uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Budući Volvo EX90 će vozaču pružati informacije koje treba – kad ih zatreba

26.10.2022 u 10:04

Bionic
Reading

Novi, potpuno električni Volvo SUV će biti hardverski spreman za autonomnu vožnju bez nadzora, što znači da će u budućnosti automobil konačno moći voziti umjesto vas

Ako ste ikada pitali telefon ili računalo 'Što želite da učinim?' s prizvukom očaja u glasu, znate koliko može biti zbunjujuće kada se komunikacija s dijelom tehnologije prekine.

Zamislite što bi se moglo dogoditi ako se takav kvar dogodi u automobilu dok prelazite između ručnog, potpomognutog i autonomnog načina vožnje. Sa sigurnošću se može reći da su ovo situacije u kojima treba izbjegavati neizvjesnost, bez obzira na sve.

Zbrajanje oduzimanjem

Današnji automobili puni su novih mogućnosti, funkcija i tehnologija. U Volvo Carsu žele da te značajke učine 'vaš život lakšim i sigurnijim, umjesto da stvaraju više smetnji ili zabune'. Zato je bitno da automobil daje jasne i kontekstualne informacije.

Što ako bi vam automobil mogao pomoći da se usredotočite? Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Imajući to na umu, u Volvu su postavili glavni prioritet da prijelaz s ručnih na potpomognute načine vožnje (i u budućnosti, autonomnu vožnju) u svojim automobilima učine jednostavnim i intuitivnim. Isto vrijedi i za pristup značajkama putem zaslona automobila: žele vam predstaviti ono što vam je potrebno na pojednostavljen način.

Novi Volvo EX90 daje vam informacije koje trebate – kada ih trebate

Sljedeća generacija Volvovih potpuno električnih automobila, od kojih je prvi SUV tvrtke EX90 s potpuno novom električnom bazom, vjrojatno će se bazirati na Concept Rechargeu, prikazanom sredinom prošle godine.

U Volvu EX90, nadolazećem potpuno električnom vrhunskom SUV-u, veliki središnji zaslon omogućuje brz pristup navigaciji, medijima i telefonu, kao i kontrolama i drugim uobičajenim radnjama. Ovisno o tome jeste li parkirani ili vozite ili telefonirate, posebna kontekstualna traka će predložiti radnje koje imaju najviše smisla za konkretnu situaciju u kojoj se nalazite.

Za više informacija usmjerenih na vožnju, kao što su upute, trenutna brzina i podaci o dometu, tu je drugi, manji zaslon odmah iza upravljača. Ovo je također mjesto gdje automobil kontekstualizira promjenu iz jednog načina rada u drugi, osiguravajući da znate što možete očekivati ​​od automobila – i što automobil očekuje od vas.

'Sve je u pružanju pravih informacija u pravo vrijeme', kaže Thomas Stovicek, voditelj UX-a u Volvo Carsu. 'Želimo da vaše iskustvo vožnje bude fokusirano, jednostavno i sigurno. Budući da automobil također razumije svoju okolinu i vas bolje nego ikad prije, možemo stvoriti još sigurniju situaciju smanjenjem konfuzije načina rada, ometanja i preopterećenosti informacijama.'

Kako Volvo automobili stvaraju povjerenje

Kombinacijom vanjskog i unutarnjeg senzora automobila sa vlastitim softverom i središnjom računalnom snagom automobila, dovodi do nove razine razumijevanja vas i svijeta oko vas. Ambicija je da automobil bude u stanju pročitati svaku situaciju i pružiti vam kontekstualne informacije na temelju tog unosa.

To znači da kada vozite, oni vas podržavaju. Njihov najsuvremeniji set senzora daje puni pogled od 360 stupnjeva na okolinu automobila, dopuštajući automobilu da proaktivno reagira na stvari oko njega, čak i kada je potpomognuti način vožnje neaktivan.

Kada ste u potpomognutoj vožnji, oni voze s vama. Automobil će vam neprestano javljati što trenutno vidi i na temelju kojih informacija djeluje. Osim što pruža potporu pri upravljanju i pomaže vam u održavanju konstantne brzine, ovaj modus vam pomaže pri mijenjanju voznih traka.

Volvo EX90 će biti hardverski spreman za autonomnu vožnju bez nadzora, što znači da će u budućnosti automobil konačno moći voziti umjesto vas. Volvovo kontekstualno korisničko sučelje dizajnirano je kako bi prijelaz između različitih načina vožnje bio što predvidljiviji i glatkiji.