NEMA ODUSTAJANJA

Mercedes s dva dizelsko-električna hibrida poslao znakovitu poruku u Ženevi

07.03.2018 u 15:50

Bionic
Reading

Posljednjih godina dizelski motori na meti su ekoloških udruga i medija zbog afere Dieselgate, pa su neki proizvođači pod pritiskom javnosti odlučili diči ruke od ove tehnologije, te u bližoj budućnosti zaustaviti proizvodnju dizelaša. Ne i Mercedes

Štoviše, sudeći prema prezentaciji prvog proizvođača premium vozila na svijetu, dizelaši u Mercedesu još nisu rekli posljednju riječ.

Kompanija s logom trokrake zvijezde na Palexpu je pokazala C i E klase koje dolaze s četverocilindričnim dizelskim motorima, devetero brzinskim automatskim mjenjačima i trećom generacijom plug-in hibridnog sustava.

Premda Nijemci nisu otkrili sve detalje, hibridni sklop sačinjen je od elektromotora koji razvija 122 KS i 440 Nm, te litij-ionske baterije kapaciteta 13,5 kWh, što bi trebalo biti dovoljno za 50-ak km vožnje isključivo na električnu energiju, te postizanje brzine do 140 km/h bez korištenja motora s unutarnjim izgaranjem.

Ovaj sustav također raspolaže sofisticiranim upravljačkim mehanizmom koji pomoću navigacije, radarskih senzora i kamera prikuplja podatke o nadolazećim uvjetima na cesti, te prilagođava korištenje baterije za optimalne performanse i najnižu potrošnju goriva.

Zahvaljujući plug-in hibridnom sustavu vlasnici će također moći daljinski zagrijati, odnosno ohladiti automobil putem aplikacije na mobitelu prije nego što uopće sjednu za upravljač.

Mercedes navodi kako je putem njihovog punjača Wallbox moguće napuniti bateriju u vlastitoj garaži za otprilike dva sata, dok će putem standardne utičnice punjenje trajati sedam sati.

Oba automobila u prodaju kreću na ljeto po zasad nedefiniranim cijenama.

  • +27
Ženevski autosalon 2018 Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Uli Deck/DPA/PIXSELL