sportska svakodnevica

[FOTO/VIDEO] Audi predstavio novi RS 3: Ubrzava do 100 za manje od četiri sekunde, osjećaj kao na trkaćoj stazi

26.07.2021 u 10:14

Bionic
Reading

Od 0 do 100 za 3,8 sekundi, uz najveću brzinu do 290 km/h, razdjelnik okretnog momenta RS, 'Semi Slick' gume i posebne RS moduse vožnje – novi Audi RS 3 nudi dinamiku u vožnji najvišeg stupnja i najbolje vrijednosti u svojem segmentu

Svi ljubitelji Audijevih RS modela su čini se došli na svoje jer je njemački proizvođač premium automobila pokazao dva modela pod ovom sportskom oznakom. Radi se o modelima Audi RS 3 Sportback i RS 3 Limousine, koji bi se trebali naći u pretprodaji početkom ovog kolovoza kada će biti poznate i cijene za hrvatsko tržište.

Jedinstveno ubrzanje i najveća brzina: 2.5 TFSI

Zahvaljujući svojem 5-cilindričnom motoru s vrhunskim performansama Audi RS 3 jedinstven je izdanak svojeg segmenta. Motor 2.5 TFSI dobitnik je nagrade 'Međunarodni motor godine' ('International Engine of the Year') devet puta zaredom. U najnovijoj generaciji ovoga kompaktnog sportskog vozila motor je snažniji nego ikada do sada. Novi modeli RS 3 ubrzavaju od 0 do 100 km/h za svega 3,8 sekundi. Njihova je najveća brzina ograničena na 250 km/h, no brzina od 280 km/h također je dostupna kao opcijska nadogradnja. Uz paket RS Dynamic i keramičke kočnice čak se može doseći najveća brzina od 290 km/h. To čini Audi RS 3 najboljim u svojem segmentu kada je riječ o ubrzanju i najvećoj brzini. Sve je to moguće poglavito zbog povećanja okretnog momenta na 500 Nm, a on je dostupan u rasponu između 2250 i 5600 okr./min. U usporedbi s njegovim prethodnikom, to predstavlja povećanje od 20 Nm. Kao rezultat toga Audi RS 3 ubrzava još i brže iz niskih raspona okretnih momenata. Najveća snaga motora od 294 kW (400 KS) dostupna je prije dosezanja vrijednosti od 5600 okr./min. te se proteže duž širokog raspona sve do 7000 okr./min. Novom upravljačkom jedinicom motora također se povećava brzina kojom sve komponente pogonskog sustava međusobno komuniciraju.

Audi RS 3 Sportback i RS 3 Limousine Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Ono što snagu 5-cilindričnog motora prenosi na asfalt jest 7-stupanjski automatizirani mjenjač s dvije spojke – s kratkim vremenima promjene stupnjeva prijenosa te omjerom stupnjeva prijenosa s još izraženijim sportskim karakterom. Jedinstveni slijed paljenja motora 1-2-4-5-3 i neusporediv zvuk kojim se on odlikuje učinit će doživljaj vožnje još uzbudljivijim no što je bio do sada. Ispušni sustav prvi je put opremljen potpuno varijabilnim sustavom upravljanja zaklopkama kojim se podržavaju međupoložaji te dodatno poboljšavaju karakteristike zvuka. On se može prilagođavati putem sustava za dinamiku u vožnji Audi drive select. Na primjer, u modusima Dynamic i RS Performance zaklopke se otvaraju puno ranije – emotivni elementi zvuka stoga su još naglašeniji. Također, nepogrješiv zvuk 5-cilindričnog motora dodatno je poboljšan opcijski dostupnim sportskim ispušnim sustavom RS.

Najviši stupanj agilnosti: razdjelnik okretnog momenta RS i posebni modusi RS3

Novi Audi RS 3 je prvi model marke Audi koji je dostupan s razdjelnikom okretnog momenta u okviru serijske opreme. On zamjenjuje diferencijal stražnje osovine i prethodno ugrađivani paket višelamelne spojke na stražnjoj osovini. Umjesto toga upotrebljava se elektronički upravljana višelamelna spojka na svakoj od pogonskih osovina. Time se osigurava da se odgovarajuća količina okretnog momenta optimalno raspodjeljuje duž cjelokupne stražnje osovine. Tijekom dinamičnije vožnje razdjelnik okretnog momenta povećava okretni moment pogona koji se prenosi na stražnji vanjski kotač koji je pod većim opterećenjem, čime se znatno smanjuje sklonost podupravljanju. U zavojima sa skretanjem ulijevo on prenosi okretni moment pogona na stražnji desni kotač, dok ga u zavojima sa skretanjem udesno prenosi na stražnji lijevi kotač, a tijekom pravocrtne vožnje ravnomjerno na oba kotača.

Nova tehnologija također omogućava kontrolirane zalete na zatvorenim stazama – u tomu slučaju razdjelnik okretnog momenta usmjerava svu snagu samo na jedan od stražnjih kotača uz do 1750 Nm mogućih za kotač. Marka Audi u tu je svrhu čak posebno razvila modus vožnje za RS 3 – 'RS Torque Rear' – kao modus zaleta s vlastitom, karakterističnom krivuljom za razdjelnik okretnog momenta. Modus RS Performance, osmišljen posebno za trkaću stazu, predstavlja još jednu do sada neviđenu inovaciju. On se koristi posebnom konfiguracijom motora i mjenjača te je precizno usklađen s gumama 'Semi Slick' koje su prvi put tvornički dostupne za model RS 3. U tomu će slučaju razdjelnik okretnog momenta osigurati posebno dinamičnu, sportsku vožnju duž uzdužne osovine uz što manju mjeru podupravljanja i nadupravljanja. Ti se modusi mogu odabrati putem sustava za dinamiku u vožnji Audi drive select, koji također nudi sljedeće profile: comfort, auto, dynamic, RS Individual i efficiency.

Audi RS 3 Sportback Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Dinamičnija vožnja i još veća preciznost: sportski ovjes RS i veći nagib kotača

Serijski sportski ovjes RS nudi novo razvijene amortizere i sustav ventila, a obje su te značajke karakteristične za RS 3. Ventili osiguravaju da će amortizeri imati posebno osjetljivu reakciju u pogledu karakteristika udarca i kompresije. Time se ovjesu omogućuje još brža i učinkovitija reakcija na dotičnu situaciju u vožnji. Opcijski je dostupan sportski ovjes RS plus s adaptivnom regulacijom amortizera. On neprestano i zasebno prilagođava svaki amortizer u skladu s kvalitetom cestovne podloge, situacijom u vožnji i odabranim modusom vožnje u sustavu Audi drive select. Tri karakteristične krivulje comfortable, balanced i sporty pružaju jasno razumljiv prikaz karakteristika amortizera.

Veći nagib kotača, tj. činjenica što su kotači više nagnuti prema cesti, rezultira preciznijim odgovorom kola upravljača i većom snagom tijekom vožnje zavojima. U usporedbi s modelom Audi A3, kotači na prednjoj osovini novog modela RS 3 imaju dodatni negativni nagib vrijednosti nešto niži od jednog stupnja. Kako bi se to postiglo, okretni su ležajevi modificirani, a donje poprečne spone opremljene krućim ležajevima, podokvirima i stabilizatorima. Stražnja osovina odlikuje se konstrukcijom od četiri spone sa zasebnim sustavom opruga i amortizera, podokvirom i cjevastom stabilizatorskom šipkom. Nosači kotača, koji su krući nego oni u modelima Audi A3 i S3, apsorbiraju povećane bočne sile koje generira razdjelnik okretnog momenta. Progresivni upravljač specifičan za modele RS mijenja omjer stupnjeva prijenosa ovisno o kutu upravljača – dok se kut upravljača povećava, omjer stupnjeva prijenosa postaje manji, a upravljanje izravnije. On također pruža potporu na temelju brzine te se može prilagođavati putem sustava Audi drive select. Struktura opruga i amortizera izraženo je kruta, a karoserija je izvedena deset milimetara niže od karoserije modela S3 i 25 milimetara niže od karoserije modela A3.

Audi RS 3 Limousine Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Još jedan dodatak modelu RS 3 predstavlja modularni regulator dinamike vožnje ('modular vehicle dynamics controller' - mVDC). Ovaj središnji sustav prikuplja podatke od svih komponenti nadležnih za bočnu dinamiku, čime se osigurava da će one preciznije i brže međusobno komunicirati. Sustav mVDC sinkronizira razdjelnik okretnog momenta, adaptivne amortizere i kontrolu okretnog momenta za pojedinačne kotače radi preciznog upravljanja i rukovanja. U konačnici, on povećava agilnost vozila, posebno na zavojitim cestama.

  • +3
Audi RS 3 Sportback i RS 3 Limousine Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Snažno usporavanje: sustav keramičkih kočnica sa šest klipova

Model RS 3 je serijski dostupan s većim i novo razvijenim čeličnim kočnicama sa šest klipova kojima se obuzdava snaga 5-cilindričnog motora. Sustav keramičkih kočnica s dimenzijama 380 × 38 mm opcijski je dostupan na prednjoj osovini, pri čemu je karakteristična krivulja papučica posebno prilagođena pojačivaču sile kočenja. Ovaj kočioni sustav vrhunskih performansi teži deset kilograma manje od čeličnog kočionog sustava. Njegovi perforirani diskovi s unutarnjom ventilacijom odlikuju se dimenzijama od 375 × 36 mm sprijeda te 310 × 22 mm straga. To ih čini većima i stabilnijima nego što je to bio slučaj u prethodnom modelu. Elementi za kontrolu zraka poboljšavaju vrijeme hlađenja kočnica 20 posto. Time se brže smanjuju visoke temperature tijekom snažnog kočenja, dok osjećaj papučice ostaje jednak. Također, time se smanjuje trošenje kočionih obloga, koje su 15 posto veće i ne sadrže bakar. Kupci koji se odluče za keramičke kočnice moći će birati između sivih, crvenih ili plavih kočionih čeljusti. Oni kojima je draža čelična verzija moći će naručiti crvene kočione čeljusti umjesto crnih.

Izražajan i jedinstven: eksterijer i osvjetljenje

Dizajn novog modela Audi RS 3 još je dinamičniji i markantniji od dizajna njegova prethodnika. U prednjem dijelu vozila široki branik RS, redizajnirana rešetka Singleframe s prepoznatljivom saćastom strukturom i veliki otvori za zrak osiguravaju ekspresivan izgled ovomu kompaktnom sportskom vozilu.

RS 3 se serijski isporučuje s ravnim LED glavnim svjetlima u obliku klina i LED stražnjim svjetlima, uključujući dinamična svjetla žmigavaca. LED matrix glavna svjetla dostupna su opcijski, sa zatamnjenim rubovima koji sadrže digitalna svjetla za dnevnu vožnju oko kutova usmjerenih prema dolje. Uz polje piksela od 3 × 5 LED segmenata osigurava se jedinstven izgled – karirana zastava pojavljuje se u lijevom glavnom svjetlu kao dinamična scena funkcije Leaving i Coming Home, dok se natpis RS 3 pojavljuje na vozačevoj strani. Karirana se zastava tijekom vožnje pojavljuje u svjetlima s obje strane vozila.

Također, tu je novi dizajnerski element iza prednjih kućišta kotača: dodatni otvor za zrak koji je pravi magnet za poglede. Pragovi u vratima u crnoj izvedbi također su redizajnirani i, u kombinaciji s markantnim kućištima kotača, doprinose izražajnom izgledu novog modela RS 3. Trag prednje osovine proširen je 33 milimetra u usporedbi s prethodnim modelom. Na modelu Sportback trag stražnje osovine povećan je deset milimetara. Model RS 3 serijski je opremljen 19-colnim lijevanim kotačima u dizajnu s 10 krakova u obliku slova Y. Pravi trkaći dizajn utjelovljen je opcijski dostupnim kotačima s 5 krakova u obliku slova Y i amblemom RS. Marka Audi prvi će put po želji montirati i gume 'Semi Slick' Pirelli P Zero 'Trofeo R' s vrhunskim performansama. Završni detalji nadahnuti svijetom motosporta uključuju redizajnirani stražnji branik specifičan za modele RS s integriranim difuzorom te ispušni sustav RS s dva velika ovalna završetka ispušne cijevi.

Novi modeli Audi RS 3 su dostupni u dvije ekskluzivne boje za RS: Kyalami zelenoj i Kemora sivoj. Krov limuzine također se prvi put može naručiti u kontrastnoj Brilliant crnoj boji. Individualne značajke eksterijera, kao što su rešetka Singleframe sa saćastom strukturom, serijski se isporučuju u crnoj boji – bilo u matiranoj izvedbi ili u izvedbi visokog sjaja. Paket opreme Alu-Optic dostupan je opcijski i naglašava prednji branik, umetak difuzora i okvire prozora. Za izgled s još izraženijim sportskim karakterom umetci pragova u vratima također su dostupni u izvedbi od polimera ojačanog ugljičnim vlaknima. Isto se odnosi na pokrove vanjskih zrcala, spojler na stražnjem poklopcu limuzine i spojler na rubu krova na modelu Sportback.

Istinski osjećaj trkaće staze: interijer

Brojni elementi specifični za modele RS naglašavaju sportski karakter vozila i kada je riječ o njegovu interijeru. Prikazi se pojavljuju na 12,3" zaslonu Audi virtual cockpit plus, a on je dio serijske opreme. On prikazuje brojeve okretaja u obliku stupčastog grafikona, a snagu i okretni moment u obliku postotaka. Prikaz brojeva okretaja opcijski je dostupan u novom dizajnu 'RS Runway'. U tomu se slučaju vrijednosti prikazuju u suprotnom smjeru i na način koji vizualno podsjeća na uzletno-sletnu zrakoplovnu stazu – uz najveću brzinu u prvom planu i najnižu razinu u pozadini. Također, Audi virtual cockpit plus sadržava prikaze za G-sile, laptimer i ubrzanje od 0 do 100 km/h, 0 do 200 km/h, četvrtinu milje i osminu milje.

Trepereći pokazivač za promjenu stupnjeva prijenosa specifičan za RS u modusu za ručni mjenjač mijenja prikaz brojeva okretaja iz zelenog u žuti i crveni te treperi na način koji je istovjetan onomu u svijetu motosporta kako bi se označilo idealno vrijeme za promjenu stupnjeva prijenosa. Dodirni zaslon veličine 10,1" sadrži funkciju koja se naziva 'RS Monitor', a koja prikazuje temperature rashladnog sredstva, motora i ulja mjenjača te tlakove u gumama.

Prvi je put u modelu Audi RS 3 također dostupan Head-up zaslon koji projicira relevantne informacije na vjetrobransko staklo u izravnom vidnom polju vozača uz pokazivač za promjenu stupnjeva prijenosa.

Istinski osjećaj trkaće staze je dodatno poboljšan instrumentnom pločom od ugljičnih vlakana i sportskim sjedalima RS s ugraviranim natpisom RS i kontrastnim antracitnim šavovima. Presvlake sjedala opcijski su dostupne u finoj Nappa koži sa saćastim šavovima RS te sjajno crnim, crvenim ili, prvi put dostupnim, zelenim kontrastnim šavovima. Paketi dizajna RS u crvenoj i zelenoj boji upotpunit će svaku od tih kombinacija. Oni sadrže posebne podne prostirke s kontrastnim šavovima i izvezenim natpisom RS te sigurnosne pojaseve s obojenim rubovima. Paket dizajna plus sadrži rubove sjedala u crvenoj ili zelenoj boji te obojene akcente na mlaznicama za zrak.

Sve je pod kontrolom: kolo upravljača s trakom na '12 sati' i gumb RS Mode

Model RS 3 je serijski opremljen sportskim višenamjenskim kožnim kolom upravljača RS s tri kraka i ravnim dnom. On sadrži integrirane i visokokvalitetne ručice za promjenu stupnjeva prijenosa od lijevanog cinka. Kupci koji se odluče za Paket dizajna uz amblem RS dobivaju i traku za prikaz ravnog položaja kola upravljača na '12 sati' za brže prepoznavanje pravilnog položaja kola upravljača tijekom dinamične vožnje. Alternativno je dostupno okruglo kolo upravljača RS s prepoznavanjem ruku, tj. kapacitivnim prepoznavanjem drži li vozač ruke na kolu upravljača, za poboljšane funkcije upravljanja. Oba kola upravljača imaju novi gumb RS Mode na desnom kraku kola upravljača. Taj se gumb može upotrebljavati za odabir modusa RS Performance, RS Individual ili posljednjeg upotrebljavanog modusa u sustavu Audi drive select. U oba modusa RS prikaz instrumenata i Head-up zaslon imaju izgled s još izraženijim sportskim karakteristikama te trepereći pokazivač za promjenu stupnjeva prijenosa.