SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Predstavljen GMC HUMMER EV; Legendarni terenac se vratio u život kao električna zvijer

21.10.2020 u 08:19

Bionic
Reading

Pick-up verzija Edition 1, koju pokreće potpuno nova tehnologija baterija Ultium, predstavlja treću generaciju GM-ovih električnih vozila

GMC je danas predstavio dugoočekivani HUMMER EV Edition 1 (MY2022), zasad u obliku pick-upa. Ovo će biti prvi potpuno električni dodatak GMC-ovoj liniji modela, vođen EV pogonom sljedeće generacije koja omogućuje neviđenu terensku sposobnost, izvanredne performanse na cesti i impresivno iskustvo vožnje osmišljeno kako bi putnike stavilo u središte svakog trenutka. Proizvodnja započinje krajem 2021. godine, u GM-ovom tvorničkom centru ZERO ZERO Detroit-Hamtramck - gotovo 40 godina starom pogonu prenamijenjenom i obnovljenom uz investiciju od 2,2 milijarde dolara namijenjenu proizvodnji električnih vozila. Buduća proizvodna vozila koja će izlaziti iz ove tvornice nudit će nultu emisiju.

'Ovaj inovativni terenac na tržište dolazi s brzinom i svrhom, vodeći GM još jedan korak bliže potpuno električnoj budućnosti', rekao je Mark Reuss, predsjednik General Motorsa. 'S našom arhitekturom Ultium Drive kao temeljem za izuzetno širok raspon performansi, HUMMER EV savršen je za kupca koji želi sposobnost, učinkovitost i performanse.'

HUMMER EV energiju će dobivati ​​iz potpuno novih Ultium baterija General Motorsa, a snagu iz Ultium Drive-a, GM-ovih vlastitih pogonskih EV jedinica. Tri odvojena motora u dvije pogonske jedinice Ultium generiraju prema GM-u najbolju u klasi snagu od 1000 konjskih snaga i nevjerojatan okretni moment od 15.592 Nm, što daje HUMMER EV-u e4WD izvanredne cestovne i terenske mogućnosti. Dodatne svrhovite i intuitivne tehnologije nadopunit će paletu i mogućnosti terenca kako bi poboljšale i podigle svaki izlet na višu razinu.

'Imali smo jedan cilj za HUMMER EV: Izgraditi najsposobniji tvornički terenac ikad', rekao je Al Oppenheiser, glavni inženjer GMC HUMMER EV-a. 'To je apsolutna terenska zvijer s jedinstvenim pogonskim sustavom e4WD koji pruža upravljivost za razliku od svega što je GM ikad prije ponudio.'

GMC HUMMER EV osmišljen je da bude vrhunski off-road EV superterenac, sa svim novim značajkama razvijenim za izazivanje teških prepreka i terena. Dostupne značajke uključuju:

  • Ekskluzivno upravljanje 4 Wheel Steer po 4 kotača s CrabWalk ('rakov hod') funkcijom - ekskluzivna značajka koja omogućuje stražnjim i prednjim kotačima upravljanje pod istim kutom pri malim brzinama, omogućujući dijagonalno kretanje vozila, za još veću upravljivost na izazovnom terenu.
  • Prilagodljivi zračni ovjes s dostupnom sposobnošću Extract Mode, vodećom u segmentu, omogućuje podizanje visine ovjesa približno 6 inča (149 mm) kako bi pomogao HUMMER EV-u da se nosi s ekstremnim terenskim situacijama, poput kamenih gromada ili duboke vode.
  • 35-colne gume Goodyear Wrangler Territory MT u ponudi su standardno na kotačima 18 cola; i sposobnost smještaja 37-colnih guma. One nude izuzetnu čvrstoću i fleksibilnost za optimiziranje upravljivosti s neviđenom terenskom sposobnošću HUMMER EV-a, uključujući skaliranje 18-colnih vertikala i vožnju kroz vodu duboku više od 600 mm.
  • Donji oklop, koji se sastoji od čvrstih čeličnih ploča koje su strateški smještene oko baterija i još više kako bi se osigurala zaštita u ekstremnim terenskim uvjetima.
  • UltraVision koji uključuje nove prednje i stražnje donje kamere sa stvarnim prikazima 'virtualnog spottera' - promatrača koji pomažu vozačima u navigaciji na preprekama i postavljanju kotača na stazu i izvan nje. Kamere podvozja zapakirane su kako bi se zaštitile od oštećenja i opremljene funkcijom pranja za čišćenje nečistoća. HUMMER EV nudi najbolji prikaz na kameri u klasi, s do 18 dostupnih iz vozila kako bi vozač imao više pdataka o okruženju vozila.
  • Terenski off-road dodaci koji prikazuju funkcije vozila i status terena putem zaslona za informiranje i vozačkog zaslona. Primjeri uključuju izlaz okretnog momenta, uključivanje blokade diferencijala, tlak u gumama, kut nagiba i kotrljanja (uključujući maksimalne vrijednosti), mjerač zanošenja (s maksimalnim vrijednostima), krug trenja, vektoriranje momenta i još mnogo toga.

Vodeće mogućnosti u industriji brzog punjenja, uparene s potpuno novom Ultium baterijom General General Motors i naprednim tehnološkim značajkama, udružit će se i pružit će maksimalne mogućnosti i optimalan domet. Tromotorni e4WD pogonski sustav koji će ponuditi otprilike 1000 konjskih snaga i nevjerojatan okretni moment od 15.592 Nm. Javno brzo punjenje od 800 volti kompatibilnost do 350 kilovata. Prva u industriji tehnologija mehanički prebacuje baterije iz paralelnog u serijski način rada tijekom punjenja, što čini HUMMER EV kompatibilnim s najbržim istosmjernim brzim punjačima od 350 kW, omogućujući gotovo 160 kilometara dometa za 10 minuta punjenja.

Pogonski sustav double-stacked Ultium s dva modula, koji će ponuditi izvrstan domet i snagu za tri motora. GM je procijenio 350+ kilometara vožnje uz potpuno punjenje, na temelju preliminarnih ispitivanja.

Najnovija verzija Super Cruise, dostupna značajka pomoći vozaču koja nudi hands-free vožnju na više od 200.000 milja (približno 322.000 km) omogućenih cesta i nova značajka automatskog mijenjanja trake, gdje sustav može odrediti kada je promjena trake optimalna i inicirati manevar, slijedeći signalne protokole.

HUMMER EV debitira isključivo u potpuno opremljenom paketu opreme Edition 1, koji uključuje; Watts to Freedom - iznimno iskustvo koje vozač odabire i koje oslobađa pune mogućnosti ubrzanja EV pogonskog sustava, uključujući GM-ove performanse od 0 do 96 km/h za otprilike 3 sekunde. Drive Mode Control ili upravljanje načinom vožnje nudi načine rada po izboru vozača koji prilagođavaju performanse - uključujući razdvajanje okretnog momenta između prednjih i stražnjih kotača i postavke upravljanja na četiri kotača - za različite uvjete vožnje. Uključuje terenski način rada, koji podiže visinu vožnje HUMMER EV-a za gotovo 2 inča (5 cm). Tu je i Adaptive Ride Control ili kontinuirano prigušivanje prilagodljive vožnje, prilagođeno i vožnji na cesti i izvan nje.

'Open-air' vožnja na otvorenom omogućena je strukturnom krutošću Ultium baterija, sa standardnim Infinity krovom i uklonjivim prozirnim Sky Panel pločama koje se mogu smjestiti u 'frunk' prtljažni pretinac na prednjem dijelu vozila. Humme EV nudi i vrhunske, tehničke materijale interijera. Kao i veliki zaslon infotainment sustava dijagonale 13,4 inča i zaslon informacijskog centra za vozače dijagonale 12,3 inča, koji prenosi mnoštvo informacija o performansama vozila i svijesti vozača. Tu su i MultiPro stražnja vrata sa šest funkcionalnih položaja, kao i spuštajuće stražnje staklo sa sjenilom na struju.

Dizajn GMC HUMMER EV-a je hrabar i futurističan, a sadržava pažljivo izvedene i pametne detalje poput prepoznatljivog motiva 'H' koji je vidljiv u brojnim elementima. Preoblikovanje konvencionalnih zaslona komunicira sposobnost i tehnologiju vozila putem vanjske rasvjete i unutarnjih korisničkih sučelja.

'GMC HUMMER EV oslikava nanovo trenutno prepoznatljivu siluetu za modernu, potpuno električnu budućnost', rekao je Phil Zak, izvršni direktor dizajna. 'Njegov dizajn vizualno komunicira s iznimnim sposobnostima, koje su ojačane robusnim arhitektonskim detaljima koji se nude s vrhunskim, dobro izvedenim i uređenim interijerom.'

Što se cijene tiče, novi GMC Hummer EV Edition 1 pick-up stoji 112.595 dolara, a biti će isporučen prvim kupcima u jesen 2021. godine. Hummer EV³ˣ će krenuti na tržište od jeseni 2022. i stajati će 99.995 dolara (bez poreza i naknada), Hummer EV²ˣ će stići u proljeće 2023. i stajati će 89.995 dolara, dok će Hummer EV² stići u proljeće 2024. i stajati će 79.995 dolara u SAD-u.

  • +15
GMC Hummer EV Edition 1 (MY2022) Izvor: Promo fotografije / Autor: GMC