nulta emisija

[FOTO/VIDEO] Ford predstavio novi E-Transit; električna verzija najprodavanijeg teretnog kombija na svijetu

07.12.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Ford će vozila E-Transit za europske kupce proizvoditi u tvornici Ford Otosan Kocaeli u Turskoj, na posebnoj liniji uz nagrađivani Transit Custom Plug-In Hybrid

Ford, svjetski lider u proizvodnji teretnih kombija, na digitalnoj premijeri je još sredinom studenog 2020. godine, predstavio je novi E-Transit kombi, pametni radni stroj, koji će kupcima ponuditi poboljšanu produktivnost omogućenu s u potpunosti električnim pogonskim sklopom, softverskim rješenjima, uslugama i Pro Power mogućnostima u vozilu. Jim Farley, Fordov predsjednik i izvršni direktor je rekao 'da je prijelaz flotnih voznih parkova na nultu emisiju, posebno za brzorastući segment isporuka 'posljednje milje', presudan za postizanje njihovog cilja - ugljične neutralnosti do 2050. godine'

Novi E-Transit podržava Fordova snažna mreža od preko 1800 globalnih distributera gospodarskih vozila - uključujući i njegovu europsku mrežu Transit centara s 1000 članova - za jednostavnu prodaju i servis. E-Transit također ima koristi od Fordove suradnje sa stotinama tvrtki koje se bave naknadnim ugradnjama i doradama vozila širom svijeta, koje nude kompatibilne nosače, kutije i druge dodatke na Transitima na dizelski pogon.

Dok većina proizvođača koji su novi u poslovanju s gospodarskim vozilima još uvijek izrađuje prototipove, razvijaju protokole ispitivanja i bave se teškim uvjetima korištenja, Fordov ekosustav gospodarskih vozila širi se uključivanjem softvera za nadzor električnih vozila i rješenjima povezivanja za flote, kako bi ih neprimjetno integrirali u svakodnevne operacije.

'Udvostručujemo softverske i digitalne usluge kako bismo pomogli našim flotnim kupcima da rastu i učinkovitije vode svoje poslovanje', rekao je Jim Farley, Fordov predsjednik i izvršni direktor.

Ford - vodeća marka gospodarskih vozila u Europi i Sjevernoj Americi - već 55 godina izrađuje vozila iz Transit obitelji, a od 1905. godine gospodarska vozila. Ford će E-Transit vozila za europske kupce proizvoditi u tvornici Ford Otosan Kocaeli u Turskoj, na posebnoj liniji uz nagrađivani Transit Custom Plug-In Hybrid. Za sjevernoameričke kupce, vozilo će se proizvoditi u tvornici Kansas City Assembly Plant, u Claycomu u državi Missouri.

Zelenija vožnja

Iako raste potražnja za dostavnim vozilima, gradovi širom svijeta - od Londona do Los Angelesa - obvezuju se stvoriti zone bez emisija, smanjiti razinu stakleničkih plinova i smanjiti zagađenje bukom. E-Transit, koji europskim kupcima počinje pristizati početkom 2022. godine, dio je Fordovog globalnog ulaganja u elektrifikaciju od 20,5 milijardi dolara do 2022. godine.

Ford od 2018. godine u Europi nudi elektrificiranu tehnologiju u gospodarskim vozilima, surađujući s vlastima u Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Turskoj kako bi proučio na koji način vozači koriste Transit Custom Plug-In Hybrid u Londonu, Kölnu, Valenciji i Ankari. Ford je primijenio te podatke - uključujući upotrebu korisnika i navike punjenja - u razvoju E-Transita i njegovih usluga.

Domet, rješenja za punjenje prilagođena poslovanju

S korisnim kapacitetom baterije od 67 kWh, E-Transit nudi procijenjeni domet vožnje do 350 km u kombiniranom WLTP ciklusu, pružajući dovoljan domet za udovoljavanje dnevnih potreba, ali s dovoljnim dodatnim kapacitetom za promjene opterećenja vozila i vremenskih uvjeta. To čini E-Transit idealnim za urbano okruženje, stalne rute vožnje i isporuke unutar gradskih zona vožnje s nultom emisijom, bez potrebe da vlasnici voznih parkova plate višak kapaciteta baterije koji im nije potreban.

Modovi vožnje E-Transita prilagođeni su njegovom električnom pogonu. Posebni Eco mod, prema Fordovim podacima, donosi do 8 do 10 posto poboljšanja u potrošnji energije ako se E-Transit ne vozi uz nagla ubrzanja ili pri velikim brzinama na autocesti. Eco način rada ograničava najveću brzinu, regulira ubrzanje i optimizira rad klima-uređaja kako bi se povećao raspoloživi domet vožnje.

Vozilo također podržava planirano predkondicioniranje, omogućavajući sustavu upravljanja klima-uređajem da prilagodi kabinu na željenu temperaturu dok je vozilo još napunjeno, osiguravajući dostupnost najvećeg maksimalnog dometa vožnje.

E-Transit ne samo da pomaže tvrtkama da održivije posluju, već nudi i jasne poslovne prednosti. E-Transit može smanjiti servisne troškove vlasništva za približno 40 posto u usporedbi s modelima opremljenim motorima s unutarnjim izgaranjem, što je rezultat manjih troškova održavanja.

U Europi, kupci će imati koristi od najbolje servisne ponude u klasi – jednogodišnjeg servisnog intervala uz neograničenu kilometražu koja dolazi uz 8-godišnje jamstvo ili 160.000 km za bateriju i visokonaponske električne komponente. Ford će također ponuditi razna rješenja za punjenje baterije koja odgovaraju voznom parku i potrebama vozača, bilo kod kuće, na mjestu izvršenja posla ili na putu.

  • +10
Ford predstavio novi E-Transit Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

E-Transit ima mogućnost punjenja na AC punjačima izmjeničnom strujom i na brzim DC punjačima istosmjernom strujom. Ugrađeni punjač u vozilu od 11,3 kW može isporučiti 100-postotno punjenje za 8,2 sata. Puneći do 115 kW pomoću brzog istosmjernog punjača, E -Transit može dopuniti bateriju s 15 na 80 posto kapaciteta za oko 34 minute.

Više snage, povezivost u pokretu

E-Transit se nudi uz opcionalnu značajku Pro Power Onboard, koja europskim kupcima omogućuje pretvaranje vozila u mobilni izvor energije, pružajući do 2,3 kW snage za napajanje alata i opreme na mjestu rada i u pokretu. Ova značajka je po prvi put predstavljena u Europi za laka gospodarska vozila.

Standardni modem FordPass Connect pruža besprijekornu povezanost koja pomaže kupcima gospodarskih vozila u upravljanju i optimizaciji učinkovitosti voznog parka, uz niz specijaliziranih usluga za električna vozila dostupnih putem Ford Telematics sustava za flote.

E-Transit također donosi SYNC 4 komunikacijsku i zabavnu tehnologiju u gospodarska vozila, uključujući standardni 12-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji se lako koristi, kao i poboljšanu funkciju prepoznavanja glasa te dostupnu navigaciju temeljenu na oblaku (Cloudu). Uz SYNC bežična ažuriranja, softver i SYNC, tehnologija E-Transita koristit će najnovije značajke i stalna poboljšanja kvalitete.

U vozilima s uključenom navigacijom, voditelji voznog parka mogu imati koristi od naprednih tehnologija pomoći vozaču, uključujući Sustav prepoznavanja prometnih znakova i Pametni sustav za ograničenje brzine, koji zajedno identificiraju ograničenja brzine i omogućuju voditeljima voznih parkova da postavljaju ograničenja brzine vozila.

Uz to, E-Transit sadrži niz dostupnih tehnologija pomoći vozaču razvijenih kako bi pomogle flotnim kupcima smanjiti štete po osnovu osiguranja vozača. Uključuju Sustav pomoći u sprečavanju sudara (Pre-Collision Assist), Sustav upozorenja o vozilu u mrtvom kutu (Blind Spot Information System) sa Sustavom upozorenja i asistencije pri promjeni prometnog traka (Lane Change Warning & Aid) i kameru od 360 stupnjeva sa sustavom asistencije kočenja pri vožnji unazad. Uz inteligentni prilagodljivi tempomat, ove značajke mogu pomoći u održavanju sigurnosnih standarda voznog parka i smanjiti rizik od nesreća. Treba reći i da sve značajke nisu dostupne na verzijama šasije s kabinom ( chassis cab).

Baterija E-Transita se nalazi ispod karoserije, što ne utječe na kapacitet teretnog prostora koji pruža do 15,1 kubika teretnog prostora, jednako kao i dizelski Transit sa stražnjim pogonom.

Fordovi inženjeri redizajnirali su pogonski sustav E-Transita i sustav stražnjeg ovjesa kako bi optimizirali teretni prostor, stvarajući nezavisni dijagonalni ovjes (semi-trailing arm) za teške terete koji omogućava bolju preciznost upravljanja i bolje upravljanje, kao i bolje prianjanje i kada je vozilo opterećeno i kada nije opterećeno.

Ciljana nosivost E-Transita za europske kupce je do 1616 kg za kombi i do 1967 kg za modele šasije s kabinom (chassis cab). Električni motor vozila ima najveću snagu od 198 kW (269 KS) i 430 Nm okretnog momenta, što ga čini najsnažnijim motorom u bilo kojem potpuno električnom teretnom kombiju koji se prodaje u Europi. Raspored stražnjih kotača osigurava izvanrednu vučnu silu kada je vozilo jako opterećeno.

U Europi će Ford ponuditi izdašan izbor od 25 konfiguracija za E-Transit, s izvedbama kombija, kombija s dvostrukom kabinom i šasije s kabinom (chassis cab), opcijama s više dužina i visina krova, te nizom vrijednosti bruto mase vozila do 4,25 tone, kako bi kupcima ponudio širok spektar mogućnosti.

Nakon uspješnih gradskih partnerstava s Transit Custom Plug-In Hybridom, Ford će provesti opsežna flotna ispitivanja s E-Transitom na ključnim europskim tržištima, počevši tijekom 2021. godine.

Predstavljanje novog E-Transita na hrvatsko tržište je u planu u proljeće 2022. godine. Cijela ovlaštena Ford servisna mreža prilagođava se novim potrebama elektrifikacije voznog parka osobnih vozila, a do ulaska E-Transita na hrvatsko tržište, sve potrebne nove usluge korisnicima E-Transita u ovlaštenoj Ford servisnoj mreži bit će osigurane.