SPORTSKE JURILICE

[FOTO/VIDEO] Legendarni Abarth 595 dobio četiri nove verzije: Škorpion ponovno bode

14.03.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Četiri razine nadogradnje poboljšavaju dvije duše marke: za istaknutiji i sofisticiraniji stil, dostupni su paketi 695 Turismo i 595 Turismo, dok paketi 695 Competizione i F595 osiguravaju snažnu trkaću konotaciju i samo za najzahtijevnije dinamične vozače

Transformacija običnog u izvanredno, nudeći najbolje proizvode u segmentu kompaktnih sportskih automobila: to je misija marke Abarth, koja je oduvijek bila sinonim za talijanski stil i performanse. Danas, nekoliko tjedana nakon svoje 73. obljetnice, Škorpion se vraća u središe pozornosti, inaugurirajući novu liniju modela 595, s kojom odaje počast inventivnosti osnivača Carla Abartha (1908. - 1979.). Koncept nadogradnje, koji je oduvijek bio u Abarthovoj DNK, vodio je rad dizajnera, inženjera i tehničara kako bi oživjeli asortiman njegove bezvremenske ikone iz 2022.

Ponuda se sastoji od dva modela i dvije razine snage - Abarth 595 sa 165 KS i Abarth 695 sa 180 KS - svaki od njih, prema talijanskom proizvođaču, karakteriziraju specifične osobitosti kako bi pružile sjajne emocije, kako stilski najsvjesnijim kupcima, tako i onima koji ne mogu bez performansi. Uzbudljiva izvedba, zvuk iz ispušnih sustava, bezobrazan stil, ali pun osobnosti i, naravno, užitka u vožnji zajednički su objema verzijama.

Abarth 695 Competizione i 695 Turismo Izvor: Promo fotografije / Autor: Abarth

Polazeći od ovih 'baza', svaki kupac može razviti verziju koja najbolje odgovara njegovom ukusu i potrebama, zahvaljujući četiri paketa za prilagodbu napravljena u ime najautentičnije Abarth tradicije. Sjećanje odmah ide u legendarne transformacijske kutije Škorpion koje su 1960-ih transformirale normalne serijske automobile u nenadmašne 'trkaće zvijeri'. Danas, istu priliku za personaliziranje doživljaja vožnje, uz zadržavanje dvojne duše marke s odgovarajućim ciljnim kupcima, daju četiri razine transformacije.

Za Abarth 595 postoji paket '595 Turismo', više obilježen stilom, i paket 'F595' koji naglašava njegove performanse. Isto tako, već ekskluzivni Abarth 695 može se dodatno prilagoditi s rafiniranim paketom '695 Turismo' ili paketom '695 Competizione' visokih performansi.

Konačno, za one koji žele još bogatiji automobil, kreirano je sedam paketa koji okupljaju najtraženije opcije, sa značajnom ekonomskom prednošću, dostupne na oba modela (osim Racing Style Packa koji je ekskluzivan za Abarth 695).

Među najrelevantnijim sadržajima ovog posljednjeg paketa svakako je variabilni spojler, podesiv u 12 položaja od 0 do 60°, koji povećava aerodinamičko opterećenje s posljedičnim poboljšanjem stabilnosti u zavojima i većom reaktivnošću u mješovitim dijelovima. U položaju maksimalnog nagiba (60°), pri brzini od 200 km/h, krilo povećava aerodinamičko opterećenje do 42 kg. Ovaj izrazito sportski sadržaj podsjeća na svijet utrka i legendarnu trkaću povijest Škorpiona.

Abarth 595: 165 KS čistog adrenalina

Model 595 je početna verzija Abarth asortimana i nudi kao standardnu ​​svu opremu potrebnu za jamčenje zabave i užitka u vožnji tipičnom za Scorpio automobile.

Silueta je ukrašena 16-colnim alu felgama, kromiranim dvostrukim ispušnim plinom, prednjim svjetlima za maglu i poklopcima retrovizora u boji karoserije. Unutarnje letvice i ručke vrata su u satenskom kromu. Siva ploča instrumentne ploče savršeno se slaže s crnom tkaninom sjedala, kao i presvlakama kokpita, volanom i ručicom mjenjača. Sportske značajke upotpunjuju pedale od nehrđajućeg čelika, trkaći dodir koji dobro ide uz upravljač s ravnim dnom, s tražilom, koje je dizajnirano da bude učinkovitije u sportskoj vožnji.

Ove estetske značajke odražavaju vrijednosti stila i udobnosti tipične za talijanske GT-ove. No, novi Abarth 595 je također uravnotežen izraz sportskog duha, što pokazuju Koni stražnji ovjesi i visokoučinkoviti kočioni sustav specifični za Abarth koji nudi maksimalnu sigurnost zahvaljujući ventiliranim prednjim diskovima od 284 mm i diskovima od 240 mm straga.

Srce novog Abartha 595 je 165 KS 1.4 T-jet Euro 6D Final motor, opremljen povećanim Garrett turbo punjačem s geometrijskim omjerom kompresije 9:1. Kombinacija performansi koja se prevodi u maksimalnu brzinu od 218 km/h i ubrzanje u petom stupnju od 80 do 120 km/h za samo 7,8 sekundi. Riječ je o istom motoru od kojeg potječe motor jednosjeda Tatuus koji se natječu u talijanskom i njemačkom prvenstvu Formule 4. Motor je u kombinaciji s ručnim mjenjačem, ali se na zahtjev može spojiti s automatskim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa s polugicama mjenjača na volanu.

Abarth 595 ubrzava od 0-100 km/h za 7,3 sekunde, s ručnim mjenjačem, i za 7,4 sekunde, sa sekvencijalnim automatskim mjenjačem. Konačno, što se tiče tehnologije, Abarth 595 standardno nudi DAB radio sa 7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir s kompatibilnošću s Apple CarPlay i Android AutoTM.

Abarth 695 sa 180 KS, vrhunska verzija bez konkurencije

Novi Abarth 695 karakterizira još snažniji prepoznatljiv stil i posvećen je onima koji nikada ne odustaju od pretvaranja putovanja u zanimljivo iskustvo. U usporedbi s karakteristikama koje su već prisutne na modelu 595, agresivni 695 zapravo dodaje neke elemente koji naglašavaju njegov sportski karakter, što pokazuju sjedala od Sabelt tkanine, s neprozirnom sivom školjkom, namjenskim 17-inčnim alu felgama i poznatim Record Monza ispušni sustav, nepogrešiva ​​'urlanja' koja je pratila generacije Abarthista i oduvijek je bila sinonim za snagu i performanse.

  • +29
Legendarni Abarth 595 dobio četiri nove verzije Izvor: Promo fotografije / Autor: Mattia Baruffaldi

Novi Abarth 695 opremljen je snažnim 1.4 T-jet motorom koji isporučuje 180 KS snage i okretni moment od 250 Nm pri 3000 okr./min. i omogućuje najveću brzinu od 225 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 6,7 sekundi. Isti znak sportskog karaktera i za Koni FSD amortizere na obje osovine i za snažan kočioni sustav koji koristi crvene Brembo aluminijske čeljusti s 4 klipa sprijeda i samoventilirane diskove od 305 mm i 240 mm straga. To mu omogućuje brzo ubrzanje i učinkovito kočenje, što je prerogativ sportske vožnje i zabave.

Osim izvanrednih performansi, novi Abarth 695 nudi profinjen stil, što potvrđuju i pojedini detalji u 'tar cold gray' (katran hladno sivoj): od letvica preko kvaka na vratima, do kapica zrcala. Ista boja čini ploču s instrumentima jedinstvenom, koja je oduvijek bila vrlo kultni element modela Abarth. Ekskluzivnost materijala jasno je vidljiva i u kokpitu presvučenom alkantarom, u upravljaču koji kombinira alkantaru i karbonska vlakna te u aluminijskoj ručici mjenjača. Upravo izmjena kvalitetnih materijala i više tehnoloških elemenata dizajna stvaraju jedinstven i ekskluzivan miks u segmentu.

Pack 695 Competizione

Paket 695 Competizione autentičan je koncentrat ekskluzivnosti, performansi i trkaće duše. Dostupan na Abarthu 695, transformira već učinkovit osnovni model u automobil za najiskusnije vozače. To dokazuje ispušni sustav Record Monza Sovrapposto koji nudi čiste zvučne emocije, kao i zabavu i užitak u vožnji. Kao i posebna Sabelt sjedala s crvenim šavovima i karbonskom školjkom, koja jamče visoku bočnu potporu i stoga su savršena za sportsku vožnju. Opremljene karbonskom školjkom i izrađene od tkanine, izrađene su od posebnih materijala koji jamče bolje prianjanje.

Konačno, oni koji kupe 695 Competizione paket mogu birati, uključeno u cijenu, između mehaničkog samoblokirajućeg diferencijala, koji poboljšava trakciju u uvjetima otežanog prianjanja i neravnih površina, ili Abarth sekvencijalnog robotskog mjenjača s lopaticama na upravljaču. kotač. Na karoseriji se ističe oznaka '695 Competizione', koja svoje korijene vuče iz povijesti marke.