Faraday Future

[FOTO/VIDEO] FF91 električni je SUV budućnosti; sljedeća generacija ekosustava inteligentne mobilnosti

26.01.2021 u 17:34

Bionic
Reading

Prema riječima FF-a, cilj im je ponuditi vaš treći povezani prostor, jer su kuća i posao već uronjeni u moć interneta, pa bi i vaš automobil trebao biti

Kineski start-up Faraday Future predstavio je svoj futuristički, potpuno električni SUV FF91 još prije nekoliko godina, a ovaj izravni konkurent modelima Tesla Model X, Polestar 2, Jaguar I-PACE i Mercedes EQC sada bi mogao konačno i na tržište.

Faraday Future (FF) je kalifornijska globalna tvrtka za zajednički inteligentni ekosustav mobilnosti koja se fokusira na izgradnju sljedeće generacije ekosustava inteligentne mobilnosti. Osnovana je u svibnju 2014. godine, sa sjedištem tvrtke u Los Angelesu, s R&D centrom i ispitnim laboratorijem (Futurist Test Labor), te uredima u Silicijskoj dolini, Pekingu, Šangaju i Chengduu. Sam FF kaže da je spreman probiti granice između interneta, IT-a, kreative i autoindustrije s ponudom proizvoda i usluga koji integriraju novu energiju, umjetnu inteligenciju (AI), internet i modele dijeljenja, a čiji je cilj kontinuirana transformacija mobilnosti čovječanstva.

Prema riječima FF-a, cilj im je ponuditi vaš treći povezani prostor. Kuća i posao već su uronjeni u moć interneta, pa bi i vaš automobil to trebao biti. Koristeći najnovije Snapdragon procesore tvrtke Qualcomm, koriste se tri 4G LTE modema kako bi FF91 postao najpametniji automobil ikad napravljen.

Od umjetne inteligencije koja uči na preferencijama svakog člana obitelji, do potpuno autonomne vožnje, FF91 je sposoban za neizmjerne simultane proračune. Njihov 'Ace-In-The-Hole' patent je podnijet još 2016. godine.

Faraday Future FF91 - platforma i 130 kWh baterija
Faraday Future FF91 - platforma i 130 kWh baterija Izvor: Promo fotografije / Autor: Faraday Future

Faraday Future je izumio pretvarač (inverter) koji je najmanje 30 posto učinkovitiji od bilo kojeg drugog proizvođača automobila. Tako njihova baterija od 130 kWh, veća od većine baterija kod električnih vozila, nudi pogonu FF91 od 1050 konjskih snaga domet od oko 600 km. Što se ubrzanja tiče od 0 do 100 km/h mu treba nešto malo iznad 3 sekunde, a krajnja brzina FF91 je 270 km/h. Također se može puniti od 50 posto do punog kapaciteta baterije za manje od 5 sati samo na kućnoj utičnici.

Interijer je posvećen luksuzu poslovne klase - stražnja masažna sjedala osmišljena su tako da se mogu polegnuti i držati tijelo putnika u istom NASA-inom 'neutralnom položaju tijela' kao u nultoj gravitaciji, nudeći istovremeno uslugu prijevoza.

  • +22
Faraday Future FF91 Izvor: Promo fotografije / Autor: Faraday Future

Faraday Future stalno nudi dodatne detalje o svom ultraluksuznom vozilu FF 91, uključujući ažuriranja njegove funkcionalnosti HUD (head-up display). Osim HUD-a, FF 91 ima i središnji 15,4-inčni zaslonom, s predvidivim početnim zaslonom koji se prilagođava odredištima u vašoj navigaciji i čestim aplikacijama te nudi preporuke za glazbu i medije na temelju preferencija.

Prema riječim proizvođača, kod njih konvencionalno, uobičajeno ne priječi napredak. HUD postoji već duže vrijeme. Najosnovniji oblik HUD-a ima PGU (picture generator unit ili jedinicu generatora slike), niz zakrivljenih ogledala i optičke filtre koji projiciraju svoju sliku na vjetrobransko staklo. Ova reflektirana slika s vjetrobranskog stakla ono je što vozač vidi. Gotovo svi HUD-ovi dostupni na tržištu danas koriste LCD (zaslon s tekućim kristalima) kao PGU. Problem je u tome što se svjetlost koja se vidi polarizira pod istim kutom kao i uobičajene polarizirane sunčane naočale, što u nekim situacijama čini HUD teško čitljivim, ako ne i nemogućim za upotrebu.

U konačnici, ono što se najviše ističe tijekom vožnje FF91 onih koji su ga već isprobali uživo jest to što je sličniji konceptnom automobilu od bilo kojeg trenutno dostupnog vozila. Stilisti su izrezali dijelove armaturne ploče koji nisu potrebni, premjestili su digitalni sklop instrumenata bliže dnu vjetrobranskog stakla i ugradili ovalni volan s debelim okvirom kako bi stvorili osjećaj otvorenosti što iznenađuje čak i s obzirom da je ovo relativno velik automobil.

Nakon privremenih problema s financiranjem projekta, koji su sada riješeni, Future Faraday je započeo gradnju FF91 u tvornici smještenoj u Hanfordu u Kaliforniji, krajem 2020. godine.

Prvi će se primjerci prodavati na američkom tržištu, ali tvrtka će brzo započeti isporuke u Kini, gdje je skupila sve veću količinu rezervacija i gdje će biti smješten njen drugi proizvodni pogon. Kao ključna tržišta tvrtka je identificirala Ameriku i Kinu; Europa zasad nije na njihovom radaru.

Za sada nemaju konkretne planove za dovođenje FF91 u Europu, a njihov CEO Carsten Breitfeld kaže: 'Vidimo da tržišta u Europi zapravo nisu pripremljena za električne i povezane automobile. Postoje neki ljudi koje to zanima, ali ako pogledate tržišni potencijal, očito je broj jedan Kina.'. Dodao je i da 'Norvežani vole električne automobile, ali Norveška ostaje relativno malo tržište.'

Cijene će se kretati između 120.000 i više od 200.000 dolara (između 99.000 i 165.000 eura), što FF91 postavlja protiv strašnih protivnika velikih imena, ali Faraday Future se već raduje proširenju svog asortimana s par manjih modela nazvanih FF81 odnosno FF71.