodrive EcoPower održivo gorivo za borbu protiv klimatskih promjena Izvor: Promo fotografije / Autor: Prodrive

Sustain Classic je drugo specijalizirano gorivo iz Coryton Sustain asortimana. Godine 2022. pokrenut je Sustain Racing, koji je osvojio sektor motorsporta i osvojio naslove na utrkama kao što je Dakar Rally.