ograničena serija

[FOTO/VIDEO] Toyota GR Supra dobila i verziju Jarama Racetrack; samo 90 primjeraka u Europi

11.03.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Posebna izvedba Jarama Racetrack nosi ime slavne španjolske trkaće staze, a s izvornim coupéom dijeli i 3-litreni redni 6-cilindrični motor s turbopunjačem snage 340 KS

Toyota Supra GR je izvanredan sportski automobil visokih performansi, u što smo se i sami uvjerili prije nešto više od godinu dana. No sada je japanski proizvođač ovim modelom otišao korak dalje, jer je svojoj paleti modela GR Supra dodao i novu izvedbu Jarama Racetrack.

Ova izvedba nudi jedinstvene dizajnerske elemente i visoku specifikaciju, nadograđujući temeljnu privlačnosti GR Supre kao sportskog automobila u najčišćem obliku. Proizvodnja je ograničena na samo 90 automobila za europske kupce, oslanjajući se na presedan koji su postavile prethodne posebne izvedbe GR Supre, a broj proizlazi iz modelske oznake ovog coupéa, A90.

Ovaj novi model kreće u prodaju u Europi u ožujku, a točni datumi početka prodaje po zemljama ovisit će o pojedinom tržištu.

Toyota GR Supra na stazi - standardna verzija Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Izvedba Jarama Racetrack nosi ime slavne španjolske trkaće staze na kojoj su svjetski mediji prvi put imali priliku voziti GR Supru, uz prilično pozitivne reakcije, a s izvornim coupéom dijeli i 3,0-litreni redni 6-cilindrični motor s turbopunjačem snage 340 KS. Znamenita Toyotina oznaka 'GR' znači da je u razvoj automobila izravno bio uključen trkaći odjel Toyota Gazoo Racing.

Vizualno se izdvaja jedinstvenom Horizon plavom bojom, kao kontrast mat crnoj površinih kovanih alu naplataka od 19 cola i vidljivih crvenih kočionih čeljusti. U putničkoj kabini, poseban status ovog automobila je naznačen umetkom od karbonskih vlakana na armaturnoj ploči na kojem se nalazi proizvodni broj, i konture trkaće staze Jarama, te logo Toyota GR Supra. Presvlake u unutrašnjosti su izvedene od crne Alcantare s plavim šavovima, a sjedala imaju električno namještanje, imaju memoriju položaja, kao i grijanje.

Sportske performanse i upravljivost su podjednako iznimne kao i na standardnoj GR Supri, zahvaljujući pažljivo uravnoteženom podvozju i idealnom, tzv. 'zlatnom omjeru' između širokog traga kotača i kratkog međuosovinskog razmaka. Nisko težište, lagana i vrlo kruta karoserija i aerodinamički učinkovit oblik, sveukupno daju automobilu okretnost i stabilnosti.

Ove kvalitete su optimalno dopunjene funkcionalnostima koje unapređuju performanse, a koje uključuju prilagodljivi, promjenljivi ovjes (s postavkama NORMAL i SPORT), aktivni diferencijal, sportski ugođeno upravljanje i snažnim sportskim kočnicama Brembo s čeljustima s četiri klipa na prednjim kotačima i samoventilirajućim diskovima promjera 348 mm.

  • +10
Toyota GR Supra, serija Jarama Racetrack Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Turbomotor je združen sa sportskim automatskim mjenjačem s osam brzina koji se odlikuje vrlo brzim mijenjanjem. Uz korištenje sustava za kontrolu pokretanja, ubrzanje od 0-100 km/h traje svega 4,3 sekunde. Iskustvo vožnje je dodatno zadivljujuće zahvaljujući najvećem okretnom momentu od 500 Nm u širokom rasponu od 1600 do 4500 okr./min.

Specifikacija opreme za izvedbu Jarama Racetrack uključuje satelitsku navigaciju s 3D prikazom karte, integraciju pametnog telefona (putem Apple CarPlay i Android Auto), pristup internetskim uslugama kroz Supra Connect te audio sustav s 10 zvučnika. Funkcijama multimedije se upravlja putem TFT dodirnog zaslona od 8,8“ ili (za neke funkcije) glasovnim nalozima.

Paket Supra Safety + donosi sveobuhvatni niz sklopova aktivne sigurnosti, uključujući predsudarnu zaštitu s otkrivanjem pješaka i prepoznavanjem biciklista danju; upozorenje za nenamjerno prestrojavanje sa zakretanjem upravljača, prilagodljivi tempomat s funkcijom stop-and-go; prilagodljiva duga svjetla; prilagodljiva glavna svjetla koja podešavanju osvjetljenje u skladu s kutom zakretanja upravljača; i čitanje prometnih znakova.