vojna pomoć

[FOTO/VIDEO] Australija donirala Ukrajini 20 Bushmastera: Donosimo sve detalje o ovom oklopnom vozilu

11.04.2022 u 08:04

Bionic
Reading

Bushmaster je dokazan u borbi i uspješno ga koriste vojske u operacijama u brojnim regijama uključujući Bliski istok, Afriku i Pacifik

Australska vlada je objavila kako će pružiti daljnju potporu Vladi Ukrajine darivanjem 20 višenamjenskih oklopnih vozila Bushmaster, uključujući dvije varijante vozila hitne pomoći, kako bi pomogla Vladi Ukrajine u odgovoru na neumoljivu i nezakonitu agresiju Rusije. Odgovor Australije uslijedio je nakon izravnog zahtjeva predsjednika Zelenskog tijekom njegovog obraćanja australskom parlamentu 31. ožujka 2022.

Bushmaster Multi-Role Protected Vehicle

Mnogi se zanimaju o kakvom je zapravo vozilu riječ. Naziv Bushmaster dolazi od vrste zmije otrovnice iz srednje i južne Amerike. Proizvodi se u Australiji kako bi osigurao oklopljeni transport, sigurno premještajući vojnike na područje borbe prije ulaska u bliske borbe. Ovo vozilo, australskog proizvođača vojne opreme Thales, nudi kontinuirano poboljšanje dizajna, širok raspon opreme za misije koju može odabrati korisnik i doživotnu podršku.

Bushmaster je dokazan u borbi i uspješno ga koriste vojske u operacijama u brojnim regijama uključujući Bliski istok, Afriku i Pacifik. U službi u šest zemalja na četiri kontinenta, Bushmaster je dokazao učinkovitost u zaštiti i spašavanju života tijekom operacija.

Bushmaster je 11-tonsko oklopljeno vozilo s pogonom na sve kotače (4x4) s nosivošću od 4 tone, dizajnirano za obavljanje različitih profila misija. Ovim se vozilom obavlja transport vojnika, zapovjedništva, patrola, podrške, raspoređivanje oružja i hitnu pomoć. Bushmaster je dizajniran i napravljen za zaštitu do 10 putnika u svojoj velikoj klimatiziranoj kabini od 11m³, kombinirajući visoku razinu zaštite od eksplozije i balističke zaštite s izvrsnom pokretljivošću izvan ceste.

Australija donirala Ukrajini 20 oklopljenih vozila Bushmaster Izvor: Promo fotografije / Autor: Thales

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 7,18 m, širina 2,48 m, visina 2,65 m, ukupna nosivost 15,4 t. Duboki V monokok trup odbija eksploziju i štiti putnike i komponente pogona. Balistička zaštita može se prilagoditi kako bi odgovarala misiji.

Maksimalna brzina 100 km/h, a maksimalni domet 800 km. Posjeduje izvanrednu taktičku mobilnost zahvaljujući 4x4 pogonu s neovisnim ovjesom. Turbodizel motor od 300 KS (224 Kw) sa 6-stupanjskim mjenjačem pruža snagu i dokazanu pouzdanost u izazovnim uvjetima. Na mjesto djelovanja se Bushmaster transportira transportnim zrakoplovima poput Lockheed C-130 Hercules ili Boeing C-17 Globemaster III.

Što se tiče opreme vozila Bushmaster, postoje dodatni opcijski kompleti koje odabere kupac, uključujući: Poboljšanu sposobnost preživljavanja - eksplozije i balistike; Poboljšanu mobilnost - run flat gume/centralno napuhavanje, vitlo • Poboljšanu korisnost - skladištenje, pomoćno napajanje. Od naoružanja može biti opremljeno strojnicom 7,62 mm, 12,7 mm, 40 mm automatskim bacačem granata, 30 mm topom, vođenim raketama ili projektilima.

  • +4
Bushmaster za Ukrajinu Izvor: Ostale fotografije / Autor: Kym Smith

Bushmaster za Ukrajinu

Bushmaster je vrlo prikladan za pružanje zaštite vojnicima ukrajinskih oružanih snaga i ukrajinskim civilima od mina i improviziranih eksplozivnih naprava, gelera iz topništva i vatre iz malokalibarskog oružja.

20 vozila obojeno je maslinasto zelenom bojom kako bi odgovaralo radnom okruženju. Osim toga, ukrajinska zastava oslikana je s obje strane s natpisom 'Ujedinjeni s Ukrajinom' na engleskom i ukrajinskom jeziku kako bi australska vlada potvrdila svoju predanost i podršku vladi i narodu Ukrajine. Vozila hitne pomoći će imati tradicionalni znak Crvenog križa.

Bushmaster će biti opremljen radijima, globalnim sustavom pozicioniranja i dodatnim oklopom koji se pričvršćuje za povećanje njihove zaštite. Australsko Ministarstvo obrane će nastaviti surađivati ​​s Vladom Ukrajine na razvoju odgovarajućeg paketa logističke potpore, dok će se obuka provoditi putem video treninga vojske s ukrajinskim titlovima.