uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Prve skice Hyundai Santa Cruza: Hoće li ovaj pick-up doći i u Europu?

06.04.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Dugoočekivani Santa Cruz Sport Adventure Vehicle razbija i SUV i pick-up segmente, stvarajući potpuno novu kategoriju vozila

Hyundai je objavio prve najave skice svog dugoočekivanog sportskog avanturističkog vozila (SAV) Santa Cruz. O mogućnostima dolaska na tržište ovog modela koji ima formu jednog pick-upa smo pisali još krajem 2019. godine, no sada znamo i da je njegova svjetska premijera zakazana za 15. travnja.

Santa Cruz modelne godine 2022. otvorit će, prema riječima Hyundaija, novu kategoriju vozila u segmentu SUV-a, pick-upa i crossovera nudeći vozilo koje se razlikuje od bilo čega drugog na američkom tržištu. Santa Cruz se može pohvaliti hrabrim, ali sofisticiranim dizajnom, moćnim i učinkovitim mogućnostima pogonskog sklopa, fleksibilnim otvorenim utovarnim prostorom straga, vrhunskom povezivošću i vrlo okretnom platformom s pogonom na sve kotače koja je podjednako kod kuće u urbanim sredinama i okruženjima usmjerenim na avanture.

'Santa Cruz, svojim hrabrim stilom, otvara potpuno novi teritorij segmenta, kako za Hyundai, tako i za industriju u cjelini. Fleksibilnost s otvorenim utovarnim prostorom, zajedno sa zaštitom zatvorene kabine, udovoljava promjenjivim svakodnevnim potrebama kupaca orijentiranih na avanturu, dok snažni i učinkoviti motori i izvrsna upravljivost osiguravaju zadovoljstvo u vožnji u gradskom ili terenskom okruženju. Naši će se kupci zapitati kako su se snašli prije nego što su ga posjedovali', rekao je Jose Munoz, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor North America.

Iako su karakteristike pogonskih sklopova trenutno nepoznate, vjerujemo da će Hyundai Santa Cruz doći s najnovijom linijom motora Smartstream. Motor bi trebao biti 2,5-litreni I-4 snage 191 KS uparen s Hyundaijevim vlastitim osmerobrzinskim automatskim mjenjačem iz Sonate (model za 2020.) i to nam se čini nekako najizglednijom opcijom.

Ali ne bismo se iznenadili ako bi se nova 2,5-litrena jedinica s turbinom, koja je nedavno najavljena na Hyundai/Kijinoj godišnjoj konferenciji o pogonskim jedinicama, našla i pod haubom Santa Cruza. S obzirom na unibody konstrukciju karoserije, očekuje se da će pogon na prednjim kotačima biti standardan, a Hyundaijev pogon HTRAC na sve kotače bit će dostupan samo kao opcija.

Santa Cruz će se proizvoditi u Montgomeryju u pogonu Hyundai Motor Manufacturing Alabama (HMMA) u SAD-u ovog ljeta, a ako ste se pitali zašto baš tamo odgovor je jednostavan: kako bi izbjegao carinu od 25 posto na uvezena vozila. Hoće li Santa Cruz doći i u Europu još se ne zna. Mnogo toga ovisi i o budućem trgovinskom sporazumu EU-a i Sjedinjenih Država.