SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Volkswagen predstavio novi ID. 3: Osvježen dizajn, kvalitetniji materijali i sustavi potpore najnovije generacije

02.03.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Električni motor nalazi se straga i snage je 150 kW (204 KS) uz okretni moment od 310 Nm. ID.3 u verziji Pro (baterija 58 kWh) ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,3 s, dok u verziji Pro S (baterija 77 kWh) za 7,9 s. Krajnja brzina obje verzije je ograničena na 160 km/h

Volkswagen je predstavio drugu generaciju modela ID.3, svog prvog serijskog modela iz ID. obitelji. Dvije i pol godine nakon predstavljanja prve generacije, najprodavaniji potpuno električni model marke Volkswagen stiže na tržište temeljito prerađen. Uz najnoviji softver sa svim sustavima za udobnost i pomoć, vozilo prije svega impresionira svojim novim izoštrenim vanjskim izgledom i profinjenim dizajnom interijera. Korištenje visokokvalitetnih, održivih materijala bez životinja zaokružuje cjelokupni izgled.

Kao dio svoje strategije ACCELERATE, na putu da postane pružatelj usluga mobilnosti temeljen na softveru s nultom emisijom, Volkswagen je postigao daljnju prekretnicu godinu dana ranije od planiranog. ID.3 bio je prvo električno vozilo temeljeno na MEB platformi 2019., a do danas, više od 600.000 ID. modela temeljenih na Modular Electric Drive Matrix (MEB) platformi isporučeni su kupcima diljem svijeta.

Volkswagen ID.3 - vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Volkswagenova paleta sada se sastoji od šest ID. modela, a novi ID.3 jedan je od deset električnih modela koje će VW predstaviti na tržištu do 2026. Uz proizvodnju u pogonima Zwickau i Dresden, novi će se ID.3 također proizvoditi u glavnoj tvornici u Wolfsburgu od jeseni 2023.

Vanjski izgled: osvježen dizajn, poboljšana aerodinamika

Vanjski izgled potpuno električnog modela iz kompaktne klase privlači poglede svojim svježim i izražajnim izgledom: optimizirani otvori za hlađenje zrakom i velika lakirana površina daju prednjem kraju vozila pouzdan i prijateljski izgled, iz svakog kuta. Tomu pridonosi i novi branik. Poklopac motora sada se čini dužim jer je uklonjena crna letvica ispod vjetrobranskog stakla pa udubljeni bočni dijelovi dodatno izdužuju prednji kraj. VW je optimizirao aerodinamiku poboljšanjem protoka zraka oko prednjih kotača – poznatog kao 'zračna zavjesa'.

Pametna rješenja novog ID.3 poboljšavaju aerodinamiku s izvrsnim koeficijentom otpora zraka od 0,263, a sprijeda ima mišićav i sportski izgled. Najvažniji čimbenik za to je karoserija, sa strmo nagnutim A-stupovima, tekućom linijom krova i uvučenim C-stupovima. Razna rješenja za pojedine detalje također poboljšavaju aerodinamiku. To uključuje električno aktiviranu zavjesu hladnjaka na prednjem kraju vozila. Otvara se samo kada je jedinici snage potrebno hlađenje. Poklopac obično ostaje zatvoren kako bi vjetar što lakše strujao preko poklopca motora. Ravni dizajn naplataka znači da su također optimizirani za protok zraka s minimalnim gubicima otpora.

Velika standardna LED prednja svjetla daju licu novog ID.3 prijateljski izgled. IQ.LIGHT LED matrična prednja svjetla dostupna su opcijski. Zajedno s bočnom pozadinskom rasvjetom, njihovi moduli podsjećaju na ljudsko oko. Kada vozač priđe vozilu s ključem, čini se da se vozilo budi i otvara oči, a takav dojam stvara činjenica da se moduli okreću oko vertikalne osi. Dodatna je prednost u kombinaciji s opcijski dostupnim sustavom pristupa bez ključa: vozilo pokušava uspostaviti kontakt očima s vozačem zakretanjem očiju na jednu ili drugu stranu. Kako bi dovršili slijed dobrodošlice, vanjska ogledala projiciraju 'otisak prsta' ID. obitelji na zemlju.

Prednja i stražnja svjetla ne naglašavaju samo moderan ID.3 dizajn; jamče i bolju vidljivost na cesti. Nova dvodijelna, crveno osvijetljena stražnja svjetla zrače svjetlom straga. Dio stražnjih svjetala koji se nalazi u poklopcu prtljažnika sada je također osvijetljen.

Prema vanjskim dimenzijama, novi ID.3 je dug 4261 mm (+ 0 mm u odnosu na prošlu generaciju), širok 1809 mm (+0 mm) i visok 1562 mm (+10 mm). Kao i njegov prethodnik, druga generacija ID.3 također impresionira dugim međuosovinskim razmakom od 2770 mm (+5 mm) i kratkim prevjesima.

Osnovne dimenzije prtljažnika u ID.3 nude kapacitet od 385 l, a raste na 1267 l s preklopljenim naslonima stražnjih sjedala i teretom do krova. Opcijski je dostupna kuka za nosač bicikla s opterećenjem rude od 75 kg, dok je na prošloj generaciji ono bilo 20 kg manje.

Kada je riječ o boji i dizajnu ukrasa, nova boja Dark Olivine Green zelena označava ekskluzivnost i vrhunsku vrijednost. Prelijevajuća metalik boja ima topli, zlatni biserni učinak i podržava moderne, čiste konture vanjskog dizajna. Krov je potpuno crn, što ga izdvaja od boje karoserije i stvara skladan kontrast. Krovna ukrasna letvica je završena u visokokvalitetnoj mat srebrnoj boji kako bi se naglasila boja laka.

Unutrašnjost: održivi materijali vrhunske kvalitete koji nisu životinjskog podrijetla

Unutrašnjost novog modela ID.3 kombinira moderan dizajn i održive materijale. Poboljšana kvaliteta materijala kombinacija je funkcionalnosti, izgleda, osjećaja i strukture te stvara ugodan ambijent u automobilu. Prostrana unutrašnjost je moderna, domaća i elegantna. Precizni šavovi kontrastne boje dodatno naglašavaju osjećaj kvalitete.

Ovaj dizajn naglašava cjelokupni osjećaj prostranosti, jer prozračnost velike armaturne ploče odaje dojam bestežinskog stanja. Meka površina prekriva donji dio ploče s instrumentima, koji je podijeljen šavom. U mraku sustav pozadinske rasvjete s do 30 boja ocrtava konture interijera i daje mu dodatnu dimenziju kao sastavni dio koncepta dizajna.

VW za obloge vrata i presvlake sjedala upotrebljava materijal od mikrovlakana, Artvelours Eco, tkaninu koja sadrži 71 posto reciklata. To je sekundarna sirovina koja se dobiva recikliranjem plastike koja je prethodno barem jednom odložena kao otpad. Artvelours Eco ima iste karakteristike u pogledu izgleda i osjećaja te trajnosti kao i konvencionalni novi materijali.

Ni oprema u unutrašnjosti ne sadrži materijale životinjskog podrijetla. Osim toga, prikupljeni su i implementirani brojni prijedlozi kupaca u okviru poboljšanja proizvoda i poboljšanja standardnog paketa opreme. Meke, pjenaste površine u kokpitu donose novo taktilno iskustvo. Preuređene unutarnje obloge vrata također su mekše i veće su površinom.

Volkswagen ID.3 - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Moderan i intuitivan koncept upravljanja

Novi ID.3 dolazi s najnovijom generacijom softvera. To poboljšava performanse sustava i omogućuje primanje 'over-the-air' ažuriranja. Kompaktnim vozačevim zaslonom dijagonale 13,4 cm (5,3 inča) upravlja se putem višenamjenskog kola upravljača. Na središnjem je dijelu konzole sada serijski dodirni zaslon dijagonale 30,5 cm (12 inča) za navigacijski sustav, funkcije telefona, medije, sustave potpore i postavke vozila.

Tijekom dizajniranja izbornika u obzir su uzete mnoge želje kupaca. Između ostaloga, raspored je jasniji, a izbornik za punjenje sada se nalazi na prvoj razini dodirnog zaslona. Opcijski Head-Up zaslon s proširenom stvarnošću (AR head-up display) projicira informacije kao što su brzina vozila i upute dinamičke navigacije na vjetrobranskom staklu. Vozaču se ove informacije prikazuju 10 metara ispred vozila – prikazane ispravnom perspektivom i jasno prepoznatljive.

Sustavi potpore najnovije generacije

Opcijski sustav potpore Travel Assist sada je dostupan i u modelu ID.3. U kombinaciji s automatskom regulacijom razmaka (ACC) za uzdužnu kontrolu vozila od 0 km/h do najveće brzine i sustavom za zadržavanje vozila na voznom traku (Lane Assist) za bočnu kontrolu, ovaj sustav potpore upotrebljava dva provjerena sustava koji su potpuno integrirani jedan s drugim u novom modelu ID.3. Ako su dostupni masovni podaci, sustav potpore Travel Assist treba samo jednu identificiranu oznaku voznog traka kako bi zadržao vozilo na voznom traku tijekom vožnje po državnim cestama.

  • +42
Volkswagen predstavio novi ID. 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Serijski inteligentno povezan

Punjenje je jednostavnije i praktičnije no ikad uz novi ID.3., zahvaljujući serijskim funkcijama kao što su Plug & Charge – kojom se vozilo autentificira i započinje proces punjenja kada je kabel za punjenje priključen na stanici za punjenje – te inteligentnom Planeru rute za električna vozila. Na dužim putovanjima, Planer rute za električna vozila izračunava zaustavljanja radi punjenja kako bi se do odredišta stiglo što je brže moguće – upotrebom aktualnih informacija o prometu i prognoza uz razinu napunjenosti baterije.

Zaustavljanja radi punjenja analiziraju se dinamički na temelju kapaciteta pojedinačnih stanica za punjenje. To znači da funkcija planiranja rute može predložiti dva kratka punjenja velikom snagom umjesto jednog dugog zaustavljanja radi punjenja manjom snagom. Osim toga, sustav otkriva stanice za punjenje koje su zauzete – te ih ni ne predlaže. POI odredišta moguće je prenijeti u vozilo s pomoću besplatne aplikacije We Connect ID.

Pogonski motor

Električni pogonski motor u ID.3 nalazi se straga i isporučuje snagu od 150 kW (204 KS) i okretni moment od 310 Nm. Novi ID.3 u verziji Pro (baterija 58 kWh) ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,3 s, dok u verziji Pro S (baterija 77 kWh) ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,9 s. Krajnja brzina obje verzije je ograničena na 160 km/h. Pogon na stražnje kotače koji se dokazao već u prvoj generaciji osigurava agilno upravljanje i dobru trakciju, a također dopušta mali krug okretanja od samo 10,3 metra.

Volkswagen ID.3 - u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Vozilo pokreće sinkroni motor (PSM) koji nudi učinkovitost znatno iznad 90 posto u gotovo svim situacijama u vožnji. Elektromotor s električnim pogonom smješten je iznad stražnje osovine i šalje svoj okretni moment na dvostupanjski jednobrzinski mjenjač uključujući diferencijal. Uključujući pogonsku i upravljačku elektroniku, koja obrađuje upravljačke signale i prebacuje struje, pogonska jedinica teži samo oko 90 kilograma.

Baterija i punjenje

Novi ID.3 je dostupan s dvije različite veličine litij-ionske baterije kapaciteta 58 i 77 kWh. Sa svojim sadržajem neto energije od 77 kWh, velika baterija daje ID.3 Pro S domet do 546 kilometara (WLTP). U ID.3 Pro, s neto sadržajem energije baterije od 58 kWh, domet je do 426 kilometara (WLTP).

Kućište baterije izrađeno je od aluminijskih profila i ugrađeno je ravno u pod vozila gdje je zaštićeno čvrstim štitnikom podvozja i čvrstim okvirom. U njemu su smješteni baterijski moduli, od kojih svaki sadrži 24 ćelije s fleksibilnom vanjskom školjkom. Podna ploča s ugrađenim kanalima za vodu održava module na njihovoj idealnoj radnoj temperaturi od oko 25°C što pogoduje izlaznoj snazi, brzom DC punjenju i vijeku trajanja. Nakon osam godina rada ili kilometraže od 160.000 km, baterija još uvijek ima najmanje 70 posto svog izvornog neto kapaciteta – što je zaštićeno Volkswagenovim jamstvom. ID.3 Pro ima deklariranu kombiniranu potrošnju energije od 16,0–15,3 kWh/100 km, a ID.3 Pro S ima 15,7 kWh/100 km (sve WLTP). Naravno, kombinirane emisije CO2 su 0 g/km. Podaci o potrošnji energije i emisijama CO2, prikazani u rasponima, ovise o odabranoj opremi vozila.

We Charge je naziv ekosustava za praktično, povezano i održivo punjenje električnih vozila koji je uspostavio Volkswagen. To je idealno rješenje za svaku situaciju – bilo na dugom putu, vani ili kod kuće. Na stanici za brzo punjenje baterija ID.3 Pro S može se napuniti od pet do 80 posto unutar 30 minuta uz snagu punjenja do 170 kW. ID.3 Pro zahtijeva 35 minuta uz snagu punjenja do 120 kW.