uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Kako će izgledati Cupra Born? Evo pet ključnih značajki njihovog prvog potpuno električnog modela

18.05.2021 u 08:14

Bionic
Reading

Šef dizajna tima Cupra, Jorge Diez, objašnjava njegove glavne značajke i pruža neke detalje koji dosad nisu bili otkriveni

Ostalo je još samo nekoliko dana do globalne premijere Cupre Born, no šef dizajna tima Cupra, Jorge Diez, objašnjava njegove glavne značajke i pruža neke detalje koji dosad nisu bili otkriveni. Njegovo stvaranje istovremeno je predstavljalo velik izazov i, kako nas uvjerava, veliko zadovoljstvo. 'Dizajn Cuprinog prvog potpuno električnog automobila ostvarenje je sna tima. Jorge Diez objašnjava nam pet ključnih značajki njegova dizajna.

Ravnoteža njegovih proporcija

Prema Diezu, ključ stvaranja osjećaja u električnom automobilu ravnoteža je njegovih proporcija, a u Cupri Born ovo je definirano s dva stupa. Prvo, kotači su međusobno udaljeni kako bi mogli smjestiti baterije. 'To nam je omogućilo da stvorimo dizajn potpuno orijentiran na putnike s vrlo prostranim interijerom', kaže. Istovremeno, na proporcijama se također radilo kako bi se dobio izuzetno sportski izgled. 'To se odražava u izuzetno brzom A-stupu u kombinaciji s dugim međuosovinskim razmakom i kratkim prednjim i stražnjim prevjesom, što će vožnju prve potpuno električne Cupre učiniti uistinu zabavnom', dodaje.

Šef dizajna tima Cupra, Jorge Diez, objašnjava glavne značajke prvog potpuno električnog modela Cupre Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Karakter Cupre

Prema šefu dizajna, prednji kraj Cupre Born savršen je odraz njegova stava. 'Prednja svjetla poistovjećuju se s licem neke osobe, pa smo ih nagnuli malo više nego inače kako bismo izrazili karakter i gung-ho da znate što želite i idete za time', objašnjava. Inače, ovaj izraz dolazi iz Kine i ukratko govori 'raditi zajedno - raditi u harmoniji'. Karakter i odlučnost naglašeni istaknutim su usisnikom zraka na dnu automobila kako bi se zadržao blizu ceste.

Nove linije

Jorge Diez najavljuje nikad viđeni stražnji dio Cupre Born. 'Širinu automobila naglasili smo vodoravnim svjetlosnim potpisom i kombinirali ga s vrlo izraženim difuzorom, što povećava učinkovitost i aerodinamiku automobila. Znamo da elektrifikacija mora ići ruku pod ruku s učinkovitošću, i u tom pogledu tim je to savršeno kombinirao', kaže. 'Sa strane smo stvorili kutne oblike na liniji ramena i razvukli grafiku prozora za veći osjećaj napetosti i brzine', dodaje.

Barcelona u DNK-u

Okrug Born u Barceloni ne samo da daje ime prvom Cuprinom potpuno električnom automobilu, već je nadahnuo njegov dizajn. 'Vozilu smo dali kombinaciju svjetla i sjene koja definira Barcelonu i koja se prije svega može vidjeti u unutrašnjosti kroz potpuno nove materijale i teksture', objašnjava Diez. Tim Cupre za najveću je preciznost koristio teksture s parametarskom dinamikom i najsuvremenije tehnologije poput laserskog rezanja. Interijer sadrži elemente bakrene boje, obilježje marke. 'Rezultat? Okruženje potpuno usredotočeno na uživanje u vožnji', kaže.

'Jedna od najvažnijih misija koju imamo kao dizajneri je prenošenje osjećaja kroz naša vozila', kaže Diez. I Cupra Born neće biti iznimka. 'Električna vozila ne moraju biti dosadna, a Cupra Born je dokaz za to. Kad je ljudi vide na ulici, poželjet će je voziti, a ovo je najveća nagrada za rad tima', zaključuje.

Svjetska premijera prvog Cuprinog potpuno električnog modela bit će 25. svibnja.