Unleash the Future

[FOTO/VIDEO] Poznati svi detalji Lotus Eletre: Potpuno električni hiper-SUV snage do 905 KS i krajnje brzine od 265 km/h

27.10.2022 u 10:07

Bionic
Reading

Eletre je potpuno novi i potpuno električni lifestyle model Lotusa, koji nastavlja transformaciju iz britanske tvrtke za sportske automobile u globalnu tvrtku i marku za automobile visokih performansi

Lotus je otkrio cijene i specifikacije za jedan od najiščekivanijih modela u svojoj povijesti – Eletre hper-SUV-a. Vijest je objavljena tijekom Lotus Eletre: Unleash the Future, globalnog prijenosa koji su gledali deseci tisuća kupaca i obožavatelja diljem svijeta. Kao dio globalne vijesti Unleash the Future, ključno osoblje Lotusa objasnilo je da tvrtka kreće u ambicioznu budućnost temeljenu na tri ključna stupa – životu, tehnologiji i brzini.

Eletre je potpuno novi i potpuno električni lifestyle model Lotusa, koji nastavlja transformaciju iz britanske tvrtke za sportske automobile u globalnu tvrtku i marku za automobile visokih performansi.

To je prvi iz nove vrste čistih električnih SUV vozila. Eletre preuzima temeljna načela i Lotus DNK iz gotovo 75 godina dizajna i inženjeringa sportskih automobila, razvijajući ih u poželjan potpuno novi životni automobil za sljedeću generaciju kupaca Lotusa.

Lotus predstavio Eletre, prvi električni hiper-SUV na svijetu Izvor: Promo fotografije / Autor: Lotus

Čuvena stručnost tvrtke u području vožnje i rukovanja, upravljanja i optimizirane aerodinamike, pažljivo je i s poštovanjem razvijena. Eletre preuzima dušu najnovijeg sportskog automobila Lotus – Emira – i revolucionarne aero performanse potpuno električnog hiperautomobila Evija te ih reinterpretira kao hiper-SUV.

Sa svjetskom premijerom u Londonu u ožujku ove godine, Eletre je 'Rođen Britanac, odrastao globalno', suradnja između vrlo iskusnih i posvećenih Lotus timova u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Kini. Oni uključuju timove za definiranje proizvoda i atribute u Hethelu, domu Lotusa od 1966.; dizajnerski timovi Lotus Tech Creative Center (LTCC) u Coventryju; inženjerski timovi u Lotus Tech Innovation Center (LTIC) u Raunheimu; i Lotus Tech inženjerski i proizvodni timovi u Wuhanu.

Lotus Eletre ključni je trenutak u transformaciji Lotusa kroz njihovu strategiju Vision80, a nagrađen je već kao novi ‘most excited to see’ model 2023. godine. Isporuke kupcima počinju u prvoj polovici sljedeće godine.

Tehničke specifikacije

Dostupne su tri različite verzije automobila – Eletre, Eletre S i Eletre R – s izborom između dva pogonska sklopa. Eletre i Eletre S imaju verziju s jednom brzinom od 450 kW (603 KS), s maksimalnim dometom od 600 km. Eletre R dolazi s vodećim sustavom s dvije brzine od 675 kW (905 KS) i maksimalnim dometom od 490 km. Vrijednosti okretnog momenta su 710 odnosno 985 Nm, što daje performanse od 0-100 km/h za 4,5 ili 2,95 sekundi. Maksimalna brzina prva dva modela je 258 km/h, a Eletre R 265 km/h. Baterija od 112 kWh za obje verzije ima vrijeme punjenja (10-80 posto) od samo 20 minuta korištenjem brzog punjača.

Dimenzije Lotus Eletre su sljedeće: duljina 5103 mm, širina 2231 m s retrovizorima (2135 mm s električnim zaslonima retrovizora), visina 1630-1636 mm (ovisno o dimenziji kotača), međuosovinski razmak 3019 mm, visina od podloge 187-194 mm (ovisno o dimenziji kotača). Volumen prtljažnika 611 l s četiri sjedala (688 l s pet sjedala), volumen sa spuštenim naslonima drugog reda sjedala je 1532 l.

Napredna kabina

Kao dio tehničke priče, Lotus je objavio više detalja o svojoj naprednoj kabini 'digitalnog kokpita' na Eletreu, uključujući naziv operativnog sustava - Lotus Hyper OS. Lotus koristi tehnologiju 'Unreal Engine' iz industrije igara, omogućujući Lotus korisničkom iskustvu/korisničkom sučelju (UX/UI) timu stvaranje sljedeće generacije 3D sadržaja i iskustava u stvarnom vremenu. Eletre se može pohvaliti najsuvremenijom procesorskom snagom koja uključuje dva Qualcomm 8155 sustava na čipu.

  • +25
Lotus Eletre: potpuno električni hiper-SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: Lotus

Digitalna glavna jedinica sljedeće generacije iz globalne tehnološke tvrtke za mobilnost ECARX debitirat će na Eletreu. Rekonfigurira iskustvo korisnika u automobilu pružajući potpuno prilagodljive zaslone, smještene na naprednom modulu informacija o vozaču (DIM), i ultra-tanki plutajući OLED zaslon osjetljiv na dodir s milijardu boja za realističniju grafiku i futurističkiji vizualni efekt.

Platforma uključuje ECARX-ov prvi sustav s dva čipa za omogućavanje računalne snage na razini poslužitelja za brzu obradu i glatko renderiranje. Rezultirajuće imerzivno korisničko iskustvo na više zaslona može se neprestano poboljšavati tijekom životnog vijeka automobila putem budućih OTA (Over-The-Air) ažuriranja.

Standardne specifikacije uključuju pet načina vožnje, aktivni zračni ovjes, vektoriranje okretnog momenta, matrična LED prednja svjetla, aktivnu prednju masku i 22-colne kovane kotače s 10 krakova. Osim ovih standardnih, Eletre dolazi i s 20- i 23-colnim kotačima.

Vrhunska kabina podiže Lotus interijer na potpuno novu razinu poželjnosti. Standardno Eletre dolazi s bežičnim punjenjem pametnog telefona, električno podesivim prednjim sjedalima u 12 smjerova, automatskom klimom u četiri zone i mnogim drugim značajkama.

Infotainment sustavom 'inteligentnog kokpita', koji uključuje Apple CarPlay / Android Auto i KEF Premium Audio od 1.380 W i 15 zvučnika, upravlja se putem centralno postavljenog 15,1-inčnog OLED zaslona pune visoke razlučivosti. Sve verzije Eletre standardno imaju pet sjedala, a verzija s četiri sjedala dostupna je kao dio Executive Seat Packa.

Standardna je i razmjestiva LIDAR tehnologija, prva u svijetu u proizvodnom automobilu koja podržava end-to-end tehnologiju autonomne vožnje (AD). Integrirana mogućnost ažuriranja OTA softvera osigurava da će sustav biti potpuno spreman kada pojedinačna tržišna regulativa dopusti naprednije razine AD-a.

Cijena Eletre u Europi kreće od 95.990 eura.