svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] Bugatti Bolide koncept; možete li uopće zamisliti 8-litreni W16-cilindrični motor s 1850 KS i 1850 Nm okretnog momenta?

29.10.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Ovo je najekstremniji, beskompromisan, najbrži i najlakši koncept vozila u novijoj povijesti francuskog proizvođača luksuznih sportskih automobila

U početku bijaše pitanje: Što ako? I da stvarno, što ako bi Bugatti razvio ekstremni hiper sportski automobil fokusiran na stazu s omjerom mase i snage bez presedana, od samo 0,67 kg po KS? Evo odgovora!

Smanjen, sirov, autentičan – tako bi se najbolje mogao opisati ovaj studijski automobil nevjerojatnih performansi. S tehnološkim konceptom Bugatti Bolide, francuski proizvođač luksuznih automobila sada daje odgovor na pitanje što ako bi Bugatti izgradio radikalno lagano vozilo oko svog kultnog 8-litrenog motora W16? Eksperimentalna studija Bugatti Bolide hipersportski je automobil orijentiran na stazu i ima motor W16 izveden iz serijske proizvodnje kao pogonski sklop u kombinaciji s minimalnim tijelom karoserije za maksimalnu potisnu snagu - downforce. Ovakav Bugattijev automobil svakako obećava da će pružiti vrhunski nalet performansi.

Istodobno, Bugatti Bolide najekstremniji je, beskompromisan, najbrži i najlakši koncept vozila u novijoj povijesti tvrtke. To je omogućeno kombinacijom motora W16 s 1850 KS (kada koristi 110-oktansko trkaće gorivo, a s 98-oktanskim gorivom snaga motora je 1600 KS) i težinom vozila od samo 1240 kilograma (specifikacija težine temelje se na teoretski mogućoj suhoj težini). Bugatti Bolide postiže brojke koje su gotovo u rangu s Formulom 1 dok mu je najveća brzina znatno iznad 500 km/h, bez ugrožavanja maksimalne upravljivosti i maksimalne okretnosti. Bolidu treba 3:07.1 minute da završi krug Le Mansa i 5:23.1 minuta da obiđe legendarnu njemačku stazu Nordschleife (na temelju simulacija).

Bugatti Bolide - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Bugatti

Ideja - što ako? Eksperiment

'Bugatti se zalaže za kontinuiranu potragu za tehnološkim inovacijama - u skladu s vrijednostima tvrtke izvrsnosti, hrabrosti, predanosti tvrtke. A Bugatti nikada ne stoji mirno. Neprestano ciljamo na nove i uzbudljive ciljeve, a pitanje koje uvijek imamo na umu je: što ako? ' kaže Stephan Winkelmann, predsjednik Bugattija. 'Zapitali smo se kako bismo mogli ostvariti moćni motor W16 kao tehnički simbol marke u najčišćem obliku - sa samo četiri kotača, motorom, mjenjačem, upravljačem i, kao jedini luksuz, dva sjedala. Važni aspekti naših razmatranja bili su fino podešavanje našeg kultnog pogonskog sklopa bez ikakvih ograničenja u odnosu na omjer težine i snage. Ta su razmatranja rezultirala Bugatti Bolide-om. Beskompromisni eksperiment, punokrvan, 'Pur Sang' koji u svojoj gruboj ekskluzivnosti impresionira prije svega visokim performansama, malom težinom i iskustvom vožnje u potpuno novoj dimenziji. Voziti Bolide je poput jahanja topovskim zrnom.'

Tehnologija - pogonski sklop dizajniran posebno za trkaću stazu

'Bolide je konačni odgovor na pitanje što ako Bugatti napravi hiper sportski automobil usmjeren na stazu koji udovoljava FIA-inim sigurnosnim zahtjevima. Dizajniran oko pogonskog sklopa W16 s minimalnom strukturom karoserije i nevjerojatnim podacima o performansama. Rezultat: najmanja moguća školjka za vozilo koje oduzima dah, a koje omogućuje W16 da uistinu dođe na svoje', objašnjava Stefan Ellrott, član uprave Bugattija i voditelj tehničkog razvoja. 'Sva Bugattijeva stručnost sažeta je u Bugatti Bolide. Stoga je inovativan izvor informacija za buduće tehnologije. Stoga je Bolide više od puke intelektualne vježbe.'

'Što se tiče tehnologije i organizacije, Bolide je bio jedan od najambicioznijih projekata u mojoj karijeri', kaže Frank Götzke. Nakon što je odigrao presudnu ulogu u razvoju Veyrona 16.4 i Chirona, inženjer je bio odgovoran i za tehnički koncept Bolide-a. U samo osam mjeseci stvorio je potpuno novo vozilo oko dobro poznatog pogonskog sustava Bugatti W16 na sve kotače, koje je bilo jako modificirano za taj projekt.

U središtu je 8,0-litreni W16-cilindrični motor s 1850 KS i 1850 Nm okretnog momenta. Bugatti je pogon dizajnirao posebno za upotrebu na trkaću stazu i optimizirao je motor i mjenjač posebno za veće brzine motora. Između ostalog, to uključuje 'dethrottling' (tehnička manipulacija za povećanje brzine) usisnog i ispušnog sustava kako bi se postigla još brža, spontanija i ekstremnija karakteristika odziva. Četiri novo razvijena turbopunjača opremljena su optimiziranim lopaticama kako bi se postigao veći pritisak i snaga pri većim brzinama motora. Da bi se postiglo optimalno podmazivanje čak i pod izuzetno visokim centrifugalnim silama, optimizirani su uljni krug, tlak ulja, nepovratni ventili, pregrade, spremnici za ulje, spremnici za ulje i dizajn pumpe za podmazivanje suhog korita. Istovremeno se značajno smanjuje i težina pogonskog sustava.

Umjesto hlađenja voda-zrak, Bugatti Bolide ima hlađenje zrak-zrak s predhlađenjem vode za optimalne performanse na trkaćoj stazi. Dotok se odvija s prednje strane kroz jedan unutarnji i jedan vanjski zračni kanal sa svake strane vozila. Dva hladnjaka vode, koja su postavljena ispred prednje osovine, pružaju učinkovitiji sustav hladnjaka u pogledu protoka nego što je to uobičajeno čak i u Formuli 1. Tri hladnjaka ulja sa zračnim hlađenjem za motor, mjenjač i diferencijal s vodenim prethlađenjem smanjuju temperaturu čak i na dinamički zahtjevnim trkaćim stazama. Novo razvijeni hibridni radijalni kompresori s hibridnim ugljik-titanovim turboventilatorom prozračuju i hlade trkaći sustav kočenja visokih performansi.

Da bi se postigla suha težina od 1240 kilograma, povučena su sva zaustavljanja s obzirom na upotrijebljene materijale i proizvodne procese, kako u pogledu onoga što je trenutno izvedivo, što će biti moguće u budućnosti.

Svi vijci i pričvrsni elementi Bolide-a izrađeni su u potpunosti od titana. Uz to, na mnogim se mjestima koriste šuplje tankozidne funkcionalne komponente izrađene od zrakoplovne legure titana. Potječu iz 3D pisača i izuzetno su tanki s debljinama stijenki do 0,5 milimetara. Međutim, oni su i dalje vrlo stabilni s vlačnom čvrstoćom od 1250 njutna po kvadratnom milimetru. Hibridne komponente, poput pomoćnog pogonskog vratila duljine 0,5 metra, kombiniraju namotana ugljikova vlakna visoke čvrstoće i izuzetno tvrda ugljična vlakna s 3D otisnutim krajevima od titana i mogu izdržati stalnu radnu temperaturu do 260 Celzijevih stupnjeva. U ovom primjeru to smanjuje težinu za približno pola do 1,5 kilograma, a zbog smanjenja rotacijskih masa istovremeno povećava sposobnost okretanja motora. Sile koje djeluju na prednja i stražnja krila prenose se ultralakim, ali vrlo čvrstim elementima od titana. Oni teže samo 600 grama sprijeda i zapanjujućih 325 grama straga.

Svjetska inovacija je vanjska obloga usisne nape na krovu koja omogućuje promjenu protoka zraka. Ovo nudi aktivnu optimizaciju protoka: pri polaganoj vožnji površina usisnika ostaje glatka, a pri brzoj vožnji polje mjehurića se izboči. To smanjuje otpor zraka kašike za 10 posto i osigurava 17 posto manje podizanja, a protok prema stražnjem krilu je optimiziran. Pri 320 km/h potisna sila (downforce) na stražnjem krilu iznosi 1800 kilograma, a na prednjem krilu 800 kilograma.

Kao i u Formuli 1, Bolide usporava trkaćim kočnicama s keramičkim diskovima i premazima. Kočne čeljusti teže samo 2,4 kilograma. Prednje kovane felge od magnezija sa središnjom maticom teže 7,4 kilograma, dok stražnje teže 8,4 kilograma - s vrlo širokom veličinom trkaćih slick guma od 340 milimetara na prednjoj osovini i 400 milimetara na stražnjoj osovini (Chiron: 285 mm sprijeda a straga 355 mm). Sustav podizanja vozila sa komprimiranim zrakom s četiri klipa olakšava zamjenu guma, dok sustav brzog punjenja gorivom omogućuje punjenje pod tlakom.

Između ostalog, kinematički sustav potisne poluge (push rod) s vodoravnim prigušivačima osigurava precizno rukovanje. Rezervoari za ulje smješteni su unutar zaklopki, što poboljšava aerodinamiku. Teške samo 100 grama, potisne poluge dizajnirane su kao tankozidna i aerodinamički učinkovita lagana konstrukcija od titana s teretom izvijanja od 3,5 tone, što odgovara suhoj težini od približno dva Chirona. Zavareni kontrolni krakovi izrađeni od zrakoplovnog nehrđajućeg čelika imaju vlačnu čvrstoću od 1200 njutna po kvadratnom milimetru i također su izvedeni kao krilni profili.

Lagani monokok izrađen od karbona

Tim Bugattija razvio je lagani monokok napravljen od ugljika oko pogona. Cjeloviti prednji kraj s prirubnicom također je izrađen od ugljičnih vlakana visoke čvrstoće, kao i potpuno aerodinamički učinkovito podnožje i sam monokok. Vlačna čvrstoća vlakana u jednom vlaknu iznosi 6750 njutna po kvadratnom milimetru, a tvrdoća pojedinačnih vlakana 350.000 njutna po kvadratnom milimetru. Područja koja se inače mogu postići samo u zrakoplovnoj industriji. Stražnji okvir, izveden kao zavareni čelični sklop, nudi maksimalnu vlačnu čvrstoću od 1200 njutna po kvadratnom milimetru, unatoč debljini stijenke od samo jednog milimetra - to je omogućeno uporabom nehrđajućeg čelika visoke čvrstoće, koji se inače koristi u zrakoplovstvu.

S ukupnom visinom od samo 995 milimetara, Bugatti Bolide potpuno je iste visine kao i povijesni Bugatti Type 35, ovisno o upravljaču i krnjem vjetrobranskom staklu, i oko 300 milimetara ravniji od Chirona. Međuosovinski razmak je 2,75 metara, a širina 1,99 metara. Kao u trkaćem automobilu LMP1, putnici preklopno sklapaju vrata koja su sprijeda zbijena, sjedaju na prag širok samo 70 milimetara, kao u Type 35, a zatim noge postavljaju u unutrašnjost. Zahvaljujući bočnom zidu koji je za oko 150 milimetara niži od onog kod Type 35, postupak je brz i jednostavan - za vozače do tjelesne visine od 2 metra.

Sigurnost se osigurava sigurnosnom opremom dizajniranom u skladu s FIA propisima. To uključuje kompatibilnost uređaja HANS, sustav automatskog gašenja požara, uređaj za vuču, punjenje gorivom pod tlakom rezervoara s gumnim mjehurom, središnje matice za kotače, lagane polikarbonatne prozore i sustav sigurnosnih pojaseva u šest točaka. Bočni podovi od monokoka s integriranim ugljikovim cijevima za rashladnu tekućinu istodobno su dizajnirani kao bočne udarne strukture i strukturno ojačanje monokoka. Vozač na motorsport zaslonu vidi sve podatke koji se odnose na vozača. I pedale i naslon za noge suvozača mogu se pomicati za 150 milimetara radi optimalnog sjedenja.

Dizajn - suština forme prati izvedbu

Eksperimentalna studija Bugatti Bolide također je vrlo poseban projekt za Achima Anscheidta, direktora dizajna u Bugattiju. 'U svojih 16 godina u Bugattiju nikada nisam radio na ekstremnijem konceptu.' Dizajn Bolide-a radikalno je prilagođen ideji lagane konstrukcije, a princip dizajna stoga slijedi od najvažnijeg cilja postizanja fascinantnog omjera težine i snage od 0,67 kilograma po PS.

'To je prvi put da je moj tim imao slobodu stvoriti apsolutno minimalistički dizajn oko motora W16. Rezultat je najprovokativniji udio modernog Bugattija ikad i destilirana kvintesencija našeg dizajnerskog etosa Bugattija koji oblik prati performanse', kaže Anscheidt. 'Međutim, Bugatti Bolide projekt je koji je više tehnički vođen nego oblikovan stilom.'

Stilski izazov bio je transformirati nepopustljive zahtjeve aerodinamike i lagane konstrukcije u estetiku koja odražava jedinstveni Bugattijev DNK, ali istodobno ilustrira ambiciju impresivnog omjera mase i snage. Ukupnim izgledom dominiraju zračni kanali koji više podsjećaju na aerodinamički sofisticirane trkaće automobile Formule 1 od klasičnih sportskih automobila. Naizgled filigran i poluotvoreni prednji kraj upečatljiv je primjer kombinacije stručnosti zračnih kanala, laganih konstrukcijskih zahtjeva i estetske dinamike.

Dramatičan učinak ukupnih proporcija jasno se vidi aerodinamički povoljnom ukupnom visinom od samo 995 milimetara. Izuzetno sportsko sjedalo vozača dopušta nisko spušteni oblik automobilskog niskoletanog zrakoplova. Stoga ne čudi da se pojava Bugatti Bolide-a poziva na takozvane X-avione povijesti zrakoplovstva i pokazuje jasan X potpis iz svake perspektive. Neizravno podsjeća na mlazni zrakoplov Bell X-1 kojim je upravljao kapetan Charles 'Chuck' Yeager 1947, prva osoba koja je probila zvučnu barijeru na 1,06 Macha. Bugatti Bolide 'X-periment' ima oblik aerodinamički optimiziranog, beskompromisnog trkaćeg automobila i nudi izuzetno sportske, vrhunske performanse - bez ikakvog luksuza.

Kao i kod ostalih Bugatti vozila, i Bugatti dizajnerski tim također koristi podjelu boja u Bolideu. U usporedbi s drugim modelima, udio vidljivih dijelova od ugljika povećava se i do 60 posto. Samo je oko 40 posto površina obojano - u ponovnoj interpretaciji povijesnog francuskog Racing Blue-a.

'Prije petnaest godina Bugatti je s Veyronom 16.4 uspio stvoriti novi segment: vrhunskog hiper sportskog automobila. Chironom predstavljenim 2016. godine sustavno smo dalje razvijali ovaj segment. Modeli svjedoče o snazi ​​i eleganciji, jedinstveno kombinirajući tehnologiju, dizajn, luksuz i kvalitetu u dosad nepoznatoj kombinaciji', objašnjava Anscheidt. 'Suprotno tome, Bugatti Bolide je apsolutni pobunjenik. Jasno je vidjeti da mu je jedini cilj prenijeti čistu snagu W16 motora u vizualno i tehnički nepatvorenom obliku. Smanjen, sirov i autentičan - poput svježe ulovljenog sashimija'.

DNK - Bugatti Type 35

S Type 35 Bugatti je proizveo jedan od najuspješnijih trkaćih automobila svih vremena. Otvoreni sportski automobil ostvario je preko 2000 pobjeda između 1924. i 1930. Danas je Type 35 legenda u povijesti utrka. Bilo je neponovljivo u pogledu tehnologije, dizajna i performansi u svoje vrijeme - a i danas je. Ettore Bugatti prvi je put upotrijebio dvostruki valjkasti ležaj i trostruki pogonski mehanizam kugličnih ležajeva. To je omogućilo motoru da se okreće do 6000 okretaja u minuti za pomicanje osam klipova. Dva rasplinjača povećala su snagu na početnih 95 KS. S ovim motorom prvi automobili Type 35 uspjeli su postići brzinu od preko 190 km/h. U kasnijim evolucijskim modelima Type 35 B s 2,3-litrenim osmocilindričnim motorom i kompresorom, snaga je porasla na 140 KS, a Bugatti je postigao najveću brzinu veću od 215 km/h.

Pored nevjerojatne snage, motori su bili poznati prvenstveno po svojoj pouzdanosti i izdržljivosti. I njihova lakoća. Ettore Bugatti nije napravio kompromis što se tiče lagane konstrukcije i najbolje moguće vozne sposobnosti. Razvio je posebne glatke kotače kako bi smanjio neopružene mase i, kao rezultat, poboljšao odziv ovjesa. Nova šuplje-kovana i kovana prednja osovina težila je samo 10 kilograma i unatoč tome još uvijek bila stabilna. Bugatti Type 35, spreman za utrke, imao je samo oko 750 kilograma. Remek-djelo u odnosu na omjer težine i snage.

Hoće li Bugatti Bolide uopće ići u serijsku proizvodnju, još nije odlučeno.

  • +26
Bugatti Bolide Izvor: Promo fotografije / Autor: Bugatti