uoči premijere

smart #3 sve manje nepoznanica; Novi detalji dizajna aerodinamike prvog sportskog coupéa marke

30.03.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Pri brzini od 80 km/h većina ukupne potrošnje energije vozila koristi se za svladavanje otpora vjetra. U slučaju električnih vozila, nizak koeficijent otpora značajno poboljšava domet vozila, učinkovitost i najveću brzinu

Marka potpuno električnih automobila - smart – je objavila dodatne pojedinosti o svom nadolazećem i inteligentnom premium SUV-coupéu #3. Proizvođač kaže kako je razvijen kako bi imao aerodinamiku svjetske klase, kombinirajući izvrsne performanse s dinamičnim dizajnom. Izrađen sa snažnijom, sportskom interpretacijom iste vrhunske filozofije dizajna iza smarta #1, novi smart #3 nudi koeficijent otpora zraka od samo 0,27.

smart #3: aerodinamika Izvor: Promo fotografije / Autor: smart

Iako nema puno službenih detalja prije službene premijere, ipak je procurilo iz kineskih izvora da je #3 dugačak oko 4400 mm, širok 1800 mm i visok 1600 mm, s međuosovinskim razmakom od 2785 mm.

smart #3 kombinira funkciju i estetiku

Novodizajnirani smart #3 dolazi s naprednom aerodinamikom koja uključuje različite značajke usmjerene na poboljšanje njegove izvedbe. Prednji dio automobila ima AGS rešetku, kao i zračne zavjese, zračnu branu prednjeg kotača i poseban dizajn naplatka za daljnje poboljšanje njegove učinkovitosti.

Difuzor na stražnjoj strani i optimizirani spojler zaokružuju njegov aerodinamični oblik. Dodatno, smart #3 ima aerodinamične retrovizore, skrivene ručke na vratima i optimizirano podvozje, što doprinosi njegovom elegantnom dizajnu.

Vrhunski dizajn spojen s pametnim inženjeringom

Istraživanja automobilske aerodinamike pokazuju da se pri brzini od 80 km/h većina ukupne potrošnje energije vozila koristi za svladavanje otpora vjetra. U slučaju električnih vozila, nizak koeficijent otpora značajno poboljšava domet vozila, učinkovitost i najveću brzinu. Osim toga, nizak koeficijent otpora #3 omogućuje korisnicima da uživaju u smanjenim vibracijama i buci vjetra, što je dokaz pametnog inženjeringa i Mercedes-Benzove vrhunske dizajnerske filozofije.

Njegova premijera je zakazana za 18. travnja na salonu automobila Auto Shanghai 2023.