SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Audi A3 Sportback; Sportski, digitaliziran i potpuno povezan

09.03.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Novi A3 Sportback starta s izborom tri motora, jednim TFSI turbo benzinskim i dva TDI turbo dizelska, dok se uskoro očekuje blaga hibridna verzija i plug-in hibridni pogonski sklop s dvije razine snage, ali i dodatne verzije benzinaca i dizelaša

Audi je prošli tjedan u video konferenciji predstavio svoj novi A3 Sportback, koji je trebao svoju premijeru imati na izložbi u Ženevi. Aktualni A3 bio je Audijev najprodavaniji model sa 123.591 primjeraka u Europi prošle godine prema JATO Dynamicsu, što ga stavlja ispred srednje velikog modela Audi A4.

Audi je 1996. uspostavio premium segment kompaktne klase s modelom A3, a na tržište sada dolazi četvrta generacija njihovog uspješnog modela, koji će biti sportski, digitaliziran i potpuno povezan. Ispod progresivnog dizajna karoserije novog A3 Sportback krije se mnoštvo inovacija iz više klase, na primjer: sustavi za zabavu, ovjes i pomoć vozaču.

Novi A3 Sportback nudi više prostora i funkcionalnosti u kombinaciji s kompaktnim vanjskim dimenzijama. S dužinom od 4,34 metra i širinom od 1,82 metra (bez ogledala), premium kompaktni automobil porastao je za nešto više od tri centimetra u odnosu na svog prethodnika. Visina 1,43 metra i međuosovinski razmak od 2,64 metra ostali su nepromijenjeni. Ovisno o položaju sjedala na stražnjoj klupi, prtljažni prostor ima između 380 i 1200 litara, a podnica prtljažnika se može umetnuti na različitim visinama. Električna vrata prtljažnika, koja se također mogu upravljati pokretom nogu, dostupna su na zahtjev.

Audi je obećao da će u novom A3 Sportback u Europi ugraditi svoj veliki zaslon osjetljiv na dodir i digitalnu instrumentnu ploču, što će automobilu pružiti dodatan poticaj u bespoštednojj borbi s Mercedes-Benzovom A-klasom i BMW-om serije 1.

Novi A3 Sportback imati će 10,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji omogućuje Audijeve internetske usluge (Audi Connect), kao i satelitsku navigaciju i tradicionalnu medijsku zabavu. Digitalna instrumentna ploča biti će standard, a povezuje se na središnji dodirni zaslon kako bi se zrcalile satelitske navigacijske karte. Virtualni kokpit u modelu A4 dolazi samo uz nadoplatu.

Audi virtualni kokpit nudi dodatne funkcije kao što je veliki prikaz navigacijske karte. Inačica 'plus' iznosi 12,3 inča i nudi tri različita prikaza, uključujući grafiku sa sportskim izgledom. Head-up zaslon koji na vetrobransko staklo projicira važne informacije u boji može se instalirati na zahtjev.

Novi A3 Sportback stiže u prodaju odmah s izborom tri motora; 1,5-litrenim TFSI turbo benzinskim snage 150 KS (110 kW) te 2,0-litrenim TDI turbo dizelskim snage 116 kS (85 kW) i jačim, snage 150 KS (110 kW). Prilikom lansiranja novog A3 Sportbacka pogon će biti na prednja dva kotača, a mjenjači u ponudi su ručni 6-brzinski te 7-brzinski automatski S tronic mjenjač.

Isporuke počinju već u svibnju ove godine. Blaga hibridna verzija 1,5-litrenog agregata s isključenjem motora uslijediti će ubrzo nakon lansiranja, dok će plug-in hibridni pogonski sklop s dvije razine snage biti u prodaji 'nekoliko mjeseci nakon pokretanja', rekli su iz Audija prilikom predstavljanja automobila. Isto tako, očekuju se ubrzo i drugi benzinski i dizelski motori, ali i verzija s quattro pogonom na sva četiri kotača.

Osim toga, osim ove hatchback verzije A3 Sportback pridružiti će se i limuzinska verzija A3, izjavila je Audijeva šefica prodaje Hildegard Wortmann tijekom otkrivanja automobila. U pripremi su i verzije S3 i RS3, ali su iz Audija izjavili da neće napraviti verziju automobila s troja vrata.

Tehnologija automobila uključuje komunikaciju Car-to-X, tako da vozilo može dijeliti informacije s drugim vozilima i cestovnom infrastrukturom, poput semafora, tamo gdje ova tehnologija postoji. Primjeri njegove uporabe uključuju upozoravanje vozača na prazna parkirna mjesta ili davanje informacija o promjenama na semaforu.

Automobil, koji u Njemačkoj stoji od 28.900 eura, uključuje treću generaciju Audijeve modularne infotainment platforme nazvane MIB 3. Platforma je 10 puta veće snage od računala prethodne generacije i povezana je putem interneta putem brže verzije 4G (također poznate kao LTE) zvane LTE Advanced.

Vlasnici se mogu povezati sa svojim automobilom pomoću aplikacije myAudi, koja omogućuje prijenos navigacijskih ruta do automobila, kao i streaming glazbe te daljinsko otključavanje automobila. Nakon pokretanja automobila biti će ponuđen Audi Connect ključ koji će vozaču omogućiti daljinsko pokretanje automobila putem Android pametnog telefona.

Telefoni se mogu daljinski povezati s Apple CarPlayom ili Android Autom na zaslonu putem bežičnog punjenja. Amazonova handsfree Alexa govorna usluga također će se nuditi sredinom 2020., omogućavajući, na primjer, glasovno upravljanje pametnim kućnim uređajima.

Iz Audija su rekli da je dizajn automobila dobio dinamičniji izgled uvučenim bočnim stranama vozila čime se još više naglašavaju lukovi kotača. Široka Audijeva šesterokutna rešetka obrubljena je uglatim otvorima za zrak. Digitalna dnevna svjetla Matrix LED prednjih svjetala daljnja su inovacija. Sastoje se od niza piksela koji čine LED segmente u rasporedu 3 puta 5 koji stvaraju posebne svjetlosne potpise i čine A3 odmah prepoznatljivim. Sportski i sofisticirani dizajn nastavlja se u unutrašnjosti s novim mjenjačem, aluminijskim ili karbonskim umetcima, upečatljivim otvaračima vrata i instrumentnom pločom. Materijali prevlaka sjedala izrađenih od recikliranih PET boca i ukrašeni modernim kontrastnim šavovima koriste se prvi put.

Modeli s manje od 150 KS dolaze s cjenovno povoljnijim stražnjim ovjesom sa torzijskom osovinom, dok snažnije verzije dobivaju sofisticiraniju multi-link (4) verziju ovjesa straga.

Automobil dolazi s tri radara, kao i kamerama i ultrazvučnim senzorima za informiranje o nizu aktivnih sigurnosnih uređaja. Funkcija pomoći pri izbjegavanju sudara pomaže vozačima da zaokrenu oko prepreke pomoću ciljanog kočenja kotača i primjenom momenta upravljanja. Automobil je dostupan i sa korektivnim upravljanjem ukoliko se automobil kreće prema oznaci vozne trake bez korištenja pokazatelja. Prilagodljivi tempomat također se prilagođava lokalnim ograničenjima brzine koristeći podatke preuzete od lokalnih znakova ograničenja brzine.

  • +13
Audi A3 Sportback Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi