test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Hyundai i10 1.0 MPi; maleni gradski automobil sada je otišao klasu više

Hyundai i10 je sjajan maleni gradski automobil dinamičnog dizajna

Hyundai i10 je sjajan maleni gradski automobil dinamičnog dizajna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Uzimajući u obzir to da se radi o malenom trocilindričnom motoru od samo 67 KS, bit ćete iznenađeni njegovim performansama, koje će vas unatoč ograničenoj snazi mamiti na nešto više od lagane vožnje

A-segment malenih gradskih automobila posljednjih je godina kategorija koja zbog sve strožih ekoloških zahtjeva polako uzmiče s naših prometnica. Naravno, ovo se odnosi na modele automobila s klasičnim motorima, koji koriste fosilna goriva kao svoju pogonsku esenciju. Čini se da će za koju godinu mnogi gradski mališani nestati iz europskih gradova, pogotovo onih najvećih koji se bore s velikim prometnim gužvama i prekomjernim emisijama ispušnih plinova. Elektrifikacija je, čini se, jedino rješenje, ali i ono nije još sasvim definirano kao takvo, jer se još uvijek ogromna količina električne energije proizvodi na prljavi, neekološki način – izgaranjem fosilnih goriva. S jedne strane se rješavamo klasičnih motora s unutarnjim izgaranjem, a s druge strane maleni električni automobili su još uvijek poprilično skupi za prosječnog kupca. Baš kao niti ugradnja posebnih sustava, koji bi smanjili emisije, u cjenovno povoljne malene automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem. Isto tako, treba reći i da ovaj segment automobila, kad je riječ o dimenzijama, itekako pripada u najuža gradska središta, jer ne zauzimaju previše prostora.

Nije lako niti proizvođačima automobila koji se, pogotovo u Europi, bore sa od 2020. zadanom prosječnom graničnom emisijom CO₂ od 95 g/km svoje palete modela koje trenutno proizvode. Izgleda da se u ovome trenutku mnogi jednostavno odriču svojih mališana, malenih modela koji čine veliki udio u njihovim prodajnim rezultatima. Konkretno u Europi je prošle godine Hyundai i10 s prodanih 78.791 primjeraka držao 6,5 posto tržišta ovog segmenta.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ipak, ima i proizvođača modela A-segmenta koji još uvijek odolijevaju sve većim pritiscima. Jedan od takvih primjera je korejski Hyundai, iako ako pogledamo njihov model malenog gradskog automobila Hyundai i10, teško da se može reći da je to išta drugo nego model stvoren u Europi, za europskog kupca, odnosno korisnika. Vidjeli smo i da je početkom ove godine i10 stigao na europska tržišta, u Hrvatsku već u veljači. Bio nam je ovo i više nego dovoljan razlog da provjerimo na jednotjednom testiranju da li Hyundai i10 kao model doista opravdava razloge svoga postojanja. Naš testni model je bio oznake Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton.

Od svog predstavljanja 2008. godine, i10 je uspješna priča za Hyundai u Europi. Prva generacija je tako zamijenila model Atos i proizvodila se u Indiji sve do 2017. Druga generacija je predstavljena prvi put 2013. na IAA u Frankfurtu, prije nego što je lansirana na tržište u studenom 2013. godine. Rasla je i u duljini (+ 80 mm) i u širini (+ 65 mm), ali je bila nešto niža (- 50 mm) i također lakša. Automobil se više nije proizvodio u Indiji, već u Turskoj.

Hyundai je treću generaciju i10 ponovno predstavio na IAA u Frankfurtu 2019. godine, a kao i prethodna generacija modela, potpuno novi i10 dizajniran je, razvijen i proizveden u Europi, u Izmitu (Hyundai Assan Otomotiv) u Turskoj.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski dizajn i dimenzije

Dinamičan i elegantan dizajn potpuno novog i10 nudi kontrast mekih površina i oštrih linija. Radi se o peterovratnom hatchbacku sljedećih dimenzija: duljina 3670 mm, širina 1680 mm, visina 1480 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2425 mm. U usporedbi s prethodnikom, njegov je vizualni stav poboljšan spuštenim krovom (-20 mm) i širim tijelom (+ 20 mm). Ova poboljšanja mogu se nadopuniti novo dizajniranim opcijskim 16-colnim alu felgama što rezultira energičnim i okretnim izgledom. Naš testni model je imao upravo takve 16-colne kotače, s gumama dimenzija 195/45R16, koji vizualno još više doprinose njegovom sportskom izgledu.

Njegova široka prednja rešetka izražava sportski karakter i uključuje okrugla LED dnevna svjetla koja u sebi pokazuju rafiniranu strukturu saća kao lajtmotiv i na vanjskom i na unutarnjem dijelu automobila. Straga, dvije vodoravne linije nabora razbijaju meke površine prtljažnika i ulaze u grafiku stražnjih svjetala.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pogled s bočne strane i10 odlikuje čisto, glatko mišićavo tijelo, koje je oblikovano tako da pruža maksimalan unutarnji prostor. Jedinstveni trokutasti volumeni vizualno naglašavaju širinu automobila i ističu položaj sva četiri kotača u četiri kuta vozila. C-stup u obliku slova X, vidljiv izdaleka, jasno identificira automobil i privlači pogled prema i10 logotipu na stražnjem stupu karoserije.

Osim 10 vanjskih osnovnih boja, mogućnosti prilagođavanja kupaca dodatno su povećane opcijom dvobojnog krova u crnoj ili crvenoj boji, čime se otkriva razigrana strana novog i10. U ponudi su 10 vanjskih boja, od čega tri nove Dragon Red, Brass i Aqua Turqoise, a krov je na raspolaganju u crnoj ili crvenoj boji čime s može vanjski izgled oplemeniti u dvije boje, kao kod našeg dvobojnog testnog modela (Biton). Sveukupno su dostupne 22 kombinacije vanjskih boja.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dizajn unutrašnjosti

Dizajn interijera odaje dojam da se radi o automobilu za mlade bez ugrožavanja njegove upotrebljivosti. Jedan od najvažnijih elemenata je dodatna širina koju stvaraju okrugli ventilacijski otvori koji se ističu svojim dimenzijama u odnosu na obloge vrata podupirući horizontalnost arhitekture. I ovdje se vide uzorci 3D saća, koji se nalaze na nosećoj kutiji mjenjača i oblogama vrata.

S mladenačkim stilom i praktičnim rješenjima interijera koji ne ugrožavaju udobnost ni za vozače, ni putnike, novi i10 pruža osjećaj kategorije vozila više u odnosu na prethodnu generaciju. Iako je unutrašnjost i10 prekrivena plastičnim oblogama, one ne djeluju jeftino, jer ih izvlači njihov maštoviti dizajn, pa o nekim zamjerkama na kvalitetu uopće niti ne razmišljate.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Okvir vrata dizajniran je da vizualno produži nadzornu ploču, a istovremeno vodi pogled prema velikim pretincima za odlaganje stvari na vratima. Uz spremište za rukavice, dizajneri novog i10 ugradili su i dodatni praktični otvoreni pretinac, policu za odlaganje iznad pretinca za rukavice na suvozačevoj strani. Unutrašnjost je dostupna u tri boje.

Novi i10 nudi mnoštvo praktičnih značajki za vozače, a dostupan je kao model sa četiri ili pet sjedala, a naš je testni model bio s pet sjedala. Zahvaljujući povećanom međuosovinskom razmaku (+20 mm), povećan je prostor za putnike, iako ne treba zaboraviti da se radi o malenom gradskom automobilu. Potpuno novi i10 ima spuštenu liniju vrata sprijeda (-11 mm) i straga (-13 mm) što vozaču i putnicima u kabini pruža bolji pregled ceste s obje strane, kao i elegantniji dizajn. U kombinaciji s manje zatamnjenosti C stupa, sada 11,9° i nižim od 13,1°, vozači imaju bolju vidljivost prilikom obavljanja manevara. Time se praktičnost i10 još više ističe u gradskim uvjetima vožnje, a naravno niti njegove malene vanjske dimenzije nisu otegotna okolnost. S volumenom od 252 litre prostor za prtljagu jedan je od najboljih u segmentu, a kada se spuste nasloni stražnjeg reda sjedala u omjeru 60/40 dobija se ukupno 1050 litara prtljažnog prostora. Dvostupanjska podnica prtljažnika maksimizira prostor u donjem položaju, dok gornji položaj stvara ravnu površinu za utovar dugih predmeta. Istovremeno, visina stražnjeg utovarnog praga je 29 mm niža (u usporedbi s prethodnim modelom), što olakšava ulaganje prtljage u prtljažnik.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Prednja dva sjedala su neznatno profilirana, ali su vrlo udobna za ovako maleni automobil. Trokraki, kožom presvučeni volan je ugodan za ruke i opremljen, je osim progresivnim servom i mnogim korisnim komandama čime ćete izbjeći duže zadržavanje pogleda na infotainment zaslonu u potrazi za npr. radio stanicama. Instrumentna ploča se sastoji od dva okrugla analogna pokazivača; broja okretaja motora i brzine, a svaki od njih još ima po jedan dole integrirani pokazivač temperature rashladne tekućine i razine goriva. U sredini se nalazi i pravokutni 3,5-inčni mono LCD ekran putnog računala. Vrlo jednostavno, praktično i vizualno prilično dojmljivo.

Povezanost i sigurnosni sustavi

Nove značajke povezivosti, uključujući Apple CarPlay i Android Auto, čija je funkcija dostupna ovisno o tržištu, integrirani su u praktično postavljeni 8-inčni zaslon u boji, koji je najveći u segmentu, a dostupno je i bežično punjenje. Istovremeno, Bluelink Telematics sustav pruža vozačima značajne prednosti u pogledu sigurnosti, kontrole i povezanosti putem aplikacija. Novi i10 dostupan je s kamerom za vožnju unatrag, koja pomaže vozačima prilikom parkiranja. Kada je odabran hod 'unatrag', vozači mogu vidjeti kretanje automobila na središnjem zaslonu.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi i10 opremljen je najnovijim Hyundai SmartSense sustavima aktivne sigurnosti i pomoći u vožnji što donosi najcjelovitiji sigurnosni paket u segmentu. To uključuje sustav za izbjegavanje sudara (FCA) i sustav automatskog paljenja dugih svjetala (HBA), sustav zadržavanja vozila u voznom traku (LKA), sustav upozorenja o umoru vozača (DAW) i sustav inteligentnog upozorenja o ograničenju brzine (ISLW), TPMS - detektore tlaka u gumama, ECALL - sustav e-poziva hitnoj službi, tempomat s ručnim podešavanjem brzine.

Standardna oprema oprema našeg testnog Style modela uključuje i HAC (Hill Assist Control) - sustav pomoći pri kretanju uzbrdo, zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne zračne zavjese, bočne zračne jastuke, putno računalo, osvijetljen prtljažni prostor, sigurnosne dječje brave na stražnjim vratima, elektronsku blokadu paljenja motora, stražnje parking senzore, automatski klima uređaj. Zapravo, gotovo da vam više ništa niti ne treba.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Motor 1.0 MPI

Naša testna verzija ima benzinski Kappa II trocilindrični 1,0-litreni MPi (Multi-Point injection) snage 67 KS (49,3 kW), čiji je najveći okretni moment 96 Nm pri 3750 okr./min. Ovaj motor je uparen s 5-brzinskim ručnim mjenjačem, a pogon je na prednjim kotačima. Iako vam se čini da njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h od 14,8 sekundi i nije neki 'spektakl' vjerujte nam na riječ, čini se da je mali i10 u ovoj kombinaciji puno agilniji. Krajnja brzina mu je lijepih 156 km/h. Težina naše testne verzije je 921 kg, a ukupno dozvoljena težina 1410 kg. Novi Hyundai i10 je opremljen ERS sustavom (Energy Regeneration System), koji omogućuje više energije za bolju učinkovitost potrošnje goriva. Radi se o inteligentnim sustavom regeneracije energije koji bilježi kinetičku energiju stvorenu kretanjem naprijed i koristi je za napajanje automobila. Čim skinete nogu s papučice gasa i održavate brzinu, sustav pretvara kinetičku energiju u električnu i pohranjuje je u bateriju. Prilikom ubrzavanja, ERS koristi tu električnu energiju za napajanje ugrađenih električnih sustava, rasterećujući tako motor i povećavajući učinkovitost potrošnje goriva.

Energy Regeneration System

Energy Regeneration System

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Hyundai navodi kombiniranu potrošnju goriva prema WLTP-u 5,4-4,8 l/100 km, a emisiju CO₂ prema WLTP-u 122-110 g/km.

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Opći dojam nakon tjedan dana testiranja je da je novi Hyundai i10 sasvim poseban maleni gradski automobil, a njegova praktičnost i prostranost unutar kabine je veća od očekivane. Njegov vanjski dizajn je doista skladan i moderan, pa imate osjećaj da se radi o malenom sportskom automobilu sposobnom za izvrstan osjećaj u vožnji. Uzimajući u obzir da se radi o malenom trocilindričnom motoru od samo 67 KS, biti ćete iznenađeni njegovim performansama, koje će vas unatoč ograničenoj snazi mamiti da se i nešto brže vozite. Njegov ovjes, prednji MacPherson s poprečnom vodilicom i opružnom nogom te stražnji s dvojnom torzijskom osovinom, je i bolji od očekivanog. Sa 16-colnim kotačima naš testni i10 jako lijepo leži na ravnom i u zavojima, i rekli smo već, i10 je vrlo okretan i spretan ne samo u gradu nego i vani na otvorenim prometnicama. Mjenjač ima dobro proračunate prijenosne omjere, pa ćete izvući maksimum iz snage njegova motora. Ovo je sjajan maleni automobil.

Za kraj, cijena Hyundai i10 modela se kreće za 1.0 MPI 5MT Select od 79.990 kuna sa svim davanjima, sve do najskuplje verzije 1.25 MPI 5MT Premium s 84 KS koja stoji 116.260 kuna s PDV-om i PPMV-om. Naša testna verzija i10 1.0 MPI 5MT Style Biton stoji ukupno s PDV-om i PPMV-om 104.530 kuna.

  • +28
  • +25

Hyundai i10 1.0 MPI 5MT Style Biton

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!