RÉTROMOBILE 2022

[FOTO/VIDEO] Renault 5 slavi svoj 50. rođendan

22.03.2022 u 16:20

Bionic
Reading

Ovo je bila prekretnica u povijesti marke, jer je ovo model koji je ostavio traga na marku, tvrtku i eru. Na Salonu Rétromobile 2022, na štandu od 820 m² se tako nalazilo dvanaest povijesnih modela Renault 5

Renaultov štand na Rétromobileu 2022 u potpunosti je bio posvećen odavanju počasti legendarnoj ikoni. Ovaj salon je oduvijek bilo nezaobilazno mjesto susreta ljubitelja oldtimera, zaljubljenika u povijest i automobilsku industriju. Tako se ove godine izdanje održalo u paviljonu (Paris Expo Porte de Versailles) od srijede 16. do nedjelje, 20. ožujka 2022.

Tlocrt je bio odjek logotipa R5 napravljenog za njegovu 50-godišnjicu. Na štandu od 820 m² se tako nalazilo dvanaest povijesnih modela Renault 5 koje su posjetitelji mogli pregledati.

Originalni modeli, odabrani iz kolekcije Renault Classic, vodili su posjetitelje na putovanje kroz povijest Renaulta 5. Od modela ‘L’ iz 1972. do njegovog potomka iz 1990., Supercinq Baccare.

Autosport je uvijek bio dio Renaultove povijesti. Renault 5 nije iznimka, sa svojim sportskim i trkaćim modelima koji dizajn podižu do ikone. Na izložbi je bio izložen izbor legendarnih modela. Poput dijaloga prošlosti i budućnosti, Renault 5 Prototype i Renault 5 électrique iz 1974. stajali su jedan nasuprot drugome. Ovo je prvi put da su ljudi u Francuskoj imali priliku otkriti Renaultov nadolazeći osnovni i popularni električni automobil.

Izloženo 12 povijesnih vozila i 1 prototip

Na Salonu su se mogli vidjeti sljedeći modeli: Renault 5 TL (jedan narančasti i jedan zeleni), Renault 5 L (žuti), Renault 5 Super Production (single edition izdanje), Renault 5 Alpine, Renault 5 Auto Van, Renault 5 Turbo, Renault 5 GTL, Renault 5 electric, Renault 5 policijski automobil, Renault Supercinq GT Turbo, Renault Supercinq Baccara, Renault 5 Prototype.

Renault 5 L i TL

Renault 5 je prvi put prodan 1972. godine. Dvije verzije su lansirane u isto vrijeme: 'L' opremljena motorom od 782 cm³, zatim 845 cm³, i 'TL' s motorom od 956 cm³ što ga čini bolje prilagođenim svestranoj upotrebi.

Renault 5 GTL

Model 5 GTL je lako prepoznatljiv po svojim zaštitnim plastičnim bočnim štitnicima koji se protežu do branika, elegantnim kotačima i svjetlima za vožnju unatrag. Godine 1978. dobio je stražnje prozore koji su se mogli otvoriti poput onih na 5 TS. 5 GTL je postao najprodavaniji R5. Glavna značajka modela bila je da je imao duge omjere prijenosa koji su pomogli u smanjenju potrošnje goriva. Želja za ekološkijim modelom nastala je zbog naftnog šoka 1978. godine.

Renault 5 électrique

Prvi Renault 5 électrique je predstavljen u proljeće 1972. u sklopu partnerstva s EDF-om. Navodi se da je napravljeno oko 100 jedinica. Verzija prikazana na Renaultovom štandu za Rétromobile je iz drugog kruga proizvodnje (proizvedena između travnja i lipnja 1974.). Bilo je to 6. vozilo od ukupno 13. Sa samo dva sjedala, imalo je domet od 60 km.

  • +17
Renaultov štand na Rétromobileu 2022 u potpunosti je bio posvećen odavanju počasti legendarnoj ikoni Izvor: Promo fotografije / Autor: OLIVIER MARTIN GAMBIER

Renault 5 Prototype

Zajedno na štandu, ali 50 godina između njih. Dva električna automobila Renault 5 u sučeljavanju: jedan iz prošlosti (1974.) i jedan iz budućnosti (2024.). U jarko žutoj boji, Renault 5 Prototype je prvi put u Francuskoj izložen javnosti. Renaultov nadolazeći osnovni i popularni električni automobil Renault 5 Prototype pokazuje Renaultovu ambiciju da električne automobile učini široko dostupnim s početkom prodaje 2024.

Njegov dizajn stapa se s poletnom siluetom originala. Njegova razigrana i nestašna strana oslanja se na moderne trendove u elektronici, nekretninama i sportu. Stilske značajke preuzete iz originalnog R5 više su od nagovještaja starog dizajna. Prerađene su kako bi sakrile moderne značajke, kao što je otvorna haubi koji sada skriva utičnicu kabela za punjenje, stražnja svjetla koja imaju aerodinamične pregrade i svjetla za maglu prednjeg branika koja su zamijenjena LED dnevnim svjetlima.

Prednji i stražnji logotipi svijetle i oživljavaju automobil. Na kraju, znak francuske zastave na vanjskim retrovizorima naglašava 'francuski dodir' vozila. Suvremeni dizajn Renault 5 Prototype oslanja se na Renault 5, Supercinq i R5 Turbo sa svojim produženim stražnjim branicima. Sve na nadolazećem Renaultu 5, od baterije do pogonskog sklopa, i novog sklopa platforme CMF-BEV – najkonkurentnije kompaktne električne platforme na tržištu – bit će izrađeno u Renault Electricity hubu u pogonu Douai u sjevernoj Francuskoj.

Ponosan na svoje korijene, Renault gleda u budućnost: onu u kojoj povijest sjajnog modela dovodi do pojave bitnog i popularnog električnog automobila.